Κοντά στον κυκλικό κόμβο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, βρίσκεται το μαγαζί SUNglass Addiction, το οποίο στεγάζει, όχι μόνο τη σχετική μάρκα γυαλιών ηλίου, αλλά και το brand γυναικείας ένδυσης Mattina e Serra. Ιδιοκτήτες, ένα νεαρό ζευγάρι. Η Στέφανη, 25 ετών (με σπουδές στο Interior Design) και ο Αντρέας, 30 ετών (με σπουδές στο Graphic Design).

Οι δύο τους, ζευγάρι στα προσωπικά και συνεργάτες στα επαγγελματικά, αποτελούν ακόμη ένα σημάδι ότι η νεανική επιχειρηματικότητα στην Κύπρο ανθίζει. Ακόμα μια ένδειξη από τους νέους της Κύπρου ότι δεν εμπνέονται πλέον από το δρόμο της ασφάλειας και της μονοτονίας, αλλά από αυτόν της επιχειρηματικότητας, ίσως της αβεβαιότητας αλλά παράλληλα και των ευκαιριών που προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος. Με λιγότερα παράπονα για το ‘πως έχει το σύστημα’ και περισσότερη όρεξη και πάθος για δουλειά.

Καθίσαμε έξω από το μαγαζί. Πριν περάσουμε στη συνέντευξη, τους ζήτησα να περιγράψουν ο καθένας τον εαυτό του. Κι αυτό γιατί η προσωπικότητα παίζει μεγάλο ρόλο στην επιτυχία. Ιδίως την επαγγελματική. Χαμογέλασαν, προτίμησαν να περιγράψουν ο ένας τον άλλο.

Stephanie - Andreas

Έξω από το μαγαζί SUNglass Addiction

Στέφανη για Αντρέα: Ο Αντρέας ξέρει τι θέλει, είναι low profile άτομο και έχει πάντοτε ένα plan στο μυαλό του. Παίρνει ρίσκα και είναι άτομο δημιουργικό.

Αντρέας για Στέφανη: Η Στέφανη έχει βλέψεις και όλα τα φόντα να πετύχει στον τομέα της, είναι φυσικό ταλέντο. Είναι άτομο που έχει όρεξη να δουλέψει και είναι οργανωμένη σε σημείο… μανίας!


Προσπαθήσατε να βρείτε κάποια δουλειά πριν αποφασίσετε να εμπλακείτε με την επιχειρηματικότητα;

Αντρέας: Ποτέ. Από πάντα έκανα τις δικές μου δουλειές. Πιο παλιά με café – bar και εστιατόρια, τώρα το SUNglass Addiction με τη Στέφανη και το CrossFit Limassol, το οποίο έχω με έναν συνεργάτη.

Στέφανη: Ποτέ. Πριν από αυτό ήμουν στο Steph’s Tales, το οποίο ήταν και η πρώτη μας κοινή επιχειρηματική προσπάθεια με τον Αντρέα. Το Steph’s Tales αναλάμβανε γάμους, βαφτίσεις, parties και events. Όμως είχα πάθος με τη μόδα. Έτσι, έκανα ένα τεστ σε αυτό το market, πέτυχε και διαφοροποιήθηκα.

Stephs Tales

Τα πρώτα arrangements του Steph’s Tales


Τι σας έκανε να εμπλακείτε με την επιχειρηματικότητα;

Αντρέας: Είναι απλό. Δεν θέλω να είμαι υπάλληλος!

Στέφανη: Δεν μπορείς να εξελιχθείς όσο μπορείς, ούτε παίρνεις την αναγνώριση που αξίζεις. Γιατί να εξελίξεις κάποιον άλλο όταν μπορείς να εξελίξεις τον εαυτό σου;


Τι μάθατε από το πρώτο σας κοινό επιχειρηματικό ταξίδι;

Μάθαμε να είμαστε υπομονετικοί και να έχουμε επιμονή, ακόμα κι αν αυτό δεν πετυχαίνει στην αρχή. Να κάνουμε μακροπρόθεσμο πλάνο, με τη διαφήμιση του, με τα πάντα του. Μάθαμε ακόμη ότι δεν πρέπει να ανοιγόμαστε σε πολλά μέτωπα, αλλά να εστιάζουμε σε συγκεκριμένα πράγματα. Τέλος, μάθαμε να διαχωρίζουμε τα προσωπικά μας με τα επαγγελματικά μας!


Πόσο δύσκολο ήταν να πάρετε την απόφαση να ξεκινήσετε την επιχείρηση;

Στέφανη: Καθόλου δύσκολο, μπαμ και κάτω! Ήμουν σίγουρη για τον εαυτό μου, είχα τη στήριξη των δικών μου, εξάλλου από μικρή στόλιζα το σπίτι, έτσι οι στολισμοί δεν ήταν κάτι άγνωστο για μένα! Επίσης, ο Αντρέας ήταν σημαντικός παράγοντας, με έβαλε σε τάξη.

 

Kαι να μην υπήρχε στήριξη, πάλι θα ακολουθούσα τον ίδιο δρόμο…

 

Πόσο σημαντική είναι η στήριξη της οικογένειας σε τέτοιες επιχειρηματικές κινήσεις από τους νέους;

Στέφανη: Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα περιβάλλον υποστήριξης, ‘ότι γίνει για καλό’ έλεγε η οικογένεια μου. Αν δεν με στήριζαν μπορεί να μην ήμουν εδώ.

Αντρέας: Είναι σημαντικό, εννοείται, αλλά και να μην υπήρχε στήριξη, πάλι θα ακολουθούσα τον ίδιο δρόμο. Σεβαστή η γνώμη τους, αλλά…

 

Πως καταλήξατε στο SUNglass Addiction και το Mattina e Sera;

Στέφανη: Στην Κύπρο ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου είναι πανάκριβο. Είδαμε την ευκαιρία και κάναμε μια δοκιμή. Επικοινωνήσαμε με έναν κατασκευαστή στο Los Angeles και δημιουργήσαμε το δικό μας brand. Φέραμε στην Κύπρο μερικά ζευγάρια γυαλιά ηλίου και η απήχηση ήταν τεράστια. Έτσι, μπήκαμε σε αυτό το market. Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε ένα brand για ρούχα που φέρνουμε από το εξωτερικό και πουλάμε τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

divi

Τα brands Mattina e Serra και SUNglass Addiction


Υπάρχει και τρίτη επιχείρηση, το
CrossFit Limassol. Πως κατέληξες εκεί;

Αντρέας: Ασχολούμουν με τη γυμναστική αλλά δεν ήθελα να πάω γυμναστής, άσε που δεν θα διοριζόμουν ποτέ. Γνώρισα το CrossFit (είδος κυκλικής προπόνησης χωρίς μηχανήματα) μέσω του συνεταίρου μου και αποφασίσαμε να το κτίσουμε. Κάναμε μια σοβαρή επένδυση και πετύχαμε!

 

Το 90% της επιτυχίας μας οφείλεται στο ίντερνετ, η διαδικτυακή διαφήμιση είναι ό,τι πιο σημαντικό


Πόσο σημαντικό θεωρείτε το ίντερνετ όσον αφορά τις επιχειρήσεις στις μέρες μας;

Στέφανη: Το ίντερνετ παίζει καθοριστικό ρόλο στις μέρες μας. Όσον αφορά εμάς, το 90% της επιτυχίας μας οφείλεται στο ίντερνετ. Μέσω αυτού μας έμαθαν Παγκύπρια αλλά και στο εξωτερικό. Ο κόσμος μαθαίνει από το σπίτι του τι προσφέρουμε και πότε έχουμε καινούριες παραλαβές.

Αντρέας: Αυτή την περίοδο η διαδικτυακή διαφήμιση είναι ό,τι πιο σημαντικό. Η συνεχής διαδικτυακή ανάπτυξη είναι αναγκαία. Όπως και το να είσαι συνεχώς updated.


Γυαλιά ηλίου, ρούχα και
CrossFit. Πόσες ώρες την ημέρα δουλεύετε;

Στέφανη: Non-stop! Ακόμα και όταν ξεκουράζομαι απαντώ μηνύματα!

Αντρέας: Είμαι στο CrossFit με ωράρια και όποτε έχω ώρα πηγαίνω και στο Sunglass Addiction!


Η κούραση είναι πολλή, οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων αρκετές. Σκεφτήκατε ποτέ να τα παρατήσετε;

Στέφανη: Έχουμε φάσεις αδυναμίας, αυτό είναι αλήθεια, αλλά ποτέ δεν θα τα παρατήσουμε. Όταν η δουλειά σου έχει καρπούς, σου δίνει ώθηση για να προχωρήσεις.

15451395_10155525067983219_1511351379_n

Το Christmas Cocktail Party του SUNglass Addiction στις 21 & 22 Δεκεμβρίου

 

Πρέπει να πιστεύεις τόσο στον εαυτό σου όσο και στο προϊόν σου

 

Τι μάθατε μέχρι στιγμής για την επιχειρηματικότητα;

Στέφανη: Έμαθα ότι για να πετύχεις χρειάζεσαι επιμονή, υπομονή, αποφασιστικότητα και να πιστεύεις τόσο στον εαυτό σου όσο και στο προϊόν σου.

Αντρέας: Έμαθα να πιστεύω πολύ στο marketing. Το θεωρώ πολύ σημαντικό.


Ποια ήταν η καλύτερη σας επαγγελματική στιγμή μέχρι τώρα;

Αντρέας: Η καλύτερη μας επαγγελματική στιγμή ακόμα δεν ήρθε!


Πόσο σημαντικό είναι να έχεις πάθος;

Στέφανη: Αν δεν έχεις πάθος στη ζωή σου, απλά υπάρχεις. Από μικρή είχα πάθος με τα ρούχα. Από τον καιρό του δημοτικού, σχεδίαζα ρούχα, σχεδίαζα μαγιό, ακόμα έχω ένα ολόκληρο φάιλ με σχέδια από τότε! Στο λύκειο καθόμουν και έψαχνα σχεδιαστές, ρούχα κτλ. Ο μπαμπάς μου είχε βλέψεις ότι θα γίνω μεγάλη fashion designer!

Αντρέας: No guts no glory. Πρέπει να έχεις τη δύναμη να ακολουθάς το πάθος σου.

 

stef

Σχέδιο της Στέφανης περί μόδας, όταν ήταν ακόμη στο δημοτικό!

 

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλετε να αφήσετε, ειδικά σε αυτούς που έχουν την ίδια επιχειρηματική φαγούρα με εσάς;

Στέφανη: Να διαλέξετε το δρόμο του πάθους! Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν δουλεύεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου.

Αντρέας: No second thoughts. Μην το σκέφτεστε. Προσπαθήστε το. Ακόμα κι αν αποτύχετε, θα μάθετε. Μαθαίνεις από τις ήττες. Και αυτά που μαθαίνεις σε βοηθούν να πετύχεις μετά.

 

Ευχαριστούμε τη Στέφανη και τον Αντρέα που μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους μέσα από την επιχειρηματικότητα, καθώς και για την προθυμία τους να δώσουν τις δικές τους συμβουλές για όσους πρόκειται να ξεκινήσουν το δικό τους επιχειρηματικό ταξίδι.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *