Δεν πρόκειται να γίνει λόγος στα αυτονόητα τύπου μην αργήσεις, μην πας ακατάλληλα ντυμένος, μην παίζεις με το τηλέφωνο, να σε διακρίνει ευγένεια κτλ. Πρώτον, γιατί οποιοσδήποτε με κοινή λογική μπορεί να τα σκεφτεί από μόνος του. Δεύτερον, γιατί υπάρχουν χειρότερα πράγματα να κάνει κάποιος.

Μην χαθείς στην καρέκλα. Πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά λάθη που γίνονται κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων. Οι περισσότεροι υποψήφιοι εστιάζουν τόσο πολύ στο να ικανοποιήσουν τον συνεντευξιαστή, που η άποψη τους, η οπτική τους γωνία, η προσωπικότητά τους με λίγα λόγια χάνεται. Αυτό είναι το είδος υποψηφίου που ξεχνιέται ευκολότερα από οποιοδήποτε άλλο, μόλις τελειώσει η συνέντευξη. Μην φοβηθείς να δείξεις ποιος ή ποια είσαι. Εξάλλου, αυτό θέλουν να δουν. Στην τελική, αν δεν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου στη δουλειά, το πιθανότερο είναι να αναζητήσεις κάτι άλλο στους επόμενους 6 μήνες.

Μην γίνεις μηχανή απαντήσεων. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις, είναι να καθίσεις σκυθρωπά στην καρέκλα, να απαντάς τη μια ερώτηση μετά την άλλη και στο αναμεταξύ να σωπαίνεις περιμένοντας την επόμενη. Μια δυνατή, πετυχημένη συνέντευξη, είναι μια με συζήτηση με διάλογο μεταξύ δύο ανθρώπων.

Μην αφήσεις τη νευρικότητα σου να σου χαλάσει την ευκαιρία. Είτε πρόκειται για μια αδύναμη χειραψία (η οποία δίνει την εντύπωση ενός εύθραυστου και χωρίς αυτοπεποίθηση ατόμου) είτε για  παράξενα σχόλια (π.χ. πολλή ησυχία ή θόρυβος στην εταιρεία), η νευρικότητα μπορεί να κοστίσει.

Μην ρωτήσεις ποιες είναι οι εργασίες της εταιρείας ή τα γενικά καθήκοντα της θέσης. Πρέπει να ξέρεις από πριν. Είναι εύκολο να μάθεις. Χρησιμοποίησε το διαδίκτυο, επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, τις σελίδες της σε Facebook και LinkedIn, ρώτησε ανθρώπους που εργάζονται στον σχετικό τομέα. Εάν πας απροετοίμαστος, θα δείξεις ότι δεν είσαι και τόσο ενθουσιασμένος για την ευκαιρία να δουλέψεις για αυτή την εταιρεία ή για την συγκεκριμένη θέση.


Μην αναφέρεις προβλήματα στην προσωπική σου ζωή.
Το ότι περνάς μια δύσκολη περίοδο, σίγουρα θα αυξήσει τα ποσοστά συμπάθειας που μπορείς να κερδίσεις, σίγουρα όμως θα εγείρει και το ερώτημα: ‘Πως η προσωπική του/της ζωή θα επηρεάσει την επαγγελματική του/της;’ Κάτι που εμφανώς θα επηρεάσει και τις πιθανότητες πρόσληψης σου.


Μην μιλήσεις άσχημα για προηγούμενες εταιρείες, εργοδότες ή υπεύθυνους.
Κράτα μια ουδέτερη προς θετική στάση, εστιάζοντας στο τι έμαθες από τη θητεία σου εκεί και πως αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της καινούριας σου εταιρείας. Σε αντίθετη περίπτωση θα δώσεις την εικόνα ατόμου που δύσκολα κάποιος μπορεί να συνεργαστεί.


Μην αναφέρεις ότι δεν έχεις αρκετή πείρα ‘αλλά’. Είτε επειδή μόλις έχεις αποφοιτήσει είτε λόγω αλλαγής καριέρας, απέφυγε αυτή την πρόταση. Αν και ειλικρινής, θα δείξεις αδυναμία και απουσία αυτοπεποίθησης. Οπόταν μην τραβήξεις την προσοχή στις αδυναμίες σου. Αντιθέτως, εστίασε στις προσωπικές σου ικανότητες και δείξε τον ενθουσιασμό σου για τις απαιτήσεις της θέσης. Παρά το ‘ξέρω ότι δεν έχω αρκετή πείρα στο…’ είναι ωφελιμότερο να πεις ‘είμαι ενθουσιασμένος/η που θα χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου στο […] και στο […] για αυτό το ρόλο, ή ‘είμαι έτοιμος/η να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου, και να επιτύχω και σε ένα διαφορετικό ρόλο.’

Μην πεις ότι η τελειομανία είναι το μεγαλύτερο σου ελάττωμα. Είναι κλισέ, το έχουν ακούσει χιλιάδες φορές, το έχουν διαβάσει σε συνοδευτικές επιστολές άλλες τόσες και δεν προσφέρει καν μια βαθύτερη ματιά στον εργασιακό σου χαρακτήρα ή στην προσωπικότητα σου. Επίσης, δείχνει ότι δεν τα πας και τόσο καλά με την αυτοκριτική και ότι δεν γνωρίζεις πολύ καλά πάνω σε ποια κομμάτια πρέπει να δουλέψεις. Εναλλακτικά, μπορείς να πεις ότι δεν τα καταφέρνεις και τόσο καλά στις δημόσιες ομιλίες παραδείγματος χάριν. Εξάλλου, η δημόσια ομιλία αποτελεί την νούμερο ένα φοβία των ανθρώπων.
Αν και αυτά δεν είναι τα μοναδικά πράγματα που μπορούν να σου χαλάσουν τις πιθανότητες πρόσληψης σου, είναι τα ποιο σημαντικά. Αναφορικά, τη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να αποφύγεις σε μια συνέντευξη είναι:
  • Να δώσεις συστατικές επιστολές πολύ γρήγορα – και χωρίς να σου ζητηθεί.
  • Να εμφανιστείς αρκετά πιο γρήγορα και να αναγκάσεις τον συνεντευξιαστή να παρατήσει ότι κάνει εκείνη τη στιγμή.
  • Να συνδέεις τις προτάσεις σου με ‘εεεεμμ’, ‘εεε’ κτλ.
  • Να χρησιμοποιείς περίπλοκες ορολογίες ή ακρωνύμια όταν δεν είναι απαραίτητο.
  • Να ρωτήσεις τον αριθμό ημερών άδειας που δικαιούσαι.
  • Να ρωτήσεις πόσο συχνά παίρνουν αύξηση οι υπάλληλοι της εταιρείας.
  • Να ρωτήσεις πότε θα τελειώσει η συνέντευξη.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *