Μετά και την επιβεβαίωση κρούσματος κορωναϊού στην Κύπρο, αρκετά μέτρα προστασίας έχουν παρθεί. Αυτό, αν και με μια πρώτη ματιά ίσως φανεί ως “απειλή” σχετικά με τα interviews που πρέπει να πραγματοποιούν οι HRs, στην ουσία μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να δοκιμαστούν στην Κύπρο νέες μέθοδοι προσλήψεων, ή τουλάχιστον νέες μέθοδοι αξιολόγησης υποψηφίων.

Σε ότι αφορά λοιπόν το κομμάτι της εργασίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα “αναγκαίο πείραμα” που δεν περιορίζεται μόνο στο remote working (δουλειά από το σπίτι), αλλά δίνει την ευκαιρία στις εταιρείες να δοκιμάσουν νέες μεθόδους συνεντεύξεων/αξιολογήσεων.

Για όσες εταιρείες λοιπόν θέλουν να εξετάσουν εναλλακτικούς τρόπους συνέντευξης, η ergodotisi παρουσιάζει τα best practices της για τέτοιες περιπτώσεις που απαιτείται λήψη μέτρων υγιεινής.

Κλήση μέσω βίντεο

Αρκετές εταιρείες χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να διενεργήσουν τις συνεντεύξεις τους και σε αρκετές περιπτώσεις, οι υπάλληλοι ετοιμάζονται για το ρόλο σε ένα virtual learning environment. Πολλές φορές στο video interview εκτός από τον Συνεντευξιαστή παίρνουν μέρος και άλλα άτομα της εταιρείας, όπως ο Manager του σχετικού τμήματος, και χρησιμοποιούν ένα shared Google doc για να παίρνουν κοινές σημειώσεις.

Μερικές εταιρείες χρησιμοποιούν ακόμη και pre-recorded video interviews. Το βίντεο με τον Συνεντευξιαστή και τις ερωτήσεις του αποστέλνεται στον υποψήφιο, και αυτός πρέπει να απαντήσει τις ερωτήσεις σε ένα δικό του βίντεο και να το στείλει πίσω! Αυτό βέβαια αποτελεί μια αρκετά εξελιγμένη προσέγγιση στον τρόπο που γίνονται οι συνεντεύξεις και αποτελεί μόνο την πρώτη φάση – δεν αντικαθιστά τη συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο.

Τηλεφωνικώς

Η τηλεφωνική επικοινωνία απαιτεί λιγότερο χρόνο για προετοιμασίες, αποφεύγονται προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε video call (όπως προβλήματα με ήχο, ίντερνετ, κτλ.) αλλά δεν υπάρχει η οπτική επικοινωνία, μέσω της οποίας ο Υπεύθυνος Προσλήψεων θα μπορούσε να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τον υποψήφιο. Όπως και να έχει, τα τηλεφωνικά interviews χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά.

Text based

Ακόμη μία μέθοδος συνέντευξης/αξιολόγησης, ειδικά για θέσεις όπως Customer Support, είναι η text based. Ο Συνεντευξιαστής χρησιμοποιεί τη γραπτή επικοινωνία για να δει πόσο καλά και πόσο επίσημα ο υποψήφιος μπορεί να επικοινωνήσει σε αυτή, τόσο στη μητρική του γλώσσα όσο και στα αγγλικά, καθώς θα πρέπει να επικοινωνεί γραπτώς όχι μόνο με τους πελάτες της εταιρείας, αλλά και με τους συναδέλφους του. Σε αυτή την περίπτωση, οι Υπεύθυνοι Προσλήψεων θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη σειρά του selection process ξεκινώντας με μια text based συνέντευξη, για να κερδίσουν χρόνο μέχρι να καταλαγιάσει λίγο το θέμα με τον κορωναϊό.

Άσκηση αξιολόγησης

Υπάρχουν εταιρείες που μετά από μια σύντομη επικοινωνία με τον υποψήφιο (just to get the vibes) αποστέλλουν μια άσκηση αξιολόγησης. Τους ενδιαφέρουν αποκλειστικά οι ικανότητες του υποψήφιου (κυρίως για θέσεις όπως Software Engineers, αλλά ισχύει και για άλλα επαγγέλματα όπως δημοσιογράφους που πρέπει να δείξουν ορθογραφία, σωστά συντακτικά κείμενα, κλπ.). Πολλές φορές, η άσκηση αυτή είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η εταιρεία στο παρελθόν. Οι υποψήφιοι έχουν συνήθως μέχρι και τρεις μέρες να την ολοκληρώσουν, ενώ η άσκηση μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 10 ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί.

Λεπτομερής φόρμα

Στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν πολύτιμο χρόνο, πολλές εταιρείες δημιουργούν μια μεγάλη και λεπτομερή φόρμα η οποία για να συμπληρωθεί μπορεί να πάρει μέχρι και 30 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο, φιλτράρουν τους υποψήφιους και αντικαθιστούν την πρώτη ώρα της συνέντευξης.

Σχετικά με τον παραδοσιακό τρόπο συνεντεύξεων

Για όσες εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν επιθυμούν να προχωρήσουν με τα πιο πάνω, τότε ένα καλό πρωτόκολλο ασφαλείας είναι να διατηρούμε τις πόρτες ανοιχτές έτσι ώστε να μην αγγίζουμε τα μεταλλικά χερούλια, τα παράθυρα επίσης ανοιχτά για φρέσκο αέρα, να αποφεύγουμε να καθόμαστε πολύ κοντά με τους συναδέλφους μας, να φοράμε μάσκες όταν χρειάζεται, να πλένουμε τα χέρια μας συχνά και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας, να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τα δάχτυλα μας για να πατούμε κουμπιά του ανελκυστήρα και τέλος, ας αποφεύγουμε τις χειραψίες.

Αναζητάς υπάλληλο; Ανάρτησε τώρα την αγγελία σου στην ergodotisi!

Επικοινώνησε μαζί μας: companies@ergodotisi.com | 7000 7120

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *