Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε την έννοια των δεξιοτήτων ενός ελεύθερου επαγγελματία, παρέχουμε μια λίστα με αυτές τις δεξιότητες για να σας βοηθήσουμε να τις αναγνωρίσετε και να τις αναπτύξετε αλλά και να εντοπίσετε τρόπους για να επισημάνετε τις δεξιότητές σας στην επόμενη αίτηση εργασίας σας.

Τι είναι οι δεξιότητες Freelancing;

Οι δεξιότητες ελεύθερου επαγγελματία είναι οι ικανότητες που εξοπλίζουν τα άτομα να επικοινωνούν καλύτερα με τις εταιρείες, να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους και να ολοκληρώνουν αποτελεσματικά την εργασία τους για τους πελάτες. Συνήθως ολοκληρώνουν συμβάσεις εργασίας, δηλαδή όταν μια επιχείρηση τους προσλαμβάνει για μια εξειδικευμένη εργασία ή υπηρεσία. Είναι αυτοαπασχολούμενοι και οι εταιρείες τους αναφέρουν ως contractors και όχι ως μισθωτούς εργαζόμενους. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητές τους για να εργαστούν σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, το web development, η συγγραφή, η επεξεργασία, η γραφιστική και η λογιστική. 

12 βασικές δεξιότητες ελεύθερου επαγγελματία

Ως ελεύθερος επαγγελματίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα hard και soft skills για να αναδείξετε τις εξειδικευμένες ικανότητές σας. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν:

1. Επικοινωνία

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες βοηθούν τους ελεύθερους επαγγελματίες να συμβουλεύονται τους πελάτες σχετικά με τις απαιτήσεις ενός project, όπως προθεσμίες, υλικά και περιεχόμενο. Η χρήση εξαιρετικών λεκτικών και γραπτών δεξιοτήτων επικοινωνίας διασφαλίζει την ποιοτική εργασία και μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα ενός έργου. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δεξιότητες για να εκφράσουν ιδέες για βελτιώσεις και αλλαγές στον τρόπο εργασίας.

2. Διαπραγμάτευση

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν συνήθως συμβάσεις που δημιουργούν συμφωνίες μεταξύ τους και της εταιρείας στην οποία εργάζονται, οι οποίες περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις αποζημιώσεις και τις απαιτήσεις του έργου. Για να διασφαλίσετε ότι εσείς και ο πελάτης σας έχετε παρόμοιες προσδοκίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαπραγματευτικές δεξιότητες που βοηθούν στη δημιουργία δίκαιων συμφωνιών.

3. Γνώσεις κλάδου

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συχνά εργάζονται ανεξάρτητα χωρίς ιδιαίτερη καθοδήγηση, επομένως είναι χρήσιμο να έχετε κατανόηση του κλάδου σε σημαντικό βαθμό. Δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορεί να μην εργάζονται σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον εργασίας, μπορεί να βασίζονται στις γνώσεις τους για να ολοκληρώσουν projects. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτούς να έχουν εμπιστοσύνη και βαθύτερη γνώση του τομέα τους.

4. Μάρκετινγκ

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον τομέα του μάρκετινγκ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες μάρκετινγκ για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να δημιουργήσουν ισχυρά και αξιόπιστα brands. Μπορεί να κατανοούν πώς αντιλαμβάνεται το κοινό μια επιχείρηση και πώς μπορούν να βελτιώσουν μια επωνυμία για να την κάνουν πιο εμπορεύσιμη και δημοφιλή. Αυτή η ικανότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν είστε ελεύθεροι επαγγελματίες για εταιρείες μάρκετινγκ ή εταιρείες διαφήμισης.

5. Graphic design

Ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα λογότυπο ή μια εικόνα για να αντιπροσωπεύσετε τις υπηρεσίες σας. Η κατοχή δεξιοτήτων γραφιστικής σάς βοηθά να εκπροσωπείτε καλύτερα τις υπηρεσίες freelancing με ακρίβεια. Για παράδειγμα, εάν είστε ανεξάρτητος συγγραφέας που ειδικεύεται στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λογότυπο που αντιπροσωπεύει τη σχολική εκπαίδευση, όπως σχολικά βιβλία ή πίνακες κιμωλίας.

6. Δημιουργικότητα

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητα για να βελτιώσουν τα projects τους και να βελτιστοποιήσουν τις δεξιότητές τους. Η δημιουργικότητα θα μπορούσε να τους βοηθήσει να συλλάβουν ιδέες για projetcs, ενώ παράλληλα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του πελάτη. Για παράδειγμα, εάν ένας ανεξάρτητος γραφίστας παράγει υψηλής ποιότητας, μοναδικό υλικό για ένα έργο που τον ξεχωρίζει από άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, μπορεί να κάνει τους πελάτες να θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους.

7. Project Management 

Δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνήθως ολοκληρώνουν πολλά projects κατά την ίδια χρονική περίοδο, είναι ζωτικής σημασίας να έχουν εκτεταμένες δεξιότητες διαχείρισης έργων που τους βοηθούν να παραμείνουν οργανωμένοι, προσανατολισμένοι στο στόχο τους και ενεργοί. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να παρακολουθούν τις επερχόμενες προθεσμίες και να ιεραρχούν τα projects τους σύμφωνα με τη σειρά με την οποία οφείλονται. Για παράδειγμα, ένας ανεξάρτητος διαχειριστής κατασκευαστικού έργου μπορεί να διαχειριστεί το χρονοδιάγραμμα για πολλούς εργάτες οικοδομών και να εξασφαλίσει την έγκαιρη ολοκλήρωση ολόκληρου του έργου.

8. Ενσυναίσθηση

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να εργαστούν στο ανθρώπινο δυναμικό ως σύμβουλοι. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα συχνά έχουν ενσυναίσθηση, καθώς συνεργάζονται με πολλούς υπαλλήλους και μερικές φορές χειρίζονται ευαίσθητα θέματα. Συνήθως, τα άτομα μπορούν να ενισχύσουν τις δεξιότητές ενσυναίσθησης τους με την επίλυση συγκρούσεων και ακούγοντας προσεκτικά τους συναδέλφους τους.

9. Συγγραφικές και ερευνητικές δεξιότητες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν δεξιότητες γραφής για projects που περιλαμβάνουν συγγραφή περιεχομένου, συγγραφή κειμένων και blogging. Οι εταιρείες χρειάζονται συνήθως ανεξάρτητους συγγραφείς που μπορούν να παράγουν περιεχόμενο με νόημα, ενώ παραμένουν μοναδικοί και ενδιαφέροντες. Για να κατανοήσουν καλύτερα τις πληροφορίες για τις οποίες γράφουν, εκτελούν ενδελεχή έρευνα που προσφέρει γνώσεις για το πλαίσιο και το υπόβαθρο.

10. Web development

Οι δεξιότητες ανάπτυξης Ιστού είναι ιδανικές για ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται με τεχνολογία. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν προγραμματισμό, ανάπτυξη λογισμικού, δημιουργία ιστοσελίδων και coding. Οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με πιο προηγμένα προγράμματα λογισμικού ενδέχεται να εντυπωσιάσουν τους πελάτες δημιουργώντας ιστοσελίδες με καλή μορφή.

11. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται στο μάρκετινγκ συχνά δημιουργούν οπτικό περιεχόμενο για τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης μιας εταιρείας. Η κατοχή δεξιοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες να κατανοήσουν το είδος του διαδικτυακού περιεχομένου που τραβά την προσοχή. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δεξιότητα για να μάθουν πώς μπορούν να κάνουν το κοινό να αλληλεπιδράσει με μια εταιρεία, ενώ παραμένουν ενημερωμένοι για τις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

12. Ανάλυση δεδομένων

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα της επιστήμης δεδομένων συγκεντρώνουν, ερμηνεύουν και αξιολογούν δεδομένα. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ανάλυση δεδομένων για να αναλύσουν τις πωλήσεις μιας εταιρείας, τον κοινό στόχο και τις καμπάνιες μάρκετινγκ για να εντοπίσουν τομείς βελτίωσης και να δημιουργήσουν σχέδια για την ενίσχυση των πωλήσεων της εταιρείας. Η ανάλυση δεδομένων μπορεί να είναι μια χρήσιμη δεξιότητα για να μάθετε εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας σε κλάδους όπως λιανικό εμπόριο, μεταποίηση, φιλοξενία, μάρκετινγκ ή χρηματοοικονομικά.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager