Μόλις περάσει η μεγάλη στιγμή της αποφοίτησης, η εποχή της ολοκλήρωσης των σπουδών μεταμορφώνεται σε μια εποχή γλυκόπικρων αποχαιρετισμών και νέων αφετηριών. Πολλοί νέοι απόφοιτοι θα κατευθυνθούν σε μεγάλες πόλεις για χάρη της πρώτης τους μεταπτυχιακής εργασίας ή για ακόμη περισσότερη εκπαίδευση μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Όμως, για τους πρόσφατους απόφοιτους που δεν έχουν περισσότερη σχολική εκπαίδευση ή μια θέση εργασίας στη λίστα, ένα σκοτεινό σύννεφο αβεβαιότητας πλανάται. Θα μείνετε στην πόλη του πανεπιστημίου σας, θα επιστρέψετε στην πατρίδα σας ή θα ακολουθήσετε τους φίλους σας σε προορισμούς όπου οι προοπτικές απασχόλησης μπορεί να είναι καλύτερες; Πώς θα περάσετε τις μέρες σας τώρα που τελείωσαν τα μαθήματα; Πώς θα εξηγήσετε σε έναν πιθανό εργοδότη τι κάνετε με τον χρόνο σας;

Αν είστε ένας από τους πολλούς νέους απόφοιτους που δεν έχει δουλειά μετά το πτυχίο, δείτε τέσσερις συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου τους μήνες μετά την αποφοίτηση, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα καριέρας.

1) Να θυμάστε την αξία σας

Πριν από την πανδημία Covid-19, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ για τους πρόσφατους πτυχιούχους ήταν χαμηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού. Από το 2021, ωστόσο, οι νέοι πτυχιούχοι αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Η ζήτηση για εργατικό δυναμικό παρουσιάζει συνεχείς διακυμάνσεις και ποικίλλει μεταξύ των τομέων. Όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η αναζήτηση εργασίας μπορεί να μοιάζει αποθαρρυντική, αλλά τελικά, οι παράγοντες αυτοί δεν είναι υπό τον έλεγχό σας. Για να παραμείνετε κινητοποιημένοι, είναι χρήσιμο να το αναγνωρίζετε αυτό και να υπενθυμίζετε τακτικά στον εαυτό σας ότι δεν αντικατοπτρίζει την ατομική σας αξία ή τις ικανότητές σας.

2) Σκεφτείτε τι πραγματικά θέλετε

Με την είσοδό σας στο χώρο της εργασίας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να βιαστείτε να αναλάβετε δράση και να δεχτείτε την πρώτη προσφορά που θα σας γίνει ή να ακολουθήσετε τους φίλους σας στις μεγάλες πόλεις όπου οι ευκαιρίες φαίνονται ατελείωτες. Η ανάγκη να εξασφαλίσετε έναν ισχυρό ρόλο -και τα πολλά οφέλη που τον συνοδεύουν- είναι πραγματική. Αλλά πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση, είναι προς όφελός σας να επιβραδύνετε και να αξιολογήσετε τα θέλω και τις ικανότητές σας.

Η πρώτη σας δουλειά μετά τη σχολή πιθανότατα δεν θα φτιάξει ή θα χαλάσει την καριέρα σας, αλλά μπορεί να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Κατά μέσο όρο, χρειάζονται τρεις έως έξι μήνες για να βρείτε δουλειά – αρκετός χρόνος για να κάνετε μια παύση και να σκεφτείτε τι μπορεί να θέλετε. Δοκιμάστε να γράψετε τις μεγαλύτερες δεξιότητες και τα δυνατά σας σημεία – καθώς και το πώς θα θέλατε να εκδηλωθούν αυτά σε αυτόν τον ρόλο. Σκεφτείτε το είδος των έργων που σας ευχαριστούν περισσότερο, τις εργασίες που σας έρχονται φυσικά και τα αποτελέσματα που έχετε επιτύχει χρησιμοποιώντας αυτές τις δεξιότητες (είτε πρόκειται για μαθήματα, είτε για πρακτική άσκηση, είτε για προηγούμενη εργασία). Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να δώσουν στην αναζήτησή σας λίγο περισσότερη κατεύθυνση: Τι είδους ρόλοι και αρμοδιότητες ταιριάζουν καλύτερα με αυτά που έχετε καταγράψει;

Επιπλέον, ο Sastre πρότεινε να είστε «ρεαλιστές» (οικονομικά και όχι μόνο) όταν σκέφτεστε πού και πότε θα μετακομίσετε για εργασία. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι πρέπει να ζείτε στο σπίτι και να αποταμιεύετε μέχρι να βρείτε μια σταθερή θέση, ή να είστε ανοιχτοί στο να μετακομίσετε κάπου απροσδόκητα όταν βρείτε δουλειά που σας φαίνεται συναρπαστική ή ουσιαστική.

3) Μη σταματήσετε ποτέ τη Δικτύωση

Ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να απευθυνθείτε σε υπαλλήλους εταιρειών που σας ενδιαφέρουν να εργαστείτε ή που εργάζονται σε κλάδους που διερευνάτε και να ζητήσετε ενημερωτικές συνεντεύξεις. Όταν επικοινωνείτε μαζί τους, ενημερώστε τους πώς τους βρήκατε, ποιοι είστε (για παράδειγμα, ένας πρόσφατος απόφοιτος) και γιατί θέλετε να συνομιλήσετε. Ένα παράδειγμα για το τι μπορείτε να πείτε είναι το εξής:

Το όνομά μου είναι [Όνομα] και ο/η [Όνομα] με παρέπεμψε σε εσάς. Αποφοίτησα πρόσφατα από την [σχολή] όπου σπούδασα [ειδικότητα]. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, έκανα πρακτική άσκηση στον [πρώην εργοδότη/πρακτική άσκηση], όπου [καθήκοντα και αρμοδιότητες]. Επιθυμώ να διευρύνω τις γνώσεις μου και να ξεκινήσω καριέρα στον τομέα [κλάδος].

Θα ήσασταν διαθέσιμος/η για μια 30λεπτη συνομιλία στο Zoom για να μοιραστείτε τις γνώσεις και την εμπειρία σας στον τομέα σας; Το [Όνομα] λέει ότι είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για να μιλήσει κανείς μαζί σας. Παρακαλώ ενημερώστε με και σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Μην χρησιμοποιείτε αυτές τις συνομιλίες για να ζητήσετε δουλειά. Αντιθέτως, σκεφτείτε τις ως ευκαιρίες μάθησης.

4) Μη φοβάστε τα κενά στο βιογραφικό σας σημείωμα

Όταν έχετε ένα κενό μεταξύ της εκπαίδευσής σας και της απασχόλησής σας λόγω μιας άτυχης αναζήτησης εργασίας, οι συνήθεις ερωτήσεις συνέντευξης μπορεί να περιλαμβάνουν: «Τι κάνατε τον τελευταίο χρόνο για να βελτιώσετε τις γνώσεις σας;» και «Από το βιογραφικό σας φαίνεται ότι είχατε ένα κενό. Θα θέλατε να μας πείτε γιατί έγινε αυτό;». Η απάντησή τους μπορεί να είναι εκφοβιστική.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα κενά δεν είναι τόσο ασυνήθιστα ή στιγματισμένα όσο ήταν παλαιότερα. Είναι σημαντικό να τα χαρακτηρίσετε ως σκόπιμα -είτε για λόγους οικογένειας, είτε για λόγους αυτοανάπτυξης, είτε για λόγους εύρεσης μιας ευκαιρίας που ταιριάζει πραγματικά στις δεξιότητές σας- και να μοιραστείτε τι μάθατε κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. «Το κλειδί είναι να δείξετε ότι αυτό δεν ήταν ένα κενό στην εξέλιξη της δικής σας προσωπικής ανάπτυξης, αλλά μάλλον μια παύση στην επαγγελματική σας πορεία.

Η αναζήτηση εργασίας είναι δύσκολη σε κάθε σημείο της ζωής σας, αλλά η πρώτη αναζήτηση μετά το πτυχίο μπορεί να είναι μία από τις δυσκολότερες. Να θυμάστε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε δεν αντικατοπτρίζουν τις ικανότητες ή τις δυνατότητές σας. Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτής της αναζήτησης, να θυμάστε την αξία σας, να προβληματίζεστε για το είδος της καριέρας που πραγματικά θέλετε και να συνεχίσετε να δικτυώνεστε. Με αυτόν τον τρόπο, όταν βρείτε μια δουλειά, θα ξέρετε ότι είναι η σωστή για εσάς.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou