Καθώς οι πληθυσμοί εμβολιάζονται και πολλές χώρες προετοιμάζονται για μια επιστροφή στην κανονικότητα, οι εταιρείες που αναγκάστηκαν να εργάζονται εξ αποστάσεως τον περασμένο χρόνο αντιμετωπίζουν τώρα μια περίπλοκη απόφαση. Τα ηγετικά στελέχη είναι τώρα στην δύσκολη θέση να αποφασίσουν αν θα αφήσουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι, να φέρουν τους πάντες πίσω στο γραφείο ή να βρουν μια λύση στο ενδιάμεσο;
Επιχειρήσεις απαντούν με διαφορετικούς τρόπους. Μερικοί έσπευσαν να προαναγγείλουν ένα εντελώς νέο κόσμο εργασίας, όπως η υπηρεσία φιλοξενίας αρχείων Dropbox, η οποία έγινε «εικονική» το 2020. Άλλοι, όπως ο τεχνολογικός γίγαντας Facebook επιλέγουν ένα «υβριδικό» μοντέλο, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία και ανεξαρτησία στους εργαζόμενους, διατηρώντας παράλληλα ορισμένες βασικές δομές.
Ωστόσο, ορισμένοι εργοδότες, ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υποστηρίζουν ότι ο μακροπρόθεσμος ρόλος της εξ αποστάσεως εργασίας έχει υπερεκτιμηθεί και ότι το γραφείο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως σημαντικός κόμβος για τις εταιρικές εργασίες.
Ως εκ τούτου, η δομή του εργασιακού κόσμου μετά την πανδημία παραμένει στον αέρα, παρά τις υποθέσεις ορισμένων εργαζομένων ότι η ζωή στο γραφείο έχει αλλάξει για πάντα.
Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια ποια ρύθμιση θα επιλέξει ένας εργοδότης.
Ο CEO μιας επενδυτικής τράπεζας, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος στο επίκεντρο για την εργασιακή της κουλτούρα είπε ότι λειτούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 με «λιγότερο από το 10% των εργαζομένων στο γραφείο. Η παραδοχή της πανδημίας είχε βοηθήσει στην ώθηση της ψηφιοποίησης, δημιουργώντας πιο αποτελεσματικούς τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ωστόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ίδιας επενδυτικής τράπεζας εξέφρασε φόβους για τον αντίκτυπο στη συνεργασία με τους 3.000 νέους εργαζόμενους της εταιρείας.
Η επικεφαλής της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας της JP Morgan Chase & Co, εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εξ αποστάσεως εργασίας. Επίσης σε συνέντευξή της σχολίασε πως το να δουλεύεις εκτός γραφείου απαιτεί περισσότερη εσωτερική δύναμη την οποία υπό κανονικές συνθήκες οι εργαζόμενοι παίρνουν από το να είναι γύρω από άλλους ανθρώπους.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πλέον πολύ περισσότερα για την εξ αποστάσεως εργασία. Αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως μεγαλύτερη ευελιξία για τους εργαζόμενους και χαμηλότερα έξοδα για τους εργοδότες, υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η εξ αποστάσεως εργασία στην εμπιστοσύνη, την εταιρική κουλτούρα, την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των νέων και τον τρόπο συνεργασίας των εργαζομένων.
Ωστόσο, ηγετικές φωνές στον κλάδο της τεχνολογίας υποστηρίζουν την εξ αποστάσεως εργασία και τα πλεονεκτήματα που αυτή έχει φέρει αρκετά νωρίς στην πανδημία. Επικαλούνται ότι η εργασία από το σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα, καθώς και σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ευρύτερη δεξαμενή ταλέντων εργατικού δυναμικού για πρόσληψη και μεγαλύτερη συμμετοχή και διατήρηση των εργαζομένων.
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ CEO της Facebook, επισημάνει ότι η εμπιστοσύνη στην στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία βασίζεται στην τεχνολογία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Επίσης υποστηρίζει πως η εξ αποστάσεως εργασία βοηθάει τους ανθρώπους να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν από όπου κι αν βρίσκονται. Αυτό υποδηλώνει μια κοσμοθεωρία που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο εξ αποστάσεως με την πάροδο του χρόνου.
Υπάρχει σίγουρα μια ευρεία ζήτηση για ευελιξία στο ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας λογισμικού Buffer για το 2021 State of Remote Work, το 97,6% των ερωτηθέντων θα ήθελε να εργαστεί εξ αποστάσεως τουλάχιστον ένα μέρος του χρόνου για το υπόλοιπο της καριέρας τους.
Παρά την εναντίωση στην εξ αποστάσεως εργασία από την πλειονότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου, ορισμένα στελέχη έχουν εκφράσει μια ενδιάμεση άποψη. Είναι σχεδόν απίθανη η επιστροφή στο γραφείο με 100% τον εργαζομένων στο 100% των όρων εργασίας. Όπως και η μετάβαση σε ένα κόσμο εργασίας 100% εξ αποστάσεως.