Στο πεδίο της πρόσληψης και της οργανωτικής κουλτούρας, δύο όροι συχνά έρχονται στο προσκήνιο: το “Cultural Fit” και το “Cultural Add”. Ενώ και οι δύο έννοιες στοχεύουν στην αξιολόγηση της συμβατότητας ενός υποψηφίου με την κουλτούρα μιας εταιρείας, εκπροσωπούν διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοσοφίες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη δυναμική του χώρου εργασίας και τη διαφοροποίηση.
Τι είναι το Cultural Fit;
Το “Cultural Fit” αναφέρεται παραδοσιακά στην ευθυγράμμιση των αξιών, συμπεριφορών και πεποιθήσεων ενός ατόμου με αυτές του οργανισμού στον οποίο υποβάλλει αίτηση. Οι εταιρείες συχνά προτεραιούν το cultural fit για να εξασφαλίσουν ότι οι νέοι εργαζομένοι θα ενσωματωθούν ομαλά στην υπάρχουσα ομάδα, θα μοιράζονται κοινούς στόχους και θα συμβάλλουν θετικά στο εργασιακό περιβάλλον. Αυτή η έννοια έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη διατήρηση της συνοχής και της ενότητας εντός των ομάδων, καθώς οι εργαζομένοι που ταιριάζουν πολιτισμικά θεωρούνται ότι συνεργάζονται καλύτερα και ενισχύουν την συνολική παραγωγικότητα.
Ωστόσο, η υπερβολική εστίαση στο Cultural Fit έχει δεχθεί κριτική γιατί μπορεί να ενισχύσει την ομοιογένεια εντός των οργανισμών. Όταν το cultural fit καθορίζεται με πολύ στενά κριτήρια, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν προκαταλήψεις στη διαδικασία πρόσληψης που ευνοούν υποψήφιους που μοιάζουν με τους υπάρχοντες υπαλλήλους, όσον αφορά την προέλευση, τις εμπειρίες και τις απόψεις τους. Αυτό μπορεί να περιορίσει τη διαφορετικότητα και να αποτρέψει την εισαγωγή νέων ιδεών και διαφορετικών προοπτικών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καινοτομία και την ανάπτυξη.
Εισάγοντας το Cultural Add
Αναγνωρίζοντας αυτές τις προκλήσεις, η έννοια του “Cultural Add” έχει αναδυθεί ως μια εναλλακτική προσέγγιση για την αξιολόγηση της συμβατότητας με την κουλτούρα. Αντί να αναζητούνται υποψήφιοι που μοιάζουν με την υπάρχουσα κουλτούρα, το cultural add επικεντρώνεται στο τι μοναδικές προοπτικές και εμπειρίες μπορεί να προσφέρει ένας υποψήφιος σε έναν οργανισμό. Ουσιαστικά, επικροτεί τη διαφοροποίηση με όλες τις μορφές της—είτε είναι φυλετική, εθνοτική, φύλου, κοινωνικοοικονομική ή γνωστική διαφοροποίηση—ως κινητήρια δύναμη δημιουργικότητας, επίλυσης προβλημάτων και ανθεκτικότητας του οργανισμού.
Η ιδέα πίσω από το cultural add είναι να εμπλουτίσει την υπάρχουσα κουλτούρα εισάγοντας νέες διαστάσεις σκέψης, αμφισβητώντας την παραδοσιακή σοφία και προάγοντας ένα πιο συμπεριληπτικό περιβάλλον όπου όλοι αισθάνονται εκτιμημένοι και ακούγονται. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο διευρύνει τη “δεξαμενή ταλέντων”, αλλά βοηθά επίσης τις οργανώσεις να προσαρμοστούν σε ένα ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο τοπίο με την αποδοχή ποικιλόμορφων προοπτικών και καινοτόμων λύσεων.
Σχέση του “Cultural Add” με τη Στρατηγική Diversity, Equity, and Inclusion (DEI)
Το “Cultural Add” ευθυγραμμίζεται άμεσα με τις πρωτοβουλίες Diversity, Equity, and Inclusion (DEI), οι οποίες έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής πολλών σύγχρονων οργανισμών. Ενώ το “Cultural Fit” επικεντρώνεται στη διατήρηση της υπάρχουσας κουλτούρας, το “Cultural Add” προχωράει ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας την εισαγωγή νέων και διαφορετικών προοπτικών στον εργασιακό χώρο.
Η έννοια του “Cultural Add” αντικατοπτρίζει την ουσία της διαφορετικότητας (Diversity) προσθέτοντας μοναδικές φωνές και εμπειρίες που δεν υπήρχαν προηγουμένως. Αυτό δεν αφορά μόνο την εμφάνιση ή το υπόβαθρο των εργαζομένων, αλλά και τον τρόπο σκέψης τους, τις δεξιότητές τους και τις προσεγγίσεις τους στα προβλήματα. Ενθαρρύνοντας την προσθήκη αυτών των στοιχείων, οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο πολυδιάστατη και πλούσια σε ιδέες κουλτούρα.