Ακόμα μία χρονιά φτάνει στο τέλος της, και μαζί της έρχεται και η περίοδος των Performance Reviews. Οι περισσότερες εταιρείες πραγματοποιούν αυτές τις αξιολογήσεις για να εκτιμήσουν την απόδοση των εργαζομένων, είτε με ποσοτικά είτε με ποιοτικά κριτήρια. Συχνά, έχουμε την τάση να βλέπουμε τις αξιολογήσεις μόνο ως μέσο για να μας κρίνουν. Ωστόσο, η πραγματική αξία τους έγκειται στο γεγονός ότι δεν αξιολογούν μόνο το παρελθόν, αλλά και διαμορφώνουν το μέλλον μας. Στην ουσία, πρόκειται για μία ευκαιρία να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, να εντοπίσουμε και να καλύψουμε τα κενά μας, αλλά και να αναδείξουμε τα επιτεύγματά μας, δίνοντάς τους τη σημασία που τους αξίζει.

Η αξιολόγηση απόδοσης στο τέλος του έτους είναι, λοιπόν, μια από τις πιο σημαντικές στιγμές για κάθε εργαζόμενο. Όχι μόνο γιατί μπορεί να φέρει ανταμοιβές όπως προαγωγές ή αυξήσεις, αλλά γιατί δίνει τη δυνατότητα για αυτοανάλυση και ανάπτυξη. Είναι μια στιγμή για να αναρωτηθούμε: «Τι έκανα καλά φέτος; Τι θα μπορούσα να βελτιώσω; Ποιες είναι οι δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσω για να πετύχω τους στόχους μου την επόμενη χρονιά;»

Αυτό που συχνά παραβλέπεται είναι ότι η αξιολόγηση δεν αφορά μόνο το τι έχουν πετύχει οι εργαζόμενοι, αλλά και το πώς οι ίδιοι βλέπουν τη δουλειά τους. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσουν ανοιχτά τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, τις προτεραιότητες που άλλαξαν μέσα στη χρονιά, και τους τρόπους που η εταιρεία ή η ομάδα τους μπορεί να τους στηρίξει για να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικοί στο μέλλον. Μια καλή αξιολόγηση είναι μια συζήτηση, όχι απλώς μια ανακοίνωση αποτελεσμάτων.

Για να εξασφαλίσετε ότι η αξιολόγηση θα είναι θετική και εποικοδομητική, εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε κατάλληλα:

  1. Ανασκοπήστε τους Στόχους που είχατε θέσει

Πριν από την αξιολόγηση, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ανασκοπήσετε τους στόχους που είχατε θέσει στην αρχή της χρονιάς. Ποιους πετύχατε και σε ποιους δεν τα καταφέρατε; Αναλύστε τις επιτυχίες σας, αλλά και τις αποτυχίες σας, και προσπαθήστε να καταλάβετε τι συνέβη. Γιατί πετύχατε σε κάποια σημεία και όχι σε άλλα; Τι μάθατε από αυτές τις εμπειρίες και πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας στο μέλλον;

Αν δεν είχατε θέσει συγκεκριμένους στόχους, μην ανησυχείτε. Εξετάστε τα καθήκοντα που εκτελέσατε κατά τη διάρκεια του έτους και αξιολογήστε πώς τα διαχειριστήκατε. Ποιες εργασίες ολοκληρώσατε με επιτυχία; Ποιοί τομείς απαιτούν περισσότερη προσοχή; Αναλογιστείτε τη συνολική σας απόδοση και προσδιορίστε τις περιοχές στις οποίες μπορείτε να βελτιωθείτε ή να επικεντρωθείτε περισσότερο στο μέλλον.

  1. Αναδείξτε τις επιτυχίες σας με απτά παραδείγματα 

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, θα έχετε την ευκαιρία να αναδείξετε τα δυνατά σας σημεία και να παρουσιάσετε την πρόοδό σας. Είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε με συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν τις επιτυχίες σας, είτε σε συγκεκριμένα πρότζεκτ είτε στην καθημερινή σας απόδοση. Σκεφτείτε περιπτώσεις όπου καταφέρατε να βελτιώσετε την απόδοσή σας, να υπερβείτε τους στόχους σας ή να παραδώσετε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.

Είναι καλό να περιγράφετε με σαφήνεια τα επιτεύγματά σας, αναφέροντας μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως αυξήσεις πωλήσεων, ποσοστά βελτίωσης, ή άλλους αριθμούς που μπορούν να δικαιολογήσουν την επιτυχία σας. Για παράδειγμα, αν καταφέρατε να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας ή να βελτιώσετε την ικανοποίηση των πελατών, αναφέρετε τα αντίστοιχα ποσοστά ή άλλες μετρήσεις που αποδεικνύουν την πρόοδό σας.

Η παρουσίαση αυτών των παραδειγμάτων με αριθμούς και συγκεκριμένα αποτελέσματα θα κάνει τη συζήτηση πιο δυνατή και θα προσδώσει βαρύτητα στην απόδοσή σας, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο επιτύχατε τους στόχους σας, αλλά και ότι είχατε σημαντική επίδραση στην επιχείρηση.

  1. Η αυτοκριτική είναι κλειδί για προσωπική βελτίωση

Μην διστάσετε να αναγνωρίσετε τις περιοχές όπου χρειάζεστε βελτίωση. Η αυτοκριτική είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη και δείχνει ωριμότητα και ειλικρίνεια. Αντί να προσπαθείτε να αποφύγετε τα σημεία που απαιτούν βελτίωση, δείξτε ότι τα κατανοείτε και είστε έτοιμοι να εργαστείτε πάνω σε αυτά.

Ετοιμάστε ένα σχέδιο δράσης για το πώς σκοπεύετε να βελτιωθείτε σε αυτούς τους τομείς. Αναλύστε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτές τις αδυναμίες και προτείνετε τρόπους για να τις αντιμετωπίσετε. Είτε πρόκειται για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, τη βελτίωση της διαχείρισης χρόνου ή την ενίσχυση της επικοινωνίας με την ομάδα, το να δείξετε την πρόθεσή σας για ανάπτυξη είναι το κλειδί.

Η αναγνώριση των τομέων για βελτίωση δεν πρέπει να γίνεται με αρνητική διάθεση, αλλά ως μια ευκαιρία για να δείξετε τη δέσμευσή σας να γίνετε καλύτεροι και να εξελιχθείτε συνεχώς.

  1. Η ανατροφοδότηση (Feedback) είναι εξίσου σημαντική

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, ζητήστε ανατροφοδότηση από συναδέλφους ή συνεργάτες πριν την αξιολόγηση. Η ανατροφοδότηση από άτομα που συνεργάζεστε καθημερινά μπορεί να σας δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της απόδοσής σας και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τομείς στους οποίους μπορεί να χρειάζεστε βελτίωση. Επιπλέον, μπορεί να σας προετοιμάσει καλύτερα για τη συζήτηση με τον διευθυντή σας, δίνοντάς σας μια πιο αντικειμενική εικόνα της απόδοσής σας από την οπτική των άλλων.

  1. Η θέσπιση νέων στόχων είναι απαραίτητη

Ένα από τα πιο σημαντικά και καθοριστικά σημεία της αξιολόγησης απόδοσης είναι η θέσπιση νέων στόχων για την επόμενη χρονιά. Αυτή η διαδικασία δεν είναι απλώς μια τυπική υποχρέωση, αλλά μια πολύτιμη ευκαιρία για να αποδείξετε τη διάθεσή σας για εξέλιξη και την πρόθεσή σας να συνεχίσετε να αναπτύσσεστε επαγγελματικά. Ετοιμαστείτε να θέσετε στόχους που να είναι σαφείς, μετρήσιμοι και, το πιο σημαντικό, ρεαλιστικοί. Οι στόχοι σας πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και να προσδιορίζουν ακριβώς τι θέλετε να πετύχετε, ώστε να έχετε μια κατευθυντήρια γραμμή για τις ενέργειές σας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Είναι επίσης απαραίτητο να έχετε μια καλά οργανωμένη και στρατηγική προσέγγιση για το πώς σκοπεύετε να πετύχετε αυτούς τους στόχους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσετε τα βήματα που απαιτούνται, τους πόρους που θα χρειαστείτε και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Σκεφτείτε τα εργαλεία, τις δεξιότητες ή την υποστήριξη που χρειάζεστε από την εταιρεία για να τα καταφέρετε. Η σαφήνεια και η προετοιμασία σας σε αυτήν τη φάση δείχνουν την πρόθεσή σας όχι μόνο να εξελιχθείτε προσωπικά, αλλά και να συνεισφέρετε ουσιαστικά στην επιτυχία της ομάδας και της εταιρείας στο σύνολό της.

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι συνεργατική, με στόχο την εύρεση των κατάλληλων πόρων και στρατηγικών που θα σας επιτρέψουν να επιτύχετε τους νέους σας στόχους. Οι στόχοι αυτοί δεν είναι μόνο για να προσδιορίσουν την επαγγελματική σας πορεία, αλλά και για να αποδείξουν την ικανότητά σας να προσαρμόζεστε στις ανάγκες της επιχείρησης και να παραμένετε προσηλωμένοι στην προσωπική και ομαδική επιτυχία.

  1. Κρατήστε μία σωστή στάση κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης

Η σωστή στάση και η ανοιχτότητα αποτελούν τα βασικά συστατικά για μια επιτυχημένη αξιολόγηση απόδοσης. Ακούστε προσεκτικά τα σχόλια του διευθυντή σας, χωρίς να διακόπτετε ή να αντιδράτε υπερβολικά, ακόμη και αν κάποια από αυτά δεν είναι αυτό που περιμένατε. Θυμηθείτε ότι η αξιολόγηση δεν αφορά μόνο την αναγνώριση των επιτυχιών σας, αλλά και την κατανόηση των περιοχών στις οποίες μπορείτε να εξελιχθείτε και να βελτιωθείτε. Η ικανότητά σας να ακούτε, να κατανοείτε και να προσαρμόζεστε σε αυτές τις πληροφορίες θα καθορίσει την επαγγελματική σας ανάπτυξη και τη συνέχιση της πορείας σας.

    7. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας 

Η αξιολόγηση απόδοσης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να δείξετε τη δέσμευσή σας στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας για την καθοδήγηση και την ανατροφοδότηση που λάβατε, καθώς αυτά είναι πολύτιμα εργαλεία για τη βελτίωσή σας. Μην διστάσετε να ζητήσετε επιπλέον καθοδήγηση και συμβουλές για το πώς μπορείτε να εξελιχθείτε περαιτέρω και να αναδείξετε τις ικανότητές σας σε επόμενα στάδια της καριέρας σας. Αυτή η στάση δείχνει την αφοσίωσή σας στην ανάπτυξή σας και τη θετική προσέγγιση απέναντι στις ευκαιρίες που σας δίνονται.

Τέλος, το πιο σημαντικό είναι να καταφέρετε να παρουσιάσετε με σαφήνεια ποιος πραγματικά είστε ως επαγγελματίας, ποια είναι τα επιτεύγματά σας και πώς έχετε εξελιχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για να το πετύχετε αυτό, είναι απαραίτητο να υποστηρίξετε την παρουσίασή σας με απτά και μετρήσιμα δεδομένα, όπως στατιστικά βελτίωσης, αριθμούς και ποσοστά που αποδεικνύουν την πρόοδό σας. Αυτό θα ενισχύσει τη θέση σας, θα αναδείξει τη συνεισφορά σας στην ομάδα και θα δείξει τη δέσμευσή σας για συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou