Σημείωση: Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε έναν γενικό οδηγό του πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τον χρόνο του, είτε αυτός είναι αρκετός όντας άνεργος, είτε αυτός είναι περιορισμένος όντας εργαζόμενος, για να δημιουργήσει ένα εισόδημα. Για κάθε τι που αναφέρεται, χρειάζεται περισσότερο ‘ψάξιμο’ από τον αναγνώστη, ούτως ώστε να κατανοήσει τις ειδικές λεπτομέρειες που το αφορούν.

Το blogging προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες, ιδίως στους ανθρώπους οι οποίοι είναι παθιασμένοι με κάτι. Κι αυτό γιατί, πρώτον, είναι πιθανότερο το περιεχόμενο τους να είναι πιο ενδιαφέρον από αυτούς που δεν έχουν το ανάλογο πάθος, δεύτερον επειδή θα συνεχίσουν να το κυνηγούν εκεί που οι υπόλοιποι θα σταματήσουν και τρίτον είναι πιθανότερο να αποκτήσουν φανατικό κοινό. Κοινό που έχει το ίδιο πάθος με εκείνους.

Πάμε τώρα στα βασικά. Τι είναι το blog;

Blog είναι μια συχνά ανανεωμένη σελίδα, που λειτουργείται συνήθως από ένα άτομο ή μια μικρή ομάδα ατόμων, οι οποίοι συνήθως γράφουν σε ένα ανεπίσημο ή διαλογικό στυλ. Για όσους ‘φοβίζει’ το γεγονός ότι δεν έχουν και την καλύτερη σχέση με την τεχνολογία, θα πω ότι μερικές ώρες εξάσκησης με τη σελίδα, θα διώξει το φόβο ανεπιστρεπτί.

Η καλύτερη επιλογή για να ξεκινήσει κανείς το δικό του blog, είναι η WordPress.

74,652,825 σελίδες παγκοσμίως χρησιμοποιούν την WordPress. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ένα δωρεάν template ή να αγοράσει ένα πιο επαγγελματικό. Συμβουλή μας για όποιον δεν είναι εξοικειωμένος με την WordPress, είναι να πάρει μια γεύση από το δωρεάν, να μάθει τον τρόπο λειτουργίας του και στη συνέχεια, εάν και εφόσον το επιθυμεί, να προχωρήσει στην αγορά ενός theme. Οι τιμές κυμαίνονται συνήθως από 50-150 ευρώ περίπου, αναλόγως του theme.

Στη συνέχεια, κι αφού έχεις στήσει τη σελίδα σου με τα χρώματα της, τις κατηγορίες της κτλ. πρέπει να δημιουργήσεις περιεχόμενο. Το κλειδί της επιτυχίας εδώ, είναι η χρησιμότητα. Πόσο χρήσιμο είναι για τον αναγνώστη, δηλαδή, αυτό το οποίο διαβάζει.

Αυτό που θέλεις, είναι περιεχόμενο με το οποίο μπορεί να παραλληλιστεί το κοινό σου, ή να μάθει κάτι, ή οτιδήποτε θα το κάνει να γίνει τακτικός επισκέπτης. Καλό είναι να επικεντρωθείς σε ένα συγκεκριμένο τομέα για τον οποίο έχεις πάθος και γνώσεις.

Έπειτα, προσπάθησε να καταλάβεις ποιο είναι το πραγματικό κοινό σου, ποιοι ενδιαφέρονται για αυτά που γράφεις – δημιουργείς. Ποια είναι τα χόμπι τους, ποιες οι ασχολίες τους. Κτίσε ένα ‘avatar’ αυτού του μέσου επισκέπτη σου και σκέψου που αλλού μπορεί να βρίσκεται το συγκεκριμένο προφίλ ανθρώπων. Ο σκοπός είναι να προωθήσεις το blog σου σε εκείνα τα μέρη. Είτε αυτά τα μέρη είναι διαδικτυακά, είτε όχι. Επίσης, μια παρουσία του blog σου στο facebook είναι επιβεβλημένη.

social-media-550778_1920

Προσπάθησε να καταλάβεις ποιο είναι το κοινό σου

Από τη στιγμή που θα αρχίσουν άτομα να επισκέπτονται το blog σου, ξεκίνα να αλληλοεπιδράς μαζί τους. Απάντησε στα σχόλια τους, ανάπτυξε, ξεκίνα διάλογο, επικοινώνησε μαζί τους προσωπικά. Δημιούργησε ένα δεσμό μαζί τους.

Από εκεί και πέρα, και ενώ έχεις κτίσει ένα ωραίο blog με το δικό του χαρακτήρα και έχεις αποκτήσει το δικό σου κοινό, τότε μπορείς να ξεκινήσεις να βγάζεις λεφτά. Παραθέτω τους πιο συνηθισμένους:

CPC: Κόστος ανά κλικ. Συνήθως είναι banners που τοποθετούνται μέσα στο περιεχόμενο ή στο πλάι στης σελίδας. Κάθε φορά που ένας επισκέπτης κάνει κλικ σε αυτό το Banner, πληρώνεσαι.

CPM
: Κόστος ανά 1,000 προβολές. Ένα συγκεκριμένο ποσό το οποίο πληρώνεσαι, βασισμένο στο πόσοι επισκέπτες θα δουν τη διαφήμιση.

Adsense
: Με απλά λόγια, είναι διαφημίσεις από την Google, η οποία τοποθετεί στη σελίδα σου. Από αυτές τις διαφημίσεις, παίρνεις εσύ το 68% και η Google και το 32%. Για παράδειγμα, εάν κάθε κλικ είναι €1, τότε εσύ παίρνεις τα €0,68 και η Google τα €0,32.

Ακόμα ένας τρόπος να βγάλει κανείς λεφτά από το blog είναι το affiliate income. Για παράδειγμα, όταν έχεις σύνδεσμο για ένα προϊόν το οποίο είναι προς πώληση σε άλλη σελίδα, όταν κάποιος μεταφερθεί σε εκείνη τη σελίδα από το Blog σου και αγοράσει το προϊόν, τότε εσύ παίρνεις ένα μέρος από αυτά τα λεφτά.

Ένας τρόπος εσόδων που έχει αρχίσει να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, είναι το εισόδημα από αποκλειστικό περιεχόμενο. Ο χρήστης δηλαδή πληρώνει ένα έξτρα ποσό για να μπορεί να έχει πρόσβαση σε premium περιεχόμενο, το οποίο μπορούν να δουν μόνο όσοι πληρώσουν τη σχετική μηνιαία ή χρονιαία συνδρομή.

Φυσικά, πάντα μπορείς να πωλήσεις τα δικά σου προϊόντα. Εάν για παράδειγμα ‘τρέχεις’ ένα blog για χειροποίητες κατασκευές, μπορείς να πουλάς τα προϊόντα που κατασκευάζεις.

Μερικά στατιστικά όσον αφορά τα blogs:

  • 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι γράφουν στα blog τους.
  • 23% της ώρας στο ίντερνετ ξοδεύεται σε blogs.
  • 77% των χρηστών του διαδικτύου διαβάζουν blogs.
  • 53,3% των ανθρώπων που έχουν το δικό τους blog είναι ηλικίας 21-35 ετών.
  • Η πλειοψηφία των bloggers είναι γυναίκες.

 

Τα πιο δημοφιλή blogs και τα μηνιαία έσοδα τους

The Huffington Post$2,330,000
Techcrunch$800,000
Mashable$600,000
Perez Hilton$450,000
Noupe$200,000
Smashing Magazine$190,000
SmartPassiveIncome$153,000
Timothy Sykes $150,000
Tuts Plus $120,000
Gothamist$110,000

Εάν έχεις την ώρα λοιπόν, και διαθέτεις και το αναγκαίο πάθος, τότε ξεκίνα το δικό σου blog. Ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα το πάθος σου να γίνει η full time δουλειά σου!

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *