Πολλοί εργαζόμενοι ξεκινούν τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου αποφασισμένοι να αλλάξουν δουλειά. Και είναι φυσιολογικό, μιας και το να βρεις αυτό που θέλεις είναι δύσκολο. Πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις αρκετές δουλειές, μέχρι να κατασταλάξεις.
Το 2011, έρευνα ιστοσελίδας παγκοσμίου φήμης για θέματα εργασίας, έδειξε ότι 7% των υπαλλήλων σπαταλούν 10 ώρες από το εργασιακό τους ωράριο την εβδομάδα αναζητώντας εργασία, 16% σπαταλούν 5 εργάσιμες ώρες ενώ 28% τρεις ώρες. Τέλος, το ¼ των υπαλλήλων παραδέχτηκαν ότι απάντησαν τηλεφώνημα για συνέντευξη ενώ εργάζονταν, ενώ το 50% ανανέωσε το βιογραφικό του ενώ εργαζόταν.
Γιατί το κάνουν; «Η αλήθεια είναι ότι το να εργάζεσαι σε κάνει πιο ελκυστικό σε έναν πιθανό εργοδότη. Οι εταιρείες θέλουν να προσλάβουν ότι καλύτερο κυκλοφορεί, και αυτοί οι άνθρωποι συνήθως έχουν δουλειά» λέει η Sara Menke, δημιουργός και διευθύντρια εταιρείας recruiting στην Αμερική. «Άσε που το να αφήσεις τη δουλειά σου πριν έχεις βρει την επόμενη είναι επικίνδυνο, εκτός κι αν έχεις ατέλειωτη ροή χρημάτων» συνεχίζει.
O Andy Teach με τη σειρά του, βετεράνος των επιχειρήσεων και συγγραφέας επιχειρηματικών βιβλίων, λέει: «οι εργοδότες προτιμούν να προσλαμβάνουν άτομα που ήδη εργάζονται, γιατί αυτό τους δίνει περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση ότι θα κάνουν μια καλή πρόσληψη. Εάν δεν έχεις δουλειά, ή δεν είχες μια για καιρό, αυτό θα εγείρει ερωτήματα από τον συνεντευξιαστή και θα σε αναγκάσει σε θέση άμυνας».
Ενώ το να έχεις μια δουλειά ενώ αναζητάς μια άλλη μπορεί να σε ωφελήσει, μπορεί επίσης και να σε βλάψει.
Από τη μία σε βάζει σε θέση ισχύος. Το να ψάχνεις δουλειά ενώ έχεις δουλειά σου δίνει πλεονέκτημα ενώ διαπραγματεύεσαι το νέο σου συμβόλαιο. Είσαι σε θέση να απαιτήσεις και να κερδίσεις περισσότερα. Και στην περίπτωση που οι συνομιλίες ναυαγήσουν, δεν θα έχεις μείνει άνεργος.
Από την άλλη, υπάρχουν κίνδυνοι. Είναι αφέλεια να σκεφτείς ότι ο ισχύων εργοδότης σου δεν θα καταλάβει τίποτα. Και στην περίπτωση που η εταιρεία για την οποία δουλεύεις διατηρεί πολιτικές για τα Social Media σχετικά με το τι μπορείς και το τι δεν μπορείς να κάνεις, τα πράγματα γίνονται ακόμη δύσκολα για σένα. Έτσι, αν και δεν μπορεί να σε απολύσει για το λόγο ότι είσαι ανοικτός/ή σε νέες προτάσεις, μπορεί να κινδυνέψεις στην περίπτωση που η απόδοση σου έχει πέσει κατακόρυφα, στην περίπτωση που χρησιμοποιείς εταιρικό εξοπλισμό για προσωπική χρήση, ή μπορεί να σε αποκλείσει από εμπιστευτικά για την εταιρεία ζητήματα (μιας και απαιτείται αφοσίωση στην εταιρεία).
Εάν λοιπόν εργάζεσαι αλλά αναζητάς κάτι πιο καλό ή κάτι το διαφορετικό, ακολουθούν 10 + 1 συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν στο έργο σου.
[playbuzz-item url=”//www.playbuzz.com/antonisp10/a4ff484f-3-28-2017-7-28-35-am”]