Η ανατροφοδότηση είναι ένα κρίσιμο εργαλείο σε κάθε χώρο εργασίας που μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τις ομάδες να βελτιώσουν την απόδοσή τους, να οικοδομήσουν ισχυρότερες σχέσεις και να προωθήσουν μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης. Ωστόσο, η ανατροφοδότηση συνδέεται συχνά με αρνητική κριτική και μπορεί να είναι πρόκληση να δίνεται και να λαμβάνεται εποικοδομητικά.
Τι είναι η εποικοδομητική ανατροφοδότηση;
Η εποικοδομητική ανατροφοδότηση είναι η ανατροφοδότηση που εστιάζεται σε συγκεκριμένες συμπεριφορές ή ενέργειες, έχει καλές προθέσεις και παρέχεται με τρόπο που να σέβεται και να βοηθά. Στόχος της εποικοδομητικής ανατροφοδότησης είναι να βοηθήσει τα άτομα και τις ομάδες να βελτιώσουν την απόδοσή τους, να μάθουν από τα λάθη τους και τελικά να επιτύχουν τους στόχους τους.
Συμβουλές για την παροχή εποικοδομητικής ανατροφοδότησης
Η παροχή εποικοδομητικής ανατροφοδότησης μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τη διαδικασία πιο αποτελεσματική.
- Να είστε συγκεκριμένοι: Επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένες συμπεριφορές ή ενέργειες και όχι σε γενικότητες ή προσωπικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, αντί να πείτε “πάντα αργείς”, πείτε “άργησες στη συνάντηση σήμερα το πρωί”.
- Χρησιμοποιήστε δηλώσεις με τον όρο “εγώ”: Ξεκινήστε την ανατροφοδότησή σας με δηλώσεις “εγώ” για να μεταφέρετε την άποψή σας και να αποφύγετε να ακούγεστε κατηγορητικοί ή επικριτικοί. Για παράδειγμα, πείτε “παρατήρησα ότι ήσασταν ήσυχος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης” αντί για “δεν συνεισφέρετε ποτέ στις συσκέψεις”.
- Επικεντρωθείτε στη συμπεριφορά, όχι στο άτομο: Αποφύγετε προσωπικές επιθέσεις ή κρίσεις και αντ’ αυτού επικεντρωθείτε στη συμπεριφορά ή την ενέργεια που πρέπει να αλλάξει. Για παράδειγμα, πείτε “η έκθεσή σας ήταν ελλιπής” αντί για “είστε τεμπέλης και δεν ολοκληρώσατε την έκθεση”.
- Παρέχετε προτάσεις για βελτίωση: Προσφέρετε συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης και ζητήστε τη συμβολή του ατόμου που λαμβάνει την ανατροφοδότηση. Για παράδειγμα, πείτε “τι νομίζετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά την επόμενη φορά;” ή “πώς μπορώ να σας βοηθήσω έτσι ώστε να βελτιωθείτε;”
Συμβουλές για τη λήψη εποικοδομητικής ανατροφοδότησης
Η λήψη εποικοδομητικής ανατροφοδότησης μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόκληση, αλλά υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τη διαδικασία πιο παραγωγική:
- Ακούστε ενεργά: Να είστε παρόντες και προσεκτικοί όταν λαμβάνετε ανατροφοδότηση. Ακούστε προσεκτικά τι λέει ο άλλος και κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις, αν χρειάζεται.
- Αποφύγετε να γίνετε αμυντικοί: Είναι φυσικό να αισθάνεστε αμυντικοί όταν λαμβάνετε ανατροφοδότηση, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε να γίνετε αμυντικοί ή να βρείτε δικαιολογίες. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στην κατανόηση της ανατροφοδότησης και στο πώς μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να βελτιωθείτε.
- Ζητήστε παραδείγματα: Ζητήστε συγκεκριμένα παραδείγματα της συμπεριφοράς ή της ενέργειας που πρέπει να αλλάξει. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την ανατροφοδότηση με μεγαλύτερη σαφήνεια και να αποτελέσει ένα σημείο εκκίνησης για βελτίωση.
- Επικεντρωθείτε στις λύσεις: Αντί να μένετε στο πρόβλημα, επικεντρωθείτε στην εξεύρεση λύσεων. Ζητήστε προτάσεις βελτίωσης και συνεργαστείτε με το άτομο που σας δίνει ανατροφοδότηση για να αναπτύξετε ένα σχέδιο για να προχωρήσετε μπροστά.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που σχετίζονται με την παροχή και τη λήψη ανατροφοδότησης.
- Φόβος της σύγκρουσης: Η παροχή ανατροφοδότησης μπορεί να είναι άβολη και να οδηγήσει σε σύγκρουση. Για να το ξεπεράσετε αυτό, επικεντρωθείτε στο στόχο της ανατροφοδότησης και διαμορφώστε την με θετικό, προσανατολισμένο στη λύση τρόπο.
- Δυσφορία: Η λήψη ανατροφοδότησης μπορεί να είναι δυσάρεστη και μπορεί να προκαλέσει αισθήματα αμυντικότητας ή αυτοαμφισβήτησης. Για να το ξεπεράσετε αυτό, προσπαθήστε να παραμείνετε ανοιχτόμυαλοι και να επικεντρωθείτε στις δυνατότητες ανάπτυξης και βελτίωσης.
- Έλλειψη εμπιστοσύνης: Εάν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ του δότη και του δέκτη της ανατροφοδότησης, μπορεί να είναι δύσκολο να δώσετε ή να λάβετε ανατροφοδότηση εποικοδομητικά. Για να το ξεπεράσετε αυτό, εργαστείτε για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω της ανοιχτής επικοινωνίας, της ειλικρίνειας και του αμοιβαίου σεβασμού.