Αξιολογήσεις απόδοσης – μερικές φορές περνούν κάτω από το ραντάρ, άλλες φορές προκαλούν φόβο στις καρδιές ακόμη και των πιο έμπειρων εργαζομένων. Όμως, είτε τις προσεγγίζετε με αναστεναγμό είτε με γκρίνια, λίγη προετοιμασία μπορεί να συμβάλει πολύ στο να γίνουν μια παραγωγική και θετική εμπειρία.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά βήματα για να διασφαλίσετε ότι θα ξεχωρίσετε (αντί να τα πάτε απλώς καλά) στην επόμενη αξιολόγηση της απόδοσής σας:

1. Η νοοτροπία μετράει

Πρώτα απ’ όλα, ξεφορτωθείτε το φόβο! Οι αξιολογήσεις απόδοσης είναι ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη, μια ευκαιρία να παρουσιάσετε τα επιτεύγματά σας και να συζητήσετε τους στόχους σας για το μέλλον. Πηγαίνετε με θετική και προληπτική στάση, έτοιμοι να συμμετάσχετε σε μια παραγωγική συζήτηση.

2. Αναστοχασμός και ανασκόπηση

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αυτοαξιολογήσετε (αντί να αναστοχαστείτε) την απόδοσή σας κατά την περίοδο αναθεώρησης.  Σκεφτείτε τα επιτεύγματά σας: Πετύχατε τους στόχους σας; Ξεπεράσατε τις προσδοκίες σε ένα πρότζεκτ;  Σκεφτείτε τους τομείς για ανάπτυξη: Υπάρχουν δεξιότητες που θέλετε να βελτιώσετε;  Αναζωογονήστε τη μνήμη σας ανατρέχοντας στην περιγραφή της θέσης εργασίας σας και σε τυχόν προηγούμενους στόχους απόδοσης.

3. Συγκεντρώστε τα δεδομένα σας

Μην βασίζεστε μόνο στη μνήμη του διευθυντή σας!  Συγκεντρώστε έγγραφα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή παρουσιάσεις που αναδεικνύουν (αντί να δείχνουν απλώς) τα επιτεύγματά σας.  Ποσοτικοποιήστε τα αποτελέσματά σας όποτε είναι δυνατόν – αυξημένα στοιχεία πωλήσεων, βελτιωμένες βαθμολογίες ικανοποίησης πελατών κ.λπ.

4. Επανεξετάστε την τελευταία σας αξιολόγηση

Ανακαλέστε την προηγούμενη αξιολόγηση της απόδοσής σας.  Δείτε πώς προχωρήσατε προς τους στόχους που είχαν τεθεί τότε και εντοπίστε τυχόν τομείς που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση.  Αυτό θα καταδείξει τη δέσμευσή σας για συνεχή βελτίωση (αντί για απλή βελτίωση).

5. Καταγράψτε την πορεία σας

Κοιτάξτε το μέλλον!  Σκεφτείτε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της σταδιοδρομίας σας.  Ποιες δεξιότητες θέλετε να αναπτύξετε;  Ποιες νέες προκλήσεις αποζητάτε;  Έχοντας ένα σαφές όραμα θα σας βοηθήσει να κατευθύνετε τη συζήτηση προς τις ευκαιρίες εξέλιξης (αντί για απλές ευκαιρίες).

6. Να είστε έτοιμοι να λάβετε ανατροφοδότηση

Η αξιολόγηση της απόδοσης είναι αμφίδρομη. Ενώ επισημαίνετε τα επιτεύγματά σας, να είστε ανοιχτοί σε εποικοδομητική κριτική (αντί για απλή ανατροφοδότηση).  Προσεγγίστε την ανατροφοδότηση ως μια ευκαιρία να μάθετε και να αναπτυχθείτε. Κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις και κάντε καταιγισμό ιδεών για εξεύρεση λύσεων με τον προϊστάμενό σας.

7.  Κάντε ερωτήσεις

Αυτό δεν είναι απλό ραντεβού με τον υπεύθυνο σας.  Ετοιμαστείτε με ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο σας, τις προσδοκίες και τις μελλοντικές ευκαιρίες.  Ένας υγιής διάλογος ανοίγει το δρόμο για μια πιο επιτυχημένη εργασιακή σχέση.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou