Αν ψάχνετε για μέντορα, ξεκινήστε βρίσκοντας κάποιον με τον οποίο ταιριάζετε, που μοιράζεται τις ίδιες αξίες και έχει την εμπειρία που θέλετε να αξιοποιήσετε. Αλλά πριν ζητήσετε την καθοδήγησή του, δείξτε του πώς μπορείτε να τον βοηθήσετε.

Μπορεί να ακούγεται άβολο να δώσετε συμβουλές σε κάποιον πιο έμπειρο ή πιο καταρτισμένο, αλλά όλοι έχουν κάτι να μάθουν και να βελτιώσουν, και οι πραγματικά κορυφαίοι επιτυχημένοι είναι ανοιχτοί να μάθουν από οποιονδήποτε και από όλους γύρω τους.

Ίσως μπορείτε να διδάξετε κάτι καινούργιο στον μελλοντικό σας μέντορα, να του δείξετε πώς να αξιοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εργασία του ή να αυτοματοποιήσει διαδικασίες που κάνει χειροκίνητα εδώ και δεκαετίες.

Η σχέση μεταξύ μέντορα και μαθητευόμενου είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης, και το να είσαι ένας εξαιρετικός μαθητευόμενος απαιτεί προσπάθεια, δέσμευση και αμοιβαιότητα.

Ακολουθούν έντεκα τρόποι για να γίνετε το άτομο που όλοι θέλουν να πάρουν υπό την προστασία τους και να καθοδηγήσουν:

  1. Δείξτε γνήσιο Ενδιαφέρον και Δέσμευση

Όταν ο μέντοράς σας προτείνει να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να παρακολουθήσετε ένα webinar, προχωρήστε και συζητήστε τα συμπεράσματά σας στη διάρκεια της επόμενης συνάντησής σας. Σας άρεσε; Συμφωνείτε μαζί του; Αν όχι, γιατί; Αυτό δείχνει ότι εκτιμάτε τις συστάσεις του και είστε σοβαροί για την ανάπτυξή σας. Είναι εντάξει να διαφωνείτε, εφόσον μπορείτε να το υποστηρίξετε δείχνοντας ότι το σκεφτήκατε σοβαρά και αξιολογήσατε όλες τις επιλογές.

  1. Να είστε Ανοιχτοί σε Ανατροφοδότηση

Εάν ο μέντοράς σας επισημάνει ότι χρειάζεται να βελτιώσετε τις δεξιότητες παρουσίασης σας, αναζητήστε πόρους ή σεμινάρια για να βελτιώσετε αυτόν τον τομέα. Στη συνέχεια της συνάντησής σας, μοιραστείτε τι μάθατε και πώς το εφαρμόσατε, αποδεικνύοντας την προθυμία σας όχι μόνο να ακούσετε την ανατροφοδότηση, αλλά και να ενεργήσετε.

  1. Θέστε Σαφείς Στόχους

Στην αρχή του mentoring, περιγράψτε τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες, όπως για παράδειγμα να επιδιώξετε μια ηγετική θέση μέσα σε τρία χρόνια. Συνεργαστείτε με τον μέντορά σας για να δημιουργήσετε ένα χάρτη πορείας με συγκεκριμένα ορόσημα, όπως η ολοκλήρωση μιας σχετικής πιστοποίησης ή η ηγεσία ενός έργου.

  1. Να είστε προνοητικοί

Αντί να περιμένετε από τον μέντορά σας να σας προτείνει ευκαιρίες δικτύωσης, εντοπίστε σχετικές εκδηλώσεις του κλάδου και ζητήστε τη γνώμη του μέντορά σας για το ποιες θα ήταν πιο χρήσιμες. Μη φοβηθείτε να ζητήσετε να σας συστήσει σε όποιον πιστεύει ότι θα ήταν χρήσιμο να συναντήσετε. Αυτό δείχνει την πρωτοβουλία σας να αναπτύξετε το δίκτυό σας μελετημένα.

  1. Να Έχετε Μία Στάση Ανάπτυξης

Εάν αντιμετωπίσετε ένα πισωγύρισμα, όπως η μη λήψη μίας προαγωγής, συζητήστε τι μπορείτε να μάθετε από την εμπειρία και πώς να βελτιωθείτε για το μέλλον. Δείξτε στον μέντορά σας ότι βλέπετε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη.

  1. Εκφράστε Εκτίμηση

Μετά από κάθε συνεδρία mentoring, στείλτε ένα email follow-up ευχαριστώντας τον μέντορά σας για τον χρόνο του και συνοψίζοντας τα βασικά σημεία που συζητήσατε. Επισημάνετε πώς οι συμβουλές του ήταν χρήσιμες και ποιες ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε στη συνέχεια.

  1. Σεβαστείτε τον Χρόνο τους

Εάν ο μέντοράς σας έχει ένα φορτωμένο πρόγραμμα, να είστε ευέλικτοι με τις ώρες των συναντήσεών σας και αξιοποιήστε στο έπακρο κάθε συνεδρία ενημερώνοντάς τον εκ των προτέρων για το τι θα θέλατε να συζητήσετε. Αυτό δείχνει ότι σέβεστε τον χρόνο του και είστε αποφασισμένοι να κάνετε κάθε αλληλεπίδραση παραγωγική.

  1. Δείξτε Πρόοδο

Κρατήστε ένα ημερολόγιο των επαγγελματικών σας επιτευγμάτων και μοιραστείτε τακτικά ενημερώσεις με τον μέντορά σας. Για παράδειγμα, εάν υλοποιήσετε με επιτυχία μια στρατηγική που σας πρότεινε, ενημερώστε τον για το πώς ωφέλησε την εργασία σας και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν. Οι καλύτεροι μέντορες μετρούν την επιτυχία τους από τα επιτεύγματα των μαθητευόμενών τους. Επομένως, μην φοβάστε να μοιραστείτε μαζί τους τα έργα που έχετε ολοκληρώσει, τα βραβεία που έχετε κερδίσει ή τις παρουσιάσεις που έχετε κάνει. Θα νιώσουν περήφανοι που ξέρουν ότι έπαιξαν ένα μικρό ρόλο στην επιτυχία σας. Φροντίστε να ευχαριστήσετε τον μέντορά σας για τη βοήθειά του στην προετοιμασία σας για αυτά τα επιτεύγματα.

  1. Δημιουργήστε μια Προσωπική Σύνδεση

Μοιραστείτε προσωπικές ιστορίες ή χόμπι που σας παθιάζουν. Εάν ο μέντοράς σας απολαμβάνει την πεζοπορία και εσείς επίσης, η συζήτηση για μια πρόσφατη πεζοπορία μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση σχέσεων και να κάνει τις συνομιλίες σας πιο συναρπαστικές και ευχάριστες.

  1. Αντίστροφο Mentoring

Προσφέρετε βοήθεια στον μέντορά σας σε τομείς όπου μπορεί να έχετε περισσότερες γνώσεις ή εμπειρία. Για παράδειγμα, εάν έχετε ισχυρές ψηφιακές δεξιότητες, προσφερθείτε να βοηθήσετε τον μέντορά σας με στρατηγικές κοινωνικών μέσων ή με τη χρήση νέων εργαλείων λογισμικού. Αυτή η αμοιβαιότητα όχι μόνο προσφέρει αξία στον μέντορά σας, αλλά ενισχύει επίσης τον δεσμό μεταξύ σας.

11.Να Είστε Καλός Ακροατής

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών καθοδήγησης, δώστε στον μέντορά σας την αμέριστη προσοχή σας. Αποφύγετε να διακόπτετε και αφού μιλήσει, συνοψίστε όσα ακούσατε για να βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει σωστά. Κάντε ερωτήσεις ακολουθίας που δείχνουν ότι έχετε ακούσει ενεργά και είστε πρόθυμοι να μάθετε περισσότερα.

Το να γίνετε ένας εξαιρετικός μαθητευόμενος είναι κάτι περισσότερο από απλή απορρόφηση γνώσεων – είναι η οικοδόμηση μιας σχέσης που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ανάπτυξη και τη δέσμευση. Ενσαρκώνοντας αυτές τις έντεκα ιδιότητες και εφαρμόζοντας αυτές τις συγκεκριμένες ενέργειες, μπορείτε να προσελκύσετε και να διατηρήσετε εξαιρετικούς μέντορες που είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητές σας. Να θυμάστε, οι καλύτερες σχέσεις καθοδήγησης είναι εκείνες στις οποίες τόσο ο μέντορας όσο και ο καθοδηγούμενος εμπνέονται και εμπλουτίζονται από το κοινό τους ταξίδι.

Source: https://www.forbes.com/sites/ruthgotian/2024/06/30/how-to-attract-top-mentors-11-tips/

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou