Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα να ζητούν περισσότερα χρήματα μόλις τελειώσει η αναζήτηση εργασίας και έχουν μια προσφορά μπροστά τους. Εάν ο μισθός είναι λογικός, δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο την ευκαιρία τώρα που έχουν φτάσει τόσο μακριά.
Όμως, όπως επισημαίνει ο Οδηγός μισθών του 2023 από τον Robert Half, οι προσλήψεις έχουν φτάσει ή ξεπεράσει τα προ-πανδημικά επίπεδα σε πολλές αγορές. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων επαγγελματιών, η οποία αυξάνει τον ανταγωνισμό για κορυφαία ταλέντα και αυξάνει τους μισθούς. Οι περισσότεροι διευθυντές προσλήψεων θα σας δώσουν την ευκαιρία να σκεφτείτε λίγο την προσφορά και δεν θα περιμένουν άμεση απάντηση.
1. Εξοικειωθείτε με τις τάσεις μισθών του κλάδου
Πρέπει να συμμετάσχετε σε μια διαπραγμάτευση μισθού όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένοι. Η ενημέρωση είναι ο ισχυρότερος σύμμαχός σας. Για να αποκτήσετε μια τρέχουσα, ρεαλιστική άποψη του τοπίου των αποδοχών στον τομέα σας, συμβουλευτείτε κάποιο Οδηγό μέσου μισθού στον συγκεκριμένο τομέα. Θα βρείτε το ποσοστό κίνησης για τη θέση και το επίπεδο εμπειρίας σας και μπορείτε να προσαρμόσετε τα εθνικά στοιχεία για τη γεωγραφική σας περιοχή.
2. Ετοιμάστε ένα πλάνο
Ακόμα και αν η έρευνά σας το υποστηρίζει, θα είστε πιο επιτυχημένοι αν εξηγήσετε γιατί πιστεύετε ότι αξίζετε περισσότερα. Επισημάνετε τα δυνατά σας σημεία, αναφέροντας λεπτομερώς όλα τα πρόσθετα που θα έπαιρνε η εταιρεία από κάποιον με το ιστορικό και την εμπειρία σας.
Πριν διαπραγματευτείτε τον μισθό σας, σημειώστε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς οι δεξιότητες και η εμπειρία σας θα ωφελήσουν τα αποτελέσματα της νέας εταιρείας σας. Η κατοχή πιστοποιήσεων ή εξειδικευμένων τεχνικών δεξιοτήτων, για παράδειγμα, μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά σας να κάνετε τη δουλειά, επομένως μην παραλείψετε να τα αναφέρετε. Συνδέοντας τα δυνατά σας σημεία με τον ρόλο που θα αναλάβετε, θα εξηγήσετε γιατί πρέπει να πληρώνεστε περισσότερο από την αρχική προσφορά.
3. Πείτε την αλήθεια
Η απόλυτη ειλικρίνεια είναι πρωταρχικής σημασίας κατά τη διαπραγμάτευση του μισθού. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείτε την προσφορά σας να αποσύρεται από το να ανακαλύπτει ένας διευθυντής προσλήψεων ότι εφηύρατε μια ανταγωνιστική προσφορά εργασίας ή διογκώσατε τους μισθούς σας από προηγούμενες θέσεις εργασίας.
4. Συνεκτιμήστε τα προνόμια και τα οφέλη
Οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς συχνά περιλαμβάνουν κάποια δώρα για τα προνόμια και τα οφέλη των εργαζομένων. Μπορεί να είναι λιγότερο δαπανηρό από μια αύξηση του μισθού για τον εργοδότη να υποχωρεί σε επιπλέον ημέρες διακοπών, ευέλικτο ωράριο ή ειδικά σήμερα, ένα πρόγραμμα εργασίας από το σπίτι.
Σκεφτείτε τι είναι πολύτιμο για εσάς και τι θα έκανε μια προσφορά πιο ελκυστική. Εάν εξετάζετε πολλές προσφορές, θυμηθείτε να συγκρίνετε απευθείας την ασφαλιστική κάλυψη υγείας, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα αποταμίευσης και άλλα οφέλη για να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση. Επίσης, λάβετε υπόψη τα προνόμια, όπως ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης με τον πιθανό εργοδότη.
5. Εξασκηθείτε στην διαπραγμάτευση
Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό σε μερικούς ανθρώπους, αλλά είναι καλή ιδέα να ζητήσετε από έναν φίλο ή μέντορα να εξασκήσει μαζί σας τη συζήτηση που είναι πιθανό να έχετε με τον υπεύθυνο προσλήψεων. Ο ιδανικός συνεργάτης είναι κάποιος από τον εταιρικό κόσμο ένα άτομο με γνώσεις για τις επιχειρήσεις που μπορεί να σας καθοδηγήσει στο να προβάλλετε εμπιστοσύνη και να απαντάτε σε απροσδόκητες ερωτήσεις. Το να περάσετε πολλές φορές την διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας στη συζήτηση για τον μισθό.
6. Μάθετε πότε πρέπει να σταματήσετε
Ένας λογικός εργοδότης δεν θα αποσύρει μια προσφορά μόνο και μόνο επειδή προσπαθήσατε να διαπραγματευτείτε. Αλλά το να καθυστερήσετε τη διαπραγμάτευση για τον μισθό μπορεί να απογοητεύσει τον διευθυντή προσλήψεων και να ξεκινήσετε τη σχέση σας με μια άσχημη νότα. Εάν η εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σας μετά από μερικές συζητήσεις, αποσυρθείτε με σεβασμό και επικεντρωθείτε σε ευκαιρίες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προσδοκίες σας για την αποζημίωση.
7. Λάβετε τα πάντα γραπτώς
Μόλις εσείς και ο διευθυντής προσλήψεων καταλήξετε σε ένα πακέτο αποζημίωσης, ζητήστε γραπτή τεκμηρίωση. Εκτός από το ποσό του μισθού, θα πρέπει να περιλαμβάνει οποιεσδήποτε ειδικές ρυθμίσεις, όπως μπόνους ή επίδομα για έξοδα μετακόμισης και περιγραφή θέσης εργασίας, όπως και λίστα ευθυνών για τη νέα σας θέση. Βεβαιωθείτε ότι το έγγραφο είναι υπογεγραμμένο τόσο από εσάς όσο και από τον εργοδότη. Ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να το παρέχουν αυτόματα ως μέρος μιας σύμβασης εργασίας, αλλά εάν όχι, ζητήστε κάποιο είδος άτυπης τεκμηρίωσης.
8. Μείνετε θετικοί
Να θυμάστε ότι οι περισσότεροι μάνατζερ δεν αγαπούν τις διαπραγματεύσεις. Ο μελλοντικός εργοδότης σας δεν είναι ο αντίπαλός σας. Διατηρώντας θετικό τον τόνο σας κατά τη διαπραγμάτευση μισθών και προνομίων θα σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε πιο αποτελεσματικά σε αυτές τις συζητήσεις.
Εάν θέλετε να λάβετε μια καλύτερη αρχική προσφορά μισθού, πρέπει να τη ζητήσετε. Τα άτομα που αναζητούν εργασία δέχονται πολύ συχνά τον πρώτο αριθμό που τίθεται στο τραπέζι. Αλλά είτε η οικονομία είναι ισχυρή είτε αβέβαιη, οι εργοδότες είναι πρόθυμοι να φέρουν μέλη της ομάδας με εξειδικευμένες δεξιότητες και τεχνογνωσία που μπορούν να τους βοηθήσουν περισσότερο. Η εργασία, η διακριτικότητα και η αυτοπεποίθηση είναι τα κλειδιά για την επιτυχία σας στη διαπραγμάτευση μισθού.