«Μετά τον κορωναϊό, δεν θα πάμε πίσω στην καθημερινότητα μας. Αντιθέτως, θα πάμε σε μια νέα εποχή όσον αφορά τον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Μιλώντας με αρκετούς CEOs, ένα πράγμα μου φαίνεται σίγουρο: Τίποτα δε θα είναι το ίδιο. Θα δημιουργηθεί ένα νέο… κανονικό, ένας διαφορετικός τρόπος με τον οποίο δουλεύουν τα πράγματα».

Αυτά δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο CNBC ο Kevin Sneader, Global Managing Partner της McKinsey, μιας από τις πιο αναγνωρισμένες εταιρείες Management Consulting παγκοσμίως. Πως βλέπει να αλλάζει ο κόσμος όμως; Πάμε να δούμε όσα είπε.

Επενδύσεις

Οι επενδυτές θα κρίνουν το ρίσκο και την αντοχή με διαφορετικά κριτήρια. Κι αν αυτό θεωρείται μια μελλοντική αλλαγή, οι CEOs ήδη έχουν αρχίσει να το κάνουν.

Ανθρώπινο Δυναμικό

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έμαθαν οι εταιρείες σε χώρες που φαίνεται να «αναρρώνουν» από την πανδημία και να επιστρέφουν πίσω στις κανονικές τους εργασίες, είναι ότι δύσκολα «ξαναγεννιέται» μια εταιρεία χωρίς τους υπαλλήλους της. Γι’ αυτό και η παγκόσμια συμβουλή προς τις εταιρείες αυτή τη στιγμή είναι να προσέξουν το προσωπικό τους, σαν το πρώτο απ’ όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

Προσαρμογή εταιρειών

Πολλές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να σκέφτονται με παρόμοιο μοτίβο. «Εάν οι εταιρείες μας δεν έχουν δουλειά, τότε ποιες εταιρείες έχουν αρκετή δουλειά;» Αποτέλεσμα αυτής της σκέψης είναι να έχουμε δει αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα και προσλήψεις Διανομέων, Αποθηκάριων αλλά και γενικά σε ολόκληρο τον κλάδο των Logistics.

 Δουλειά από το σπίτι

Πολλές αλλαγές είχαν ξεκινήσει δειλά-δειλά να γίνονται πριν από μερικά χρόνια. Μια από αυτές αποτελεί και η δουλειά από το σπίτι. Η πανδημία έχει… ενδυναμώσει πλέον αυτό το lifestyle εργασίας σε σημείο που δύσκολα μπορώ να το δω να επανέρχεται πίσω στα προηγούμενα του στάδια.

Η ανθεκτικότητα της παγκοσμιοποίησης

Μια… περίπλοκη συνέπεια της πανδημίας ίσως να είναι και η μερική απομάκρυνση από την παγκοσμιοποίηση, με τις εταιρείες να ξεκινούν να δίνουν προτεραιότητα στη ανθεκτικότητα του supply-chain τους και όχι στην παραγωγικότητα, κάτι το οποίο γινόταν μέχρι σήμερα. Είχαμε βιβλία όπως το «death of distance» τα οποία ισχυρίζονταν ότι η απόσταση δεν έπαιζε πλέον ρόλο. Τώρα καταλαβαίνουμε τι σημαίνει απόσταση. Όταν τα πράγματα μας είναι πολύ μακριά, πολλά μπορούν να συμβούν μεταξύ του εκεί και του εδώ. Θεωρώ ότι οι εταιρείες θα φέρουν κοντά τους αρκετά πράγματα, όπου και θα μπορούν να τα ελέγχουν.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *