Είτε είσαι απόφοιτος και ψάχνεσαι ακόμη για το μέλλον σου, είτε άνεργος, δεν είσαι μόνος. Πολλοί βρέθηκαν σε αυτό το σημείο και πολλοί βρίσκονται ακόμη εκεί. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μένεις στάσιμος. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις άμεσα, για να ξεκινήσεις καριέρα;


Ξεκίνα με το σχεδιάγραμμα των τριών κύκλων. Ο πρώτος κύκλος είναι οι ικανότητες σου, όποιες και αν είναι αυτές. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του, μοναδικές ικανότητες. Ο δεύτερος, είναι ο κύκλος της χαράς, της ευχαρίστησης. Ποια από αυτά που κάνεις καλά σε χαροποιούν ταυτόχρονα; Ο τρίτος, είναι ο κύκλος της αγοράς. Τι μπορείς να κάνεις με αυτές τις ικανότητες, που σε κάνουν να νιώθεις υπέροχα, έτσι ώστε να προσθέσεις αξία, ούτως ώστε να σε πληρώνουν γι’ αυτό; Το μικρό σημείο όπου οι κύκλοι ενώνονται, είναι το επάγγελμα που πρέπει να ακολουθήσεις.

                                                                 Το σχεδιάγραμμα των τριών κύκλων


Ένας εναλλακτικός τρόπος για να σε βοηθήσει να βρεις αυτό που πραγματικά ψάχνεις στη ζωή σου, είναι να θέσεις μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σου:

  1. Εάν μπορούσα να διαλέξω έναν φίλο για να ανταλλάξω δουλειά μαζί του, θα διάλεγα τον/την ____________ επειδή ____________ .
  2. Πάντα αναρωτιόμουν πως θα ήταν εάν εργαζόμουν ως ____________. Με συναρπάζει το ____________.
  3. Αν είχα τη σωστή εκπαίδευση σίγουρα θα δοκίμαζα το επάγγελμα του ____________ επειδή ____________.
  4. Αν μπορούσα να ξεκινήσω πανεπιστήμιο σήμερα, σίγουρα θα επέλεγα τον κλάδο ____________ επειδή ____________.
  5. Οι φίλοι μου πάντα μου λένε πως είμαι καλός/ή στο  ____________ επειδή ____________.
  6. Το πράγμα που μου αρέσει στην τωρινή μου δουλειά είναι το ____________ επειδή ____________.
  7. Εάν με άφηνε το αφεντικό μου, θα έκανα περισσότερο ____________ επειδή ____________.
  8. Εάν έπρεπε να δουλέψω σε κάτι ένα Σάββατο, τότε αυτό θα ήταν ____________ επειδή ____________.
  9. Όταν πάρω σύνταξη, θέλω να με θυμούνται για ____________ επειδή ____________.

Μετά που θα καταλήξεις στο ιδανικό επάγγελμα για σένα, θα χρειαστεί να κάνεις μια έρευνα. Τι κάνουν οι άλλοι επαγγελματίες του χώρου; Πόσα κερδίζουν; Δες τα blog τους, διάβασε σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο, ρώτα γνωστούς και φίλους να σου πουν τι γνωρίζουν γι’ αυτό τον κλάδο. Βρες όσους επαγγελματίες του είδους μπορείς στο LinkedIn και ακολούθησε τους. Δικτυώσου εάν μπορείς. Είναι μια καλή αρχή.

 

Στη συνέχεια, ξεκίνα μαθήματα επί του είδους. Είτε είναι πληροφορική είτε είναι μάρκετινγκ, είτε οτιδήποτε άλλο για το οποίο μπορείς να βρεις εργαστήρια, μαθήματα, σεμινάρια κτλ. Ακόμη και το ενδεχόμενο επιστροφής στα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτό, καθώς μιλάμε για την επαγγελματική σου ζωή. Ένα πτυχίο ή ένα μεταπτυχιακό σε αυτό τον τομέα που θέλεις να ακολουθήσεις σίγουρα θα σου ανοίξει πόρτες.

Ακολούθως, βρες ένα μέντορα. Βρες έναν άνθρωπο που θαυμάζεις στον τομέα αυτό και ζήτα του να γίνει ο μέντορας σου, ο επαγγελματικός καθοδηγητής σου. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος διάσημος του κλάδου, μπορεί να είναι το πιο κοντινό σε εσένα πρόσωπο που εργάζεται σε αυτό τον τομέα. Οι συμβουλές του και η πείρα του, όποτε τα χρειαστείς, μπορούν να αποδειχθούν αρκετά ευεργετικά.

 

                   “Βρες έναν άνθρωπο που θαυμάζεις στον τομέα αυτό και ζήτα του να γίνει ο μέντορας σου”


Έπειτα, είναι η ώρα να γίνεις ενοχλητικός. Μη σκεφτείς δεύτερη φορά να κτυπήσεις πόρτες, να ξανακτυπήσεις τις ίδιες πόρτες, να στείλεις email ή προσωπικά μηνύματα στο LinkedIn. Δείξε πόσο σοβαρός είσαι για την αλλαγή στη ζωή σου και πόσο το θες. Πρότεινε τους να σε δεχθούν ως internship εάν δεν αναζητούν προσωπικό αυτή τη στιγμή. Πρότεινε τους να δουλέψεις δωρεάν (ναι δωρεάν) για ένα μήνα ή δύο εάν δεν ψάχνουν για Internship, και ζήτα να τους πληρωθείς στην πορεία εάν αποφασίσουν να σε κρατήσουν. Στην χειρότερη, θα πληρωθείς σε… εμπειρία, η οποία μετέπειτα θα αποδειχθεί άκρως πολύτιμη.

Μια συμβουλή που μου έδωσε άτομο με χρόνια εμπειρίας στον χώρο του business, είναι ότι όταν δεν υπάρχει η θέση εργασίας που θέλεις, δημιούργησέ την. Βρες, δηλαδή έναν τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες σου, αυτό που κάνεις καλά, να δημιουργεί αξία σε μια εταιρεία και μετά πρότεινε τους συνεργασία. Είτε ως freelance είτε ως υπάλληλος.


Από εκεί και πέρα, δουλειά. Πολλή και σκληρή δουλειά. Τόση, ώστε να καταστήσεις τον εαυτό σου απαραίτητο. Τόση, ώστε να σε κρατήσουν γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Ένα βιβλίο που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα είναι το ‘Linchpin: Are you Indispensable?’ και το οποίο σχετίζεται άμεσα με τα προαναφερόμενα. Δουλειά και νύχτα, δουλειά και Σαββατοκύριακα. Έτσι κτίζεις τις υποδομές. Έτσι κτίζεις τα θεμέλια.
Τέλος, διάβασε. Διάβασε όσο μπορείς. Βιβλία που μπορούν να αναπτύξουν το πνεύμα σου και τον τρόπο που σκέφτεσαι. Τα επιχειρηματικά βιβλία θα σε βοηθούν να κατανοήσεις καλύτερα την ίδια τη φύση της επιχείρησης και τα φιλοσοφικά θα σε βοηθούν να γνωρίσεις καλύτερα το ποιος είσαι και τι πραγματικά θέλεις στη ζωή σου.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *