Θα μπορούσε να συμβιβαστεί μέχρι να διοριστεί. Αυτό όμως δεν είναι του χαρακτήρα της και σίγουρα δεν αρμόζει στην προσωπικότητα της. Τι έκανε λοιπόν μετά τις σπουδές της; Χωρίς να χάνει χρόνο και χωρίς βασικές επιχειρηματικές γνώσεις, έκτισε μια πρωτότυπη επιχείρηση από το μηδέν μαζί με την Αγάθη, τη συνεργάτιδα της, από την οποία έβγαλαν κέρδος από την πρώτη κιόλας χρονιά!

Η Μαρία Καλλούσια τυγχάνει να είναι και άνθρωπος δικός μας, καθώς είχαμε τη χαρά να την εντάξουμε στην ομάδα μας ένα χρόνο πριν! Κάναμε λοιπόν ένα διάλειμμα από τη δουλειά, της πήραμε συνέντευξη και προχωράμε σε αυτή χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή!

Ποια είναι η Μαρία σαν άνθρωπος?

Θα με χαρακτήριζα κοινωνική, ευαίσθητη αλλά και αναίσθητη! Παίρνω στα σοβαρά μόνο τα σοβαρά πράγματα, δεν μεγαλοποιώ καταστάσεις. Είμαι και αρκετά αυθόρμητη θα έλεγα.

Ποιο είναι το Εκπαιδευτικό σου background?

Αποφοίτησα με άριστα από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως Εκπαιδευτικός και στη συνέχεια έκανα το μεταπτυχιακό μου στο ΤΕΠΑΚ στις Νέες Τεχνολογίες Μάθησης και Επικοινωνίας, με ειδίκευση στα ψηφιακά παιχνίδια. Επίσης, παρακολούθησα σεμινάρια στον τομέα του Μάρκετινγκ.

Τι σε έκανε να εμπλακείς με την επιχειρηματικότητα;

Με προβλημάτισε το θέμα της ανεργίας, λόγω σπουδών και ειδίκευσης (Δασκάλα), άρα επιβαλλόταν να κάνω κάτι εξίσου δημιουργικό, που να με γεμίζει. Έτσι, προέκυψαν τα Παραμυθονόματα.

Η Μαρία με τη φίλη και συνεργάτιδα της, Αγάθη

Τι είναι τα Παραμυθονόματα;

Τα Παραμυθονόματα είναι προσωποποιημένα παιδικά παραμύθια (προσφέρονται τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα), που οι ιστορίες μας βασίζονται πάνω στα γράμματα του ονόματος του κάθε παιδιού. Για παράδειγμα, η μικρή Άννα θα συναντήσει στο παραμύθι της έναν Αρειανό, έναν Νάνο, μια Νυχτερίδα και έναν Αγρότη. Με τον κάθε ήρωα θα περάσει μια περιπέτεια που στο τέλος της παίρνει επάξια το αρχικό του ονόματός του και αυτό συνεχίζει μέχρι να ολοκληρωθεί το όνομα της.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα των Παραμυθονομάτων;

Βασικά, η ιδέα προϋπήρχε στο εξωτερικό (Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, κτλ). Την ψάξαμε μαζί με την Αγάθη, τη συνεργάτιδα μου, είδαμε ότι δεν υπάρχει κάτι πανομοιότυπο στα Ελληνικά και λίγο ο ερχομός του γιού της, λίγο η γέννηση της βαφτιστήρας μου, παρακινηθήκαμε να ξεκινήσουμε κάτι παρόμοιο στην Κύπρο!

Γιατί Παραμύθια;

Γιατί και οι δύο ανήκουμε στον κλάδο της εκπαίδευσης και αγαπάμε τα παραμύθια. Πιστεύουμε στη δύναμή τους και στο πόσο σημαντική είναι η επίδρασή τους στην γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα παραμύθια έχουν πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά

Οι δικοί σου ήταν υπέρ ή κατά;

Αγκάλιασαν το project από την πρώτη στιγμή! Ένιωθαν περήφανοι γι’ αυτό που πηγαίναμε να κάνουμε κι αυτό φάνηκε γιατί υπήρξαν και οι πρώτοι υποστηρικτές μας!

Πως έκανες την αρχική προώθηση;

Μέσω του Facebook. Το 2016 ήταν το πιο διαδεδομένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και με τις βασικές μας γνώσεις, κάναμε μια σελίδα και ξεκινήσαμε τα posts. Επίσης, τυπώσαμε flyers και τα μοιράσαμε στους δικούς μας ανθρώπους. Στη συνέχεια πήραμε κάποιο digital coverage και παράλληλα ξεκίνησα κι εγώ τις πληρωμένες διαφημίσεις.

Ποιο το Impact του ίντερνετ στην επιχείρηση σου;

Χωρίς το ίντερνετ δεν θα είμασταν πετυχημένοι. Αυτό! Τεράστια η επιρροή του.

Πόσο δύσκολη ήταν η αρχή;

Βουνό! Υπήρχαν πολλοί που δεν πίστευαν στο προϊόν μας. Επίσης, το business ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς που δεν είχαμε γνώσεις πωλήσεων, μάρκετινγκ, εξυπηρέτησης πελατών κτλ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δαπανούσαμε πολλές ώρες κάθε μέρα στο στήσιμο των παραμυθιών καθώς δεν είχαμε τις απαραίτητες συνεργασίες και εξοπλισμό. Πέφταμε για ύπνο στις 4 τα ξημερώματα ενώ πολλές φορές… τα νεύρα μας υπέφεραν! Ακόμα και σε στιγμές που κανονικά θα έπρεπε να χαλαρώνουμε, παίρναμε τη δουλειά μαζί μας.

Τα… Παραμυθονόματα!

Ποια ήταν η ανταπόκριση από τον κόσμο;

Πίστεψαν αμέσως σε εμάς! Κάθε γονιός θέλει να προσφέρει κάτι μοναδικό στο παιδί του. Μάλιστα, υπάρχουν γονείς που από τη μέρα που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα μας παραγγέλνουν παραμύθια!

Ποιο το μεγαλύτερο εμπόδιο που συνάντησες;

Έβλεπαν δύο γυναίκες 25 και 27 ετών και δεν μας… λάμβαναν και πολύ υπόψη, νιώθαμε ότι μας υποτιμούσαν. Ίσως και να μας εκμεταλλεύτηκαν λόγω του ότι δεν γνωρίζαμε ακόμα το «παζάρι». Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε. Ευτυχώς όμως που δεν το κάναμε!

Πως ένιωσες όταν έκανες την πρώτη σου πώληση;

Πετούσαμε από τη χαρά μας, σαν ένα μικρό παιδί που παίρνει δώρο! Πέραν από την πώληση όμως, αυτό που μας χαροποιούσε περισσότερο ήταν η χαρά που δίναμε στα παιδιά, καθώς και τα θετικά σχόλια των γονιών!

Η χαρά των παιδιών ήταν και χαρά των Παραμυθονομάτων!

Τι έμαθες μέσα από τα Παραμυθονόματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα;

Την ψυχολογία του πελάτη, το πόσο σημαντικό είναι το μάρκετινγκ, ότι πρέπει να έχεις γρήγορο support, ότι υπάρχει κύκλος στις πωλήσεις και ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε όταν οι πωλήσεις πέσουν, ότι υπάρχουν busy μήνες (Χριστούγεννα για παράδειγμα) και μήνες πιο χαλαροί.

Τι συμβουλές θέλεις να δώσεις στο κοινό που θέλει να ξεκινήσει κάτι δικό του;

Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Επίσης, να πιστεύει στο προϊόν του γιατί θα βρει σίγουρα πολλά εμπόδια κι όταν δεν πιστεύεις στο προϊόν σου, θα τα παρατήσεις.

Κάποιο καταληκτικό σχόλιο;

Θέλω να ευχαριστήσω τη φίλη και συνεργάτιδα μου Αγάθη που μαζί καταφέραμε να κτίσουμε τον κόσμο των Παραμυθονομάτων!

Τα Παραμυθονόματα διαθέτουν προσφορές για τον μήνα Νοέμβριο (στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής):

  • Α4 σκληρό εξώφυλλο από €25 στα €22
  • Α5 μαλακό εξώφυλλο από €12 στα €10

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα Παραμυθονόματα μέσω μηνύματος στη σελίδα τους στο Facebook την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *