Είτε ξεκινάς τώρα την καριέρα σου, είτε έχεις χρόνια εμπειρία και πλέον ξέρεις τι θέλεις να κάνεις αλλά δεν είσαι σίγουρος/η για το πώς, είναι σημαντικό να έχεις πλάνο καριέρας. Όχι μόνο γιατί θα σε βοηθήσει να πάρεις τον έλεγχο, αλλά και να αποφασίσεις ποιες στρατηγικές κινήσεις θα πρέπει να κάνεις.
Ας ξεκινήσουμε.
Βήμα 1: Βρες ποια είναι η ιδανική δουλειά για σένα
Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις ποια είναι, ακολούθησε αυτή τη διαδικασία:
- Κατέγραψε τα top soft skills σου (π.χ. Δημόσια ομιλία, δημιουργία στρατηγικής, ικανότητα να λύνεις περίπλοκα προβλήματα, πειθώ, κτλ)
- Κατέγραψε τα hard skills σου (π.χ. Adobe suite, γλώσσες προγραμματισμού σαν HTML ή Java, digital marketing, κτλ)
- Κατέγραψε το industry experience σου (π.χ. Πωλήσεις, Marketing, Εξυπηρέτηση Πελατών, κτλ)
- Κατέγραψε οποιεσδήποτε αδυναμίες ή έλλειψη ικανοτήτων που μπορεί να σε κρατούν πίσω (π.χ. Δεν έχω την πείρα στον κλάδο που επιθυμώ να εργαστώ, χρειάζομαι περισσότερη εμπειρία σαν μάνατζερ, δεν έχω τα σωστά certifications)
- Κατέγραψε τα πράγματα στα οποία δίνεις αξία (π.χ. προστασία περιβάλλοντος, χρόνος για οικογένεια και φίλους, ταξίδια κτλ)
- Χρησιμοποίησε όσα κατέγραψες για να σκεφτείς πιθανές θέσεις εργασίας και εταιρείες
Σε περίπτωση που ξέρεις, ακολούθησε αυτή τη διαδικασία:
Κατέγραψε όσα χρειάζεσαι για να φτάσεις εκεί:
- Ικανότητες
- Απαιτούμενη εμπειρία
- Απαιτούμενα certifications
Βήμα 2: Αναγνώρισε τις θέσεις εργασίας που αποτελούν το επόμενο βήμα στο πλάνο σου
Βρες 2-5 θέσεις εργασίας οι οποίες αποτελούν το επόμενο βήμα στη μεγάλη σκάλα που οδηγεί προς την ιδανική για σένα δουλειά. Οι δουλειές αυτές είναι σημαντικές για το πλάνο σου επειδή σου χαρίζουν ικανότητες και εμπειρία που θα χρειαστείς. Για κάθε μία από αυτές τις θέσεις είναι πολύ πιθανόν να χρειάζεσαι κάτι που ίσως να μην έχεις τη δεδομένη στιγμή, όπως ένα certification ή κάποια γνώση/εμπειρία. Μη διστάσεις να ζητήσεις προαγωγή για να αποκτήσεις την εμπειρία ή να εγγραφείς σε ένα course που θα σου χαρίσει το certification.
Βήμα 3: Ώρα να χτίσεις το πλάνο
Δημιούργησε ένα γενικό και λογικό πλάνο καριέρας με αφετηρία το πού βρίσκεσαι τώρα και τερματισμό την ιδανική δουλειά.
Έπειτα, δημιούργησε ένα ειδικό πλάνο πενταετίας, αξιολογώντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι τώρα. Για παράδειγμα, η δουλειά στην οποία βρίσκεσαι τώρα, προσφέρει ευκαιρίες τις οποίες μπορείς να κυνηγήσεις;
Παράδειγμα 5ετούς πλάνου
Ιδανική θέση εργασίας: Chief Marketing Officer
Στόχος σε 5 χρόνια: Marketing Manager
Θέση αυτή τη στιγμή: Public Relations (PR)
Βήματα:
1) Άμεσα
Πάρε έγκριση από τον/την μάνατζερ σου να εργαστείς σε παράλληλα projects. Πρόσφερε τη βοήθεια σου στο Marketing Department. Ενημέρωσε τα κατάλληλα άτομα ότι θα ήθελες να εργαστείς σε εκείνο το department. Κάνε training στον ελεύθερο σου χρόνο σε Social Media Marketing, Email Marketing, Google Ads,ότι σχετικό μπορείς να βρεις. Ξεκίνα να διαβάζεις σχετικές με το marketing ιστοσελίδες και blogs.
2) 6 μήνες με 1 χρόνο
Πιάσε δουλειά στο Marketing, έστω και ως entry-level. Είτε στην υφιστάμενη σου εταιρεία είτε κάνοντας αίτηση σε κάποια άλλη. Συνέχισε τα courses στο σχετικό κλάδο.
3) 2-3 χρόνια
Πάρε προαγωγή σε Marketing Specialist. Αν δεν υπάρχουν οι ευκαιρίες στην εταιρεία, τότε θα χρειαστεί να ψάξεις τις ευκαιρίες αλλού. Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω της νούμερο 1 ιστοσελίδας εύρεσης εργασίας στην Κύπρο, www.ergodotisi.com. Επίσης, δικτυώσου με τα κατάλληλα άτομα μέσω events ή διαδικτυακά μέσω LinkedIn.
4) 5 χρόνια
Πάρε προαγωγή σε Marketing Manager στην υφιστάμενη εταιρεία ή σε κάποια άλλη αν δεν υπάρχουν οι ευκαιρίες. Με την πείρα σου ως Marketing Manager θα μπορείς στην πορεία να διεκδικήσεις την πολυπόθητη θέση των ονείρων σου!