Οι αποτελεσματικές πρακτικές πρόσληψης έχουν γίνει πιο εκλεπτυσμένες. Καθώς προχωράμε στο 2023, οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένη δυσκολία στην προσέλκυση ειδικευμένων και έμπειρων υποψηφίων από μια αραιή και ανταγωνιστική αγορά ταλέντων. Οι τάσεις προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός εργατικού δυναμικού που έχει αλλάξει για πάντα από την πανδημία COVID-19, και ως εκ τούτου, τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον τρόπο προσέγγισης της πρόσληψης αλλά και της διατήρησης για να γίνουν πιο ενεργά, αποτελεσματικά, και εξορθολογισμένα.

Εδώ είναι οι κορυφαίες τάσεις πρόσληψης του 2023 που αναμένουμε να δούμε στο νέο έτος.

Ανταγωνιστικοί μισθοί και παροχές

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων πρέπει να κατανοήσουν ότι η προσφορά ελκυστικών πακέτων μισθού και παροχών θα κάνει μια εταιρεία σημαντικά πιο ανταγωνιστική στην τρέχουσα αγορά. Οι υποψήφιοι αναφέρουν μεγαλύτερη συνολική ικανοποίηση από τη δουλειά τους όταν τους προσφέρεται μισθός που ευθυγραμμίζεται με το επίπεδο δεξιοτήτων και την εμπειρία τους, καθώς και πολύτιμα και ουσιαστικά οφέλη. Περισσότερες εταιρείες θα επενδύσουν σε υψηλότερους μισθούς και τα δελεαστικά πακέτα παροχών θα γίνουν ο κορυφαίος τρόπος προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντων το 2023 και μετά.

Διαφάνεια μισθών

Είτε απαιτείται από το νόμο είτε όχι, η διαφάνεια όσον αφορά την ενημέρωση των αιτούντων για το τι θα πληρωθούν έχει συνδεθεί με τη μείωση του χάσματος μισθού.  Μια μελέτη από την PayScale διαπίστωσε ότι οι εταιρείες που ασκούν οικειοθελώς τη διαφάνεια των αμοιβών, παρατήρησαν μια μείωση στο μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών: οι γυναίκες κέρδισαν $1, 00 έως $1,01 για κάθε δολάριο που κέρδισε ένας άνδρας.

Δημιουργία ομάδας πιθανών υποψηφίων

Καθώς περισσότεροι υπεύθυνοι προσλήψεων αναφέρουν ότι αναζητούν ενεργά υποψηφίους με πολύτιμα ταλέντα και δεξιότητες, θα δημιουργήσουν ομάδες πιθανών υποψηφίων πριν από τη διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ανοίγουν θέσεις εργασίας, ο ενεργός recruiter μπορεί να είναι ο πρώτος που θα προσεγγίσει και θα εξασφαλίσει έναν υποψήφιο. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων καταβάλλουν επίσης προσπάθειες για την οικοδόμηση σχέσεων με τις ομάδες ταλέντων τους και παραμένουν στην κορυφή των αναδυόμενων τάσεων πρόσληψης.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Την τελευταία δεκαετία, οι υπεύθυνοι προσλήψεων έχουν στραφεί στα κοινωνικά μέσα για να ανακαλύψουν και να παρακολουθήσουν πιθανούς υποψηφίους. Τα κοινωνικά μέσα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο από επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού για να τονίσουν την επωνυμία και τις αξίες των εργοδοτών. Μια μελέτη του MRINetwork αποκάλυψε ότι το 69% των ατόμων που αναζητούν εργασία θα αρνηθούν να εργαστούν για μια εταιρεία με κακή φήμη, οπότε η διατήρηση μιας θετικής εικόνας για την εταιρεία θα πρέπει να είναι μία από τις πρωταρχικές προτεραιότητες για το HR.

Αύξηση των προσπαθειών διατήρησης των εργαζομένων

Τα ποσοστά κύκλου εργασιών αυξάνονται και πολλά τμήματα ανθρώπινου δυναμικού υιοθετούν μια πιο προορατική προσέγγιση για την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών για την αύξηση και τη διατήρηση ταλέντων.

Σημαντικές αυξήσεις και προγράμματα αναγνώρισης εργαζομένων

Το σημερινό εργατικό δυναμικό θέλει να αισθάνεται τόσο εκτιμημένο όσο και επαρκώς αποζημιωμένο για το χρόνο, την εργασία και την προσπάθεια που καταβάλει σε μια εταιρεία. Εκτός από τις ετήσιες προγραμματισμένες αυξήσεις, τις αυξήσεις του κόστους ζωής και άλλες προσαρμογές που σχετίζονται με τον πληθωρισμό, τα μπόνους ως απάντηση στην εργασία θα βοηθήσει στην προώθηση συνεχιζόμενων κινήτρων και κορυφαίων επιδόσεων. Αναγνωρίζοντας ανοιχτά τα επιτεύγματα των εργαζομένων είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να δείξετε στην ομάδα σας ότι η δουλειά της εκτιμάται.

