1. Θα μπορούσες να μας πεις λίγα λόγια για σένα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σε γνωρίσουμε καλύτερα;

Γενικά αποφεύγω να μιλώ για εμένα και στην προσωπική μου ζωή δεν παίρνω πρώτος τον λόγο όσο οξύμωρο και εάν ακούγεται αυτό!

Ονομάζομαι Απόστολος Κουμαρίνος και είμαι ο ιδρυτής της ομάδας των theSPEAKERS. Η ομάδα μας είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα όπου εστιάζει αποκλειστικά στην ανάπτυξη της δημόσιας ομιλίας σε κάθε τομέα της ζωής ενός ανθρώπου. Προσεγγίζουμε την δημόσια ομιλία ως ένα από τα πιο βασικά κομμάτια της προφορικής επικοινωνίας που επηρεάζει και μπορεί καθορίσει σημαντικά την πορεία ζωής κάθε ατόμου.

Αγαπώ και ζω μέσα από την υγιή επικοινωνία και οι δικοί μου άνθρωποι πολύ συχνά με πειράζουν για αυτό διότι αρκετές φορές προσέχω ακόμα και στις πιο τυχαίες στιγμές τι θα πω και πώς θα το πω!

2. Τι θα έλεγες είναι αυτό που σε ώθησε στην δημιουργία και την ανάπτυξη της theSPEAKERS;

Η ανάγκη μου για ανάπτυξη, εξέλιξη και εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα. Η πορεία μου στη δημόσια ομιλία ξεκίνησε ασυνείδητα το 1990 όταν ήμουν 7 χρονών και ξεκίνησα να διαβάζω ρητορική, φιλοσογία και λογοτεχνία. Το 2011 έκανα τα πρώτα επίσημα βήματα μου στην ρητορική και στη δημόσια ομιλία όταν έγινα μέλος ενός ρητορικού ομίλου στο κέντρο της Αθήνας. Το αγάπησα τόσο πολύ που έγινε η κύρια δραστηριότητα μου όταν ολοκλήρωνα την κανονική μου εργασία. Συνίδρυσα έναν όμιλο ρητορικής στην Κοζάνη και έναν ακόμα στην Κηφισιά Αττικής το 2015. Η ανάγκη μου για επικοινωνία δεν σταμάτησε εκεί και ξεκίνησα να παρακολουθώ συναντήσεις ομίλων ρητορικές στην Ιταλία, στην Αυστραλία, στο Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ώσπου ήρθε ώρα να κάνω το δικό μου βήμα και να ιδρύσω έναν χώρο με τον τρόπο που τον ονειρευόμουν – έτσι, τον Ιούνιο του 2018, γεννήθηκαν οι theSPEAKERS!

3. Για όσους ίσως δεν είναι εξοικειωμένοι με τους  theSPEAKERS, μπορείς να μας δώσεις μια σύντομη περιγραφή για το τι ακριβώς κάνετε και ποια είναι η αποστολή της;

Η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επικοινωνούν καλύτερα, αμεσότερα και με μεγαλύτερη επίδραση συνεισφέροντας έτσι στον απώτερο σκοπό μας που είναι η δημιουργία πιο ουσιαστικών και ειλικρινών σχέσεων.

Συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ελλάδα και τώρα με τη συνεργασία με την Εργοδότηση μπαίνουμε με τον καλύτερο τρόπο και στην αγαπημένη μας Κύπρο. Οι υπηρεσίες μας εστιάζουν στο να βοηθήσουμε τους εμπλεκομένους να εξελίξουν την ποιότητα της επικοινωνίας τους σε κάθε επίπεδο ή να προετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επόμενη ομιλία – παρουσίαση τους.  Αρκετοί CEOs σε Ελλάδα και εξωτερικό μας εμπιστεύονται για τις ομιλίες τους και αυτό μας γεμίζει με χαρά αλλά και με ευθύνη. Ακόμα, συνεργαζόμαστε με ιδιώτες στα εβδομαδιαία groups που έχουμε δημιουργήσει για την ανάπτυξη και εξέλιξη της δημόσιας ομιλίας και των ηγετικών δεξιοτήτων.

Ακόμα, έχουμε δημιουργήσει το πρώτο πρόγραμμα δημόσιας ομιλίας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα  όπου εκπαιδεύουμε ηλικίες από 6 – 18 ετών. Επίσης, το πιο πρόσφατο πρόγραμμα μας είναι το thePARENTlab όπου ενισχύουμε και βοηθάμε τους γονείς να δημιουργούν ουσιαστικές και ανεξίτηλες σχέσεις με τα παιδιά τους.

4. Ποια είναι μερικά από τα σημαντικότερα ορόσημα στην πορεία της theSPEAKERS μέχρι σήμερα;

Υπέροχη ερώτηση. Ξεχωρίζω τη στιγμή που καταφέραμε να νοικιάσουμε τα γραφεία μας και να πάψουμε πλέον να εργαζόμαστε από το σπίτι.

Η κυκλοφορία του The Public Speaking Guide (εκδόσεις Key Books) – του πρώτου οδηγού δημόσιας ομιλίας – φυσικά και μας ενθουσίασε και μας ενέπνευσε να συνεχίσουμε με ακόμα παραπάνω πίστη και αφοσίωση το έργο μας. Τέλος, η ομιλία που πραγματοποίησα τον φετινό Ιανουάριο όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στη νότια Ευρώπη ο διεθνούς φήμης συγγραφές ηγεσίας Robin Sharma.

5. Πόσο σημαντική θεωρείς ότι είναι η ικανότητα του public speaking για την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη κάποιου;

Δεν το θεωρώ μόνο εγώ αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο η ανεπτυγμένη ικανότητα δημόσιας ομιλίας αποτελεί τεράστιο προσόν στην επαγγελματική και προσωπική φαρέτρα ενός ατόμου και θεωρείται ως ένα από τα πιο βασικά skills της σύγχρονης εποχής.

Μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς επαγγελματικά, να ηγηθείς και να επηρεάσεις, να αναπτύξεις το κοινωνικό σου δίκτυο και να κάνεις νέες γνωριμίες, να ενισχύεις το προσωπικό σου brand, να μπορέσεις να έχεις επίδραση μέσω της ομιλίας σου, να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου. Είναι πραγματικά πολλαπλά τα οφέλη ενός ατόμου που ασχολείται με την ανάπτυξη της δημόσιας ομιλίας και εν γένει της προφορικής επικοινωνίας του.

6. Σε ποιους απευθύνονται οι υπηρεσίες σας και πώς προσαρμόζεται το πρόγραμμα σας στις ανάγκες διαφορετικών κοινοτήτων (π.χ. επαγγελματίες, φοιτητές, νεαροί επαγγελματίες);

Απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο σε επαγγελματίες λόγου όπως είναι οι δημοσιογράφοι, δικηγόροι και άλλα αντίστοιχα επαγγέλματα. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι η εξατομίκευση σε όλα μας σχεδόν τα προγράμματα, με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά αλλά με ουσία το κάθε άτομο.

7. Είναι γεγονός ό,τι η δημόσια ομιλία προκαλεί φόβο και ο περισσότερος κόσμος την αποφεύγει. Τι μπορείς να κάνεις σε ένα αρχικό επίπεδο για να διαχειριστείς αυτή τη φοβία;

Είναι γεγονός ότι 3 στους 4 ενήλικες στον δυτικό πολιτισμό έχουν αναπτύξει κάποιου βαθμού φοβία για τη δημόσια ομιλία.

Όταν ξεκίνησα να πραγματοποιώ τις πρώτες μου ομιλίες, έκανα τα εξής:

  1. Έπαιρνα χρόνο ώστε να καταλήξω για ποιο θέμα θέλω να μιλήσω – Απαντούσα στην ερώτηση «τι γνωρίζω καλά και τι με εμπνέει»
  2. Έγραφα κάποια σημαντικά κομμάτια της ομιλίας και όχι ολόκληρη
  3. Έπειτα, την ηχογραφούσα ακόμα και εάν η ομιλία δεν ήταν στην τελικά της μορφή και την άκουσα σε όλες μου τις δραστηριότητες
  4. Τελικά, είχα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να την μάθω και όχι να την αποστηθίσω λέξη προς λέξη και αυτό μου πρόσφερε μεγάλη ελευθερία και ασφάλεια.

Η καλή προετοιμασία μπορεί να νικήσει τον φόβο, πιθανώς, σε αρκετές συνθήκες στη ζωή μας.

8. Τι κάνει τις υπηρεσίες των theSPEAKERS να ξεχωρίζουν από άλλα παρόμοια προγράμματα;

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν γνωρίζω αντίστοιχα προγράμματα με αυτά που προσφέρει η ομάδα μας. Ωστόσο, αυτό που μας διαφοροποιεί εν γένει ως επιχείριση θεωρώ ότι είναι η εξατομίκευση, η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας, η ευελιξία και η έντονη αγάπη που έχουμε για το αντικείμενο. Δεν ασχολούμαστε με αυτό επειδή αποτελεί μία καλή επαγγελματική ευκαιρία αλλά επειδή είναι ο τρόπος ζωής μας. Η ποιοτική ανάπτυξη, εξέλιξη, αναβάθμιση της επικοινωνίας είναι αυτό που κυλάει στις φλέβες μας, για αυτό άλλωστε αφήσαμε τη ζώνη άνεσης μας και παραιτηθήκαμε από τις προηγούμενες εργασίες μας. Όταν είσαι ερωτευμένος με έναν άνθρωπο ή με το επάγγελμα σου απλώς δεν μπορεί να ζήσεις χωρίς αυτό.

9. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το τοπίο του public speaking τα επόμενα χρόνια, και πώς οι theSPEAKERS προσαρμόζονται σε αυτές τις αλλαγές;

Θεωρώ το εξής: Ότι όσο περισσότερο αυξάνεται η χρήση των κοινωνικών δικτύων, αναπτύσσεται η τεχνητή νοημοσύνη και ο κόσμος του Metaverse τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη των ανθρώπων να εξελίξουν τις δεξιότητες επικοινωνίας καθώς η πίεση από την άλλη πλευρά της διελκυστίνδας θα παλεύει να μεγαλώσει το κενό μεταξύ της φυσικής και πραγματικής προφορικής επικοινωνίας σε σχέση με την γραπτή ψηφιακή επικοινωνία.

Από την πλευρά μας αναπτύσσουμε επιχειρηματικά μοντέλα για να βαδίζουμε μαζί με την τεχνολογική εξέλιξη όπως η δημιουργία της νέας μας πλατφόρμας ασύγχρονης επικοινωνίας κρατώντας πάντα το ανθρώπινο πρόσωπο που τόσο έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος. Από την μακρινή ήπειρο της Αμερικής οι τάσεις στον χώρο του Human Relations λένε ότι πλέον οι συνεντεύξεις δεν βασίζονται τόσο στα hard skills καθώς αυτά χρειάζονται να ανανεώνονται ανά 5 χρόνια αλλά στα soft skills και στην προσωπικότητα του ατόμου! Επιτέλους, αυτό που πάντα πίστευα ότι έχει τον πρωτεύοντα ρόλο πλέον είναι πραγματικότητα.

10. Ποια είναι μια σημαντική συμβουλή που θα έδινες σε κάποιον που επιδιώκει την προσωπική ή επαγγελματική του ανάπτυξη, ή και την ανάπτυξη της ομάδας του;

Δε μου αρέσουν οι συμβουλές, θα μοιραζόμουν όμως την άποψη μου.

Να κάνει πάντα το δικό του ώστε να παραμένει αυθεντικός στον εαυτό του.

Η ευτυχία φέρνει αυθεντικότητα, η αυθεντικότητα φέρνει ελευθερία, η ελευθερία φέρνει τόλμη, η τόλμη φέρνει καινοτομία, η καινοτομία φέρνει ανάπτυξη και δημιουργία, η ανάπτυξη και η δημιουργία φέρνουν χαρά και κίνητρο για τα επόμενα βήματα.

Η ευτυχία είναι ένα άλλο πράγμα, μία άλλη κατάσταση. Μπορεί να επιτύχεις όλα τα παραπάνω αλλά να μην είσαι ευτυχισμένος άρα το πρώτο που πάντα θα επιλέγω σε όποια εξίσωση της ζωής μου, θα είναι η ευτυχία!

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou