Leading in Crisis. Μια σειρά από blog posts που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε στην ergodotisi, σχετικά με το πως αντιμετωπίζουν οι ηγεσίες των εταιρειών την κρίση που επέφερε η πανδημία. Μετά και το πρώτο άρθρο το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, συνεχίζουμε με τον κ. Αντρέα Τζιάρρα και την εταιρεία OSM Maritime Group.
Ποιος είναι ο Αντρέας Τζιάρρας
Ο κ. Τζιάρρας σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη συνέχεια απέκτησε το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το CIIM, ενώ διαθέτει certifications σε Behavioral Analysis και International Position Evaluation μεταξύ άλλων. Εντάχθηκε στην OSM Maritime Group από το 2014 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διεύρυνση του γραφείου της Κύπρου από 9 σε 50 άτομα. Κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων εμπειρίας του στο ναυτιλιακό τομέα με την OSM, επικεντρώθηκε στους ανθρώπους και την οργανωτική ανάπτυξη του ομίλου. Αυτή τη στιγμή, κατέχει την θέση του Επικεφαλής της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HR).
Ποια είναι η OSM Maritime Group και ποιες οι αξίες της;
Η OSM Maritime Group κατέχει ηγετικό ρόλο στις ολοκληρωτικές υπηρεσίες στο ναυτιλιακό τομέα, με 25 χρόνια εμπειρία, 11.000 υπαλλήλους, 30 γραφεία και 500 πλοία στην διαχείρισή της.
Η φιλοσοφία και η εργασιακή ηθική της εταιρείας, καθορίστηκαν από την εγκαθίδρυση της και χαράχτηκαν στο DNA της από τον πρόεδρο και κύριο μέτοχο της, Bjørn Tore Larsen.
Τέσσερις βασικές αξίες που καθοδηγούν και χαρακτηρίζουν το προσωπικό μας:
- Responsible (Υπεύθυνος)
- Team builder (Ομαδικός/Οικοδόμος Ομάδας)
- Friendly (Φιλικός)
- Always On (Σε Ετοιμότητα)
Είμαστε ένας οργανισμός που προσφέρει υπηρεσίες και για αυτό τον λόγο η επιτυχία της εταιρείας απονέμεται ξεχωριστά σε κάθε υπάλληλο της OSM. Το σύνθημα μας είναι “It’s all about people” και θέλουμε η εταιρεία να είναι ένα σπίτι για τον κόσμο μας και να προσφέρουμε στην κοινωνία.
Περίμενες ότι ο κορωνοιός θα λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις;
Οι τελευταίες εξελίξεις με τον ιό Covid-19 έφεραν όλο τον κόσμο αντιμέτωπο με μια δύσκολη κατάσταση, έτσι και την εταιρεία μας. Τον Γενάρη του 2020 ταξίδευα στην Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες όπου ο ιός είχε ήδη εξαπλωθεί. Ο κόσμος χρησιμοποιούσε μάσκες, ασκούσε κοινωνικη αποστασιοποίηση και οι κυβερνήσεις ήδη χρησιμοποιουσαν θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια και ιατρικά θερμόμετρα στα ξενοδοχεία. Είχα βιώσει τις συνέπειες του ιού αλλά την ίδια ώρα ένιωθα πως είναι πολύ μακριά από την χώρα μας. Όπως όλος ο κόσμος αναμενα και εγώ πως ο ιός θα περιοριζόταν στην Ασία, δεν περίμενα ότι θα εξελισσόταν σε μια παγκόσμια πανδημία.
Πότε αποφάσισες ότι ήταν καιρός να λάβετε μέτρα;
‘Οταν επέστρεψα στην Κύπρο τον Φεβρουάριο, ο ιός είχε αρχίσει να εξαπλώνεται και στην Ευρώπη. Η εταιρεία μας είχε ήδη προγραμματισμένες εβδομαδιαίες ενημερώσεις για τον Covid-19 λόγω της παγκόσμιας φύσης των δραστηριοτήτων του ομίλου μας. Οταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα Covid-19 στην Ελλάδα, ενημερώθηκα από συναδέλφους και ένιωσα ότι έφτασε πολύ κοντά στην χώρα μας, αφού όπως γνωρίζουμε, πολλοί Κύπριοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα για λόγους επαγγελματικούς και αναψυχής. Τότε ήταν που αποφασίσαμε ότι πρέπει να κινηθούμε προληπτικά και να πάρουμε μέτρα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η κυβέρνηση δεν είχε ανακοινώσει οποιαδήποτε μετρα.
Τι μέτρα εφάρμοσες και ποια ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που πήρες;
- Τα αρχικά μέτρα
Στην αρχή ζητήσαμε από τους υπαλλήλους που είχαν προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις και από τους υπαλλήλους που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό να ξεκινήσουν να εργάζονται από το σπίτι. Την ίδια ώρα σταματήσαμε να δεχόμαστε επισκέπτες στα γραφεία μας και τοποθετήσαμε αντισηπτικά καθαρισμού χεριών σε όλους τους δημόσιους χώρους του κτιρίου, ενώ αρχίσαμε να μετράμε την θερμοκρασία όλων των υπαλλήλων και των προμηθευτών.
- Η συνάντηση του Διοικητικού Προσωπικού
Καθώς η κατάσταση εξελισσόταν και πριν ακόμα η κυβέρνηση επιβάλλει οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα, το Διοικητικό προσωπικό πραγματοποίησε συνάντηση και αποφάσισε να ζητήσει από όλους τους υπαλλήλους να εργαστούν από το σπίτι. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη απόφαση τη δεδομένη στιγμή. Καμία άλλη εταιρεία εξ όσων γνωρίζαμε δεν είχε πάρει τέτοια απόφαση. Ωστόσο, το ρίσκο της απόφασης ήταν υπολογισμένο με βάση την εμπειρία που είχαμε από τα γραφεία μας σε άλλες χώρες, που ήδη λειτουργούσαν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ξέροντας πως ήταν εφικτό, εφόσον είχαμε τη σωστή τεχνολογική υποδομή, και έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την ασφάλεια των ανθρώπων μας, η απόφαση αυτή ήταν η πιο υπεύθυνη και πάνω απ’ όλα η πιο σωστή που έπρεπε να πάρουμε.
- Διανομή εξοπλισμού
Ξέραμε πως το “working from home” (το να δουλεύεις από το σπίτι) θα είχε διάφορες δυσκολίες σε ό,τι αφορούσε τον εξοπλισμό, θέματα υγείας και ευημερίας, την συνεργασία και την επικοινωνία. Ζητήσαμε από τον κόσμο μας να έρθει από το γραφείο και να πάρει ό,τι εξοπλισμό θα χρειαζόταν, όπως φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οθόνες, κάμερες, εκτυπωτές, ακόμα και καρέκλες, ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή διαρρύθμιση στο σπίτι τους. Σημαντικό είναι να αναφέρω ότι λόγω της εικοσιτετράωρης φύσης τη δουλείας μας, είχαμε ήδη στη διάθεσή μας όλα τα μοντέρνα εργαλεία, τα σχετικά λογισμικά και τις εφαρμογές (softwares & applications) για να μπορεί να δουλέψει ο κόσμος ανεξάρτητα εκτός γραφείου.
- Οδηγός εργασίας από το σπίτι
Μετά από λίγες μέρες, ετοιμάσαμε ένα οδηγό για πως να δουλεύεις από το σπίτι που περιελάμβανε προστατευτικά μέτρα κατά του Covid-19, συμβουλές για ευημερία και παραγωγικότητα, εκπαίδευση για κυβερνοασφάλεια και οδηγίες για το πως μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από τη εταιρεία. Ακόμα πιο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι προτείναμε 14 διαδικτυακά μαθήματα από ειδικούς με θέμα το πως δουλεύεις αποτελεσματικά από το σπίτι, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας μας Linkedin Learning.
- Mindful and Fit
Γνωρίζοντας πως ο περιορισμός στο σπίτι μπορεί να είναι δύσκολος τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, δημιουργήσαμε μια εβδομαδιαία ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση με την ονομασία “Mindful and Fit”, κατά την διάρκεια της οποίας ένας γυμναστής δίνει συμβουλές ευεξίας και παρουσιάζει δραστηριότητες γυμναστικής για όλους τους υπαλλήλους.
- Διαφάνεια, ενημέρωση, ερωτήσεις
Επιπλέον, στην πορεία αυτής της κατάστασης η επικοινωνία με το προσωπικό είναι μεγάλης σημασίας. Ως εκ τούτου, φροντίσαμε να στείλουμε με ηλεκτρονικό μήνυμα σε όλους τους υπαλλήλους τις εξελίξεις και τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η εταιρεία. Επίσης, κάθε δύο εβδομάδες καθιερώσαμε ένα διαδικτυακό γεγονός όπου ο κόσμος μας μπορεί να ακούσει τις τελευταίες ενημερώσεις από την Διοίκηση και να κάνει ερωτήσεις.
Κοιτάζοντας πίσω, το “working from home” δούλεψε καλύτερα από ότι περίμενα αρχικά. Οι δύο κύριοι λόγοι που πιστεύω ότι συνέτειναν σε αυτό η υπευθυνότητα και η αυτό-παρακίνηση (self-motivation) που χαρακτηρίζουν το προσωπικό, όπως επίσης η γρήγορη και ευέλικτη προσέγγιση της Διοίκησης για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των υπαλλήλων που προέκυψαν.
Ποια ήταν η αντίδραση του προσωπικού;
Επικοινωνήσαμε την απόφαση το Σαββατοκύριακο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η αντίδραση του προσωπικού ήταν συγκινητική, καθώς λάβαμε την απόλυτη στήριξή τους. Είχα λάβει πολλά τηλεφωνήματα από συναδέλφους που πρόσφεραν την βοήθειά τους και λύσεις σε προβλήματα που δεν μπορούσαμε να δούμε με την πρώτη ματιά. Ένα παράδειγμα ήταν όταν ένας συνάδελφος σχεδίασε ένα εγχειρίδιο για το πως να χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές υπογραφές και το μοίρασε σε όλους.
Αυτό που με εντυπωσίασε εν μέσω όλης της κρίσης είναι πως όλοι οι υπάλληλοι ένωσαν δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Οι διευθυντές δημιούργησαν καθημερινές ή εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις, για να διασφαλίσουν ότι οι ομάδες τους είναι καλά και αφοσιωμένες στην δουλειά τους. Οι υπάλληλοι τηλεφωνούσαν ο ένας στον άλλο για να βεβαιωθούν ότι όλοι είναι εντάξει και πρόσφεραν τη βοήθειά τους. Παράλληλα είδαμε κάποιες δημιουργικές πρωτοβουλίες από συναδέλφους. Για παράδειγμα, ανέθεσαν στον εαυτό τους “εξ αποστάσεως συνεργάτες” και διευθέτησαν διαλείμματα με συναδέλφους τους για “εικονικό καφέ”.
Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την εταιρεία αυτή την στιγμή;
Το πιο σημαντικό για την εταιρεία μας αυτη την στιγμή είναι η ασφάλεια και η υγεία των υπάλληλων μας. Έχουμε χιλιάδες υπαλλήλους στα γραφεία μας και στα πλοία και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι είναι ασφαλείς και έχουν όλα τα εργαλεία για να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους. Την ίδια στιγμή πιο σημαντική από ποτέ είναι η υποστήριξη των πελατών μας και η εξεύρεση λύσεων στις επιχειρησιακές προκλήσεις που δημιουργεί ο Covid-19, αλλά και η διατήρηση μιας ισχυρής χρηματικής θέσης με στόχο την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα για την εταιρία μας και τους ανθρώπους της. Τέλος, πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στο πως θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα κατά έναν υπεύθυνο τρόπο.
Κάποιες προβλέψεις για το μέλλον και συμβουλές σε εταιρείες;
Στο σημείο που βρισκόμαστε η οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις συνέπειες στον επιχειρησιακό κόσμο είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Έχω όμως κάποιες γενικές σκέψεις για το μέλλον του κλάδου Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Αυξάνεται σταδιακά η αξία που αποδίδεται στην ευελιξία στο εργασιακό περιβάλλον και είναι πολύ πιθανόν το “working from home” να γίνει περισσότερο ο κανόνας στο μέλλον. Πιστεύω πως παλιές πρακτικές όπως το “clocking in and out” και το micromanagement θα ξεκινήσουν να ξεθωριάζουν.
Βάσει ερευνών που διεξάγονται και παγκόσμιων επιχειρησιακών προβλέψεων, υπάρχουν πολλές πιθανότητες το “gig economy” να αναπτυχθεί παρέχοντας την ευκαιρία στις εταιρείες να έχουν ευέλικτη βάση κόστους δημιουργώντας ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες θέσεις για άτομα που θέλουν να βρίσκονται εκτός του εταιρικού κόσμου. Ο ψηφιακός κόσμος και τρόπος ήρθε για να μείνει. Την τελευταία δεκαετία καθυστέρησε λόγω της αντίστασης που υπήρξε στην αλλαγή. Τώρα έχει κατά κάποιο τρόπο επιβληθεί σε κάθε άτομο, εταιρεία και κυβέρνηση. Η εισήγησή μου θα ήταν να αγκαλιάσουμε αυτό το νέο τρόπο εργασίας και να αφήσουμε τα ταλέντα να λάμψουν αντιμετωπίζοντας αυτή την πρόκληση και βρίσκοντας καινοτόμες ψηφιακές λύσεις σε παλιά και νέα προβλήματα.