Δημιουργία ενός διαφορετικού και περιεκτικού περιβάλλοντος 

Η ποικιλομορφία, η ισότητα, η ένταξη, οι πρωτοβουλίες ένταξης και οι αξίες αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για τις εταιρείες που θέλουν να διατηρήσουν μια παραγωγική και θετική κουλτούρα στο χώρο εργασίας. Σύμφωνα με το Glassdoor, δύο στους τρεις αιτούντες εργασία αναζητούν συγκεκριμένα εταιρείες με διαφορετικό εργατικό δυναμικό κατά την αναζήτησή τους. Η Deloitte ανέφερε ότι το 47% των υποψηφίων επιδιώκει να αναζητήσει εργασία σε εταιρείες που εκτιμούν την ποικιλομορφία και την ένταξη όταν εξετάζουν πιθανούς εργοδότες και ότι το 83% των millennials ασχολείται περισσότερο με ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς. Η έρευνα έχει δείξει εδώ και καιρό ότι οι εταιρείες επωφελούνται από τη συμπερίληψη διαφορετικών εργασιακών δυνάμεων.

Εσωτερικές προσλήψεις μέσω αναβάθμισης και επανεκπαίδευσης, ευκαιριών μάθησης και ανάπτυξης σταδιοδρομίας

Η αναβάθμιση και η επανεκπαίδευση των υπαρχόντων εργαζομένων προσφέρει έναν εξαιρετικό τρόπο για να καλύψετε τα κενά ταλέντων μέσα σε μια εταιρεία και να μειώσετε τις προσλήψεις και άλλα έξοδα. Η παροχή στους εργαζόμενους εκπαίδευσης και ευκαιριών για ανέλιξη σταδιοδρομίας και ανοδική κινητικότητα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξηθεί η δέσμευση και η διατήρηση. Σύμφωνα με έρευνα της ClearCompany, το 76% των εργαζομένων αναφέρουν την επιθυμία για ευκαιρίες ανάπτυξης. Μια πρόσφατη έρευνα της go2HR αναφέρει ότι το 40% των εργαζομένων που λαμβάνουν ανεπαρκή κατάρτιση θα εγκαταλείψουν μια εταιρεία εντός ενός έτους από την πρόσληψη.

Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και λογισμικό ATS για να δημιουργήσετε μια ομάδα ταλέντων και να αναθεωρήσετε τους υποψηφίους

Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν τη χρήση ψηφιακών εργαλείων ή του λογισμικού τους στη διαδικασία πρόσληψης, υιοθετώντας συχνά μια μικτή προσέγγιση μεταξύ ψηφιακών και προσωπικών μεθόδων. Το λογισμικό ATS και τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν:

  • στην εξεύρεση και πρόσληψη ειδικευμένων υποψηφίων 
  • στη διαχείριση τυποποιημένων αξιολογήσεων
  • στην πραγματοποίηση ψηφιακών συνεντεύξεων
  • στην κατηγοριοποίηση των υποψηφίων με βάση τα κύρια προσόντα τους
  • στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας on-boarding
  • στην αύξηση του χρόνου ανταπόκρισης
  • στη βελτίωση της αποδοτικότητας και χαμηλότερου κόστους

Η υιοθέτηση της χρήσης λογισμικού ATS και ψηφιακών εργαλείων μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου και προσπάθειας στη διαδικασία προσλήψεων, να βοηθήσει τους υπεύθυνους πρόσληψης να εντοπίσουν ταλέντα που διαφορετικά θα είχαν χάσει, να κρατήσει τους πιθανούς υποψηφίους πιο αφοσιωμένους σε όλη τη διαδικασία πρόσληψης και να βοηθήσει τους επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές κατά τη συνέντευξη και την πρόσληψη υποψηφίων.

Επιλέγοντας το καλύτερο λογισμικό πρόσληψης

Ο κόσμος των προσλήψεων αλλάζει. Τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο προορατική προσέγγιση για να δώσουν έμφαση στις αξίες που είναι σημαντικές για τους πιθανούς υποψηφίους, να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία για να καταστήσουν τα παραδοσιακά συστήματα πρόσληψης πιο αποτελεσματικά και να υποστηρίξουν τη διατήρηση και τη δέσμευση. 

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager