Η καλή εντύπωση σε μια συνέντευξη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να λάβετε μια προσφορά εργασίας. Η γνώση του τι πρέπει να κάνετε και τι να μην κάνετε μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ της λήψης μιας προσφοράς εργασίας και της απώλειας μιας ευκαιρίας.
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορούν να αντιληφθούν πότε είστε καλά προετοιμασμένοι για μια συνέντευξη. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μάθετε τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων εργασίας και πώς να εντυπωσιάσετε τους πιθανούς εργοδότες.
Do’s και don’ts
Κατά την προετοιμασία για τη συνέντευξή σας και εξετάζοντας όλες τις πτυχές όπου η συμπεριφορά σας μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σας να λάβετε μια προσφορά εργασίας, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές συνέντευξης:
- Προετοιμασία για την συνέντευξη
- Εμφάνιση και συμπεριφορά
- Ερωτήσεις συνέντευξης
- Ερωτήσεις για τον συνεντευξιαστή
Προετοιμασία για την συνέντευξη
Τι να κάνετε:
- Προετοιμαστείτε για τη συνέντευξη το αργότερο το προηγούμενο βράδυ.
- Κάντε μια λίστα για το τι θα πρέπει να πάρετε μαζί σας.
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε οδηγίες για τον χώρο διεξαγωγής της συνέντευξης και την διάρκεια. Υπολογίστε φυσικά και τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να φτάσετε εκεί αν η συνέντευξη απαιτεί φυσική παρουσία.
- Επιλέξτε τα ρούχα για την συνέντευξη σας εκ των προτέρων και βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά και σιδερωμένα, εάν είναι απαραίτητο.
- Πάρτε χρόνο το προηγούμενο βράδυ για να βεβαιωθείτε ότι είστε σε εγρήγορση και εστίαση.
- Ερευνήστε την ιστορία, την αποστολή και τις πρόσφατες εξελίξεις της εταιρείας.
- Περιγράψτε τις απαντήσεις σας σε κοινές ερωτήσεις συνέντευξης.
- Εκτυπώστε τουλάχιστον πέντε αντίγραφα του βιογραφικού σας σε περίπτωση που οι ερευνητές σας δεν έχουν τα δικά τους.
Τι να αποφύγετε:
- Μην περιμένετε μέχρι το πρωί μιας συνέντευξης για να συγκεντρώσετε τα υλικά σας. Οι απροσδόκητες δυσκολίες θα μπορούσαν εύκολα να σας κάνουν να αργήσετε για τη συνέντευξή σας, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την πρώτη εντύπωση που θα δώσετε.
- Αποφύγετε να καθυστερήσετε. Θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να φτάσετε στον χώρο διεξαγωγής της συνέντευξης τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα.
- Μην προσπαθήσετε να απομνημονεύσετε τις απαντήσεις σας σε ερωτήσεις συνέντευξης. Αντ ‘αυτού, θυμηθείτε τα βασικά σημεία που θέλετε να μεταδώσετε.
Εμφάνιση και συμπεριφορά
Τι να κάνετε:
- Παρουσιάστε μια τακτοποιημένη και σίγουρη εμφάνιση.
- Φορέστε μια απλή, άνετη ενδυμασία που επιτρέπει σε εσάς και τον υπεύθυνο προσλήψεων να παραμείνετε επικεντρωμένοι στη συνέντευξη.
- Καθίστε ευθεία με τους ώμους σας πίσω για να δείξετε σίγουροι και με εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.
- Διατηρήστε την επαφή με τα μάτια και το χαμόγελο Αφήστε την εντύπωση στον συνεντευξιαστή ότι ενδιαφέρεστε για τη συζήτηση.
Τι να αποφύγετε:
- Μην φορέσετε έντονα ρούχα ή έντονο άρωμα, καθώς μπορεί να αποσπούν την προσοχή.
- Μην ανησυχείτε και μην κάνετε νευρικές κινήσεις με τα χέρια σας.
- Μην ντυθείτε χαλαρά σε μια προσπάθεια να ταιριάξετε με την κουλτούρα. Είναι πάντα καλύτερο να ντύνεστε πιο επαγγελματικά σε μια συνέντευξη.
- Μην σταυρώνετε τα χέρια σας και μην χρησιμοποιείτε γλώσσα σώματος που μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε κλειστοί ή ανασφαλείς.
Ερωτήσεις συνέντευξης
Τι να κάνετε:
- Προετοιμαστείτε για τυπικές ερωτήσεις συνέντευξης και τις απαντήσεις σας.
- Η πρακτική μπροστά σε έναν καθρέφτη θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε περισσότερο τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος, και τα δύο είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για μια επιτυχημένη συνέντευξη.
- Ζητήστε από έναν αξιόπιστο φίλο ή συνάδελφο να ενεργήσει ως ο συνεντευξιαστής σας. Θα πρέπει να είναι σε θέση να σας προσφέρει εποικοδομητικά σχόλια σχετικά με τις απαντήσεις σας.
- Χαμογελάστε καθώς ακούτε τις ερωτήσεις του συνεντευξιαστή.
- Πάρτε το χρόνο σας για να επεξεργαστείτε τις ερωτήσεις τους πριν απαντήσετε. Εάν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να το σκεφτείτε, πείτε, “Αυτή είναι μια μεγάλη ερώτηση. Επιτρέψτε μου να το εξετάσω για ένα λεπτό. “
- Eπισημάνετε τις δεξιότητες και την εμπειρία που μπορείτε να προσφέρετε και που σας κάνουν να ταιριάζετε στη συγκεκριμένη θέση.
- Υιοθετήστε μια θετική και επαγγελματική συμπεριφορά. Εάν ο συνεντευξιαστής σας ρωτήσει για την εμπειρία σας με έναν πρώην εργοδότη ή γιατί θέλετε να αφήσετε την τρέχουσα θέση σας, είναι σημαντικό να προσφέρετε θετικές εξηγήσεις.
- Να είστε ειλικρινείς για όλες τις πτυχές του ιστορικού της απασχόλησής σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε κενά στην απασχόλησή σας ή έχετε βιώσει απόλυση, είστε έτοιμοι να συζητήσετε γιατί, αλλά πώς έχετε χρησιμοποιήσει αυτή την εμπειρία για επαγγελματική ανάπτυξη.
Τι να αποφύγετε:
- Μην αναφέρετε περιττές λεπτομέρειες. Ο συνεντευξιαστής θέλει να σας γνωρίσει, αλλά αποφύγετε να μοιράζεστε μεγάλες ιστορίες ή άσχετες πληροφορίες που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή από τα προσόντα σας. Προσφέρετε συνοπτικές απαντήσεις που σχετίζονται με το ρόλο και την εταιρεία.
- Μην ξεχάστε να ακούτε και να παραμείνετε επικεντρωμένοι στις πληροφορίες που σας παρέχει ο συνεντευξιαστής σας και να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να απαντήσετε πιο συγκεκριμένα στις ερωτήσεις.
- Μην διακόπτετε όταν έχετε μια ερώτηση ή χρειάζεστε διευκρίνιση, αλλά περιμένετε μια παύση στη συζήτηση για να κάνετε σύντομες ερωτήσεις.
Ερωτήσεις για τον συνεντευξιαστή
Τι να κάνετε:
- Κάντε ερωτήσεις σχετικά με την εταιρεία. Tο να είστε προετοιμασμένοι με τις δικές σας ερωτήσεις δείχνει ότι ενδιαφέρεστε για την εταιρεία και πραγματοποιήσατε έρευνα πριν από τη συνέντευξη.
- Κάντε ερωτήσεις που να δείχνουν ότι είστε καλά ενημερωμένοι και συγκεκριμένα για τις πληροφορίες που σας έχει δώσει ο συνεντευξιαστής.
- Πάρτε σημειώσεις όταν απαντούν στις ερωτήσεις σας, καθώς δείχνει ότι ενδιαφέρεστε για τις απαντήσεις και θέλετε να είστε έτοιμοι για τη συζήτηση αργότερα.
Τι να αποφύγετε:
- Μην πάτε απροετοίμαστοι. Ακόμα κι αν δεν έχετε ερωτήσεις μετά την έρευνα της εταιρείας εκ των προτέρων, θα πρέπει να διαμορφώσετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
- Μην κάνετε απλές ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις σας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τον ερευνητή να συζητήσει τις λειτουργίες της θέσης για την οποία υποβάλλετε αίτηση. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας ή σε ποια τμήματα μπορεί να συνεργαστείτε.
- Αποφύγετε να ρωτήστε για το μισθό στη συνέντευξή σας. Ο ερευνητής μπορεί να ρωτήσει ποιες είναι οι προσδοκίες μισθού σας, σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να αναφέρετε έναν λογικό μισθό βάση της εμπειρίας και των προσόντων σας. Ωστόσο πρέπει να είστε προσεχτικοί, έτσι ώστε να μην διαφανεί ότι βρίσκεστε στην συγκεκριμένη συνέντευξη εργασίας αποκλειστικά για τα χρήματα.