Κακή μέρα στη δουλειά. Κάτι που όλοι, λίγο πολύ, έχουμε ζήσει. Κατσούφιασμα, θυμός, ίσως και στιγμιαία απελπισία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλό να θυμόμαστε ότι πολλές φορές το πρόβλημα δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η αντιμετώπιση μας προς το πρόβλημα.
Υπάρχουν, δηλαδή, πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις μια μέρα σαν κι αυτή και  να την προσπεράσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
Πρόσεξε τις αλληλεπιδράσεις σου
Είτε πρόκειται για το αφεντικό σου, είτε πρόκειται για τους συναδέλφους σου, αρκέσου μόνο στις απολύτως απαραίτητες συζητήσεις. Η κακή ψυχολογία συνήθως οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις, έτσι είναι πολύ πιθανόν να αντιδράσεις περίεργα, να εκραγείς ή να αναφέρεις κάτι που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έκανες. Ισχύει το αντιστρόφως ανάλογο. Μάθε να διαβάζεις το αφεντικό και τους συναδέλφους σου. Ίσως βρίσκονται αυτοί σε κακή μέρα. Το να ξέρεις πως να τους χειριστείς μπορεί να σε σώσει από πιθανές παρεξηγήσεις.
Κατηγοριοποίησε τον φόρτο εργασίας σου
Υπάρχουν μέρες που θα πρέπει να ανταπεξέλθεις σε υπερβολικό εργασιακό φόρτο. Αυτό είναι φυσιολογικό να σου δημιουργήσει στρες. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να φτιάξεις μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να γίνουν και να κάνεις κατανομή του εργασιακού σου χρόνου. Ξεκίνα με αυτά που μπορούν να τελειώσουν γρηγορότερα από τα υπόλοιπα. Όσο σβήνεις πράγματα από τη λίστα, τόσο θα μειώνεται το στρες.
Προγραμμάτισε κάτι για μετά τη δουλειά
Κάνε μια ένεση θετικού συναισθηματισμού στον εαυτό σου. Όταν πας σπίτι παρήγγειλε το αγαπημένο σου φαγητό και δες την αγαπημένη σου ταινία. Διάβασε το αγαπημένο σου βιβλίο ή σταμάτα και αγόρασε ένα καινούριο στο δρόμο προς το σπίτι. Προγραμμάτισε μια έξοδο με φίλους. Σε μια κακή μέρα, η σκέψη του τι θα ακολουθήσει θα σε τονώσει από μόνη της.
Κάνε κάτι που ανέβαλες αρκετό καιρό
Είναι φορές που όλα θα σου πάνε στραβά. Έτσι είναι η ζωή! Όταν αντιμετωπίζεις μια τέτοια μέρα, ειδικά στη δουλειά, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ΜΗΝ την αφήσεις να περάσει εντελώς αντιπαραγωγικά. Κάνε κάτι που ανέβαλες εδώ και αρκετό καιρό. Είτε πρόκειται για οργάνωση των αρχείων στον προσωπικό σου υπολογιστή, είτε για ένα τηλεφώνημα σε κάποιο άτομο που σημαίνει πολλά για σένα.

Κάνε κάτι για κάποιον άλλο
Το να κάνεις καλό, σου κάνει καλό. Δώρισε ρουχισμό, βοήθησε ένα φίλο που ξέρεις ότι περνάει από μια πολύ δύσκολη φάση, τάισε ένα αδέσποτο, οποιαδήποτε πράξη αλτρουισμού θα σε τονώσει ηθικά.
Αναγνώρισε το γεγονός ότι είναι κάτι προσωρινό
Είναι κατανοητό το να μην βρίσκεσαι και στα καλύτερά σου μια τέτοια μέρα. Ειδικά όταν είχες να αντιμετωπίσεις, όχι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μια ακολουθία δυσάρεστων γεγονότων. Μπορεί να βρίσκεσαι σε μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση, αλλά αυτό είναι μόνο κάτι προσωρινό. Ρώτα τον εαυτό σου: “Αυτό θα έχει σημασία μετά από μια εβδομάδα ή ένα μήνα; ” Μάλλον όχι.
Κάνε μια λίστα με πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων
Μερικές φορές, παρασυρόμενοι από μερικές δυσάρεστες καταστάσεις, βρίσκουμε τον εαυτό μας να επιπλέει σε μια λίμνη αρνητικότητας. Δυστυχώς, ξεχνάμε όλα εκείνα, για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμων. Μία τέτοια λίστα με τα πράγματα που σε χαροποιούν σε αυτή τη ζωή είναι ικανή να επαναφέρει τη διάθεση σου στην αρχική της κατάσταση, ή τουλάχιστον αρκετά κοντά σε αυτή.
Αναