Ο Sam Walton, ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο βάσει εσόδων, της Walmart, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική για κάποιο διάστημα.

Ταπεινό Ξεκίνημα

Ο Sam γεννήθηκε σε μια οικογένεια αγροτών στην Οκλαχόμα. Ωστόσο, η γεωργία δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τα οικονομικά της οικογένειας. Ως εκ τούτου, ο πατέρας του μετακόμισε την οικογένειά τους στο Μιζούρι και πήγε να εργαστεί σε συγκρότημα αγροκτημάτων.

Ο Walton ήταν ένας φοιτητής με καλή ακαδημαϊκή επίδοση, καθώς και καλός αθλητής ενώ ήταν στο σχολείο. Μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του “great depression” και δούλευε σε μικρές δουλειές για να συνεισφέρει στα οικονομικά της οικογένειας. Άρμεγε αγελάδες, πουλούσε γάλα και εφημερίδες για να συντηρήσει την οικογένειά του.

Μετά την αποφοίτησή του, φιλοδοξούσε να ενταχθεί στο Wharton School of Business, αλλά δεν είχε αρκετά χρήματα για εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, εντάχθηκε στον J.C Penny ως εκπαιδευόμενος για να συνεχίσει να υποστηρίζει την οικογένεια του με κάποιο εισόδημα.

Το 1940, εντάχθηκε στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι για να αποκτήσει ένα πτυχίο στα οικονομικά. Αργότερα κατατάχθηκε στο στρατό και υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός. Εκτός από την παροχή κορυφαίας εκπαίδευσης στο σώμα, ο Σαμ ήταν ο πρόεδρος της τάξης της Βίβλου Burali.

Η αρχή της καριέρας του Walton

Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, ο Sam ακολούθησε ένα μάθημα διοίκησης επιχειρήσεων στο J.C. Penney στο Des Moines. Δυστυχώς, ο παγκόσμιος πόλεμος ξεκίνησε και ο Σαμ άφησε τη δουλειά του για να προστατεύσει τη χώρα του ως αξιωματικός του στρατού το 1942. Λόγω της σκληρής δουλειάς και της αποφασιστικότητάς του, ο Σαμ ανέβηκε στο βαθμό του λοχαγού. Όταν ο πόλεμος ξεκίνησε να φτάνει προς το τέλος, ο Σαμ αποφάσισε να επιστρέψει στην ζωή του.

Το 1945 σηματοδότησε την έναρξη του επιχειρηματικού του ταξιδιού. Δανείστηκε κάποια μετρητά από τον πεθερό του για να αγοράσει ένα διάσημο κατάστημα γνωστό ως Ben Franklin. Η επιτυχία τον ακολούθησε στο νέο του εγχείρημα καθώς έκανε όνομα στη διαχείριση λιανικής. Στη δεκαετία του 1960, ο ίδιος αποφάσισε να επεκτείνει την επιχείρησή του και συνεργάστηκε με τον αδερφό του Τζέιμς ενώ κατείχε μια σειρά από franchise του Ben Franklin και ένα ανεξάρτητο κατάστημα.

Η ίδρυση των καταστημάτων Wal-Mart 

Έχοντας γευτεί την επιτυχία, ο Walton ήθελε να διευρύνει τους ορίζοντές του ανοίγοντας μεγαλύτερα καταστήματα σε αγροτικές περιοχές. Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη του Ben Franklin δεν πίστεψαν στην ιδέα του και έτσι την απέρριψαν.

Ωστόσο ο ίδιος ένιωθε έντονα την επιθυμία να πετύχει, τίποτα δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Τον Ιούλιο του 1962, ο Sam ξεκίνησε το πρώτο του κατάστημα Wal-Mart. Οι πελάτες δεν σταμάτησαν ποτέ να επισκέπτονται το κατάστημα  λόγω των μεγάλων εκπτώσεων. Εκτός από το να πετύχει, ο Sam ήταν αποφασισμένος να βοηθήσει τους απλούς ανθρώπους να αποκτήσουν βασικά προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές.

Με την πάροδο του χρόνου, ο αξιόπιστος επιχειρηματίας έγινε πιο σίγουρος για την επιτυχία. Συνέχισε να ανοίγει όλο και περισσότερα καταστήματα Wal-Mart σε όλη την Αμερική. Μέχρι το 1967, ο Sam είχε ήδη ανοίξει 24 καταστήματα που έκαναν τεράστιες πωλήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Το 1970, το “γιγάντιο” κατάστημα λιανικής έγινε δημόσια εταιρεία και εμφανίστηκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στη δεκαετία του 1980, η εταιρεία γνώρισε τεράστια ανάπτυξη καθώς οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Σημαντικά μαθήματα από το Επιχειρηματικό Ταξίδι του Sam Walton

  • Μάθετε περισσότερα για την επιχείρησή σας

Κάντε εκτενή έρευνα για την επιχείρησή σας και μάθετε περισσότερα από αυτούς που το έχουν κάνει πριν από εσάς. Παραδόξως, ο κουρέας του Walton και τα μεγαλύτερα αδέρφια του που τον παρακίνησαν να αναμιχθεί στη σφαίρα της διαχείρισης λιανικής. Επιπλέον, ο Walton διατήρησε επαφή με την επιχείρησή του. Τις Κυριακές, μπορούσε να περνά όλη την ημέρα στο σπίτι των διευθυντών του, μαθαίνοντας πώς προχωρούσε η εταιρεία.

  • Να είστε ανταγωνιστικοί

Για να ευδοκιμήσει στον ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κόσμο, ο Walton πούλησε αγαθά σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Επίσης, η μητέρα του τον προκάλεσε να είναι ο καλύτερος σε ό,τι κι αν έκανε. Ο Walton ήταν ακόμα ανταγωνιστικός στο σχολείο και άρπαζε κάθε ευκαιρία που του ερχόταν. Στο σχολείο, έπαιζε ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ και μπάσκετ, και παραδόξως, κέρδισε το κρατικό πρωτάθλημα σε δύο διαφορετικά αθλήματα.

Η εμπειρία του Walton στον αθλητισμό τον έκανε να καταλάβει ότι πρέπει να πιστεύεις στα όνειρά σου, ακόμα κι όταν κανείς άλλος δεν το κάνει! 

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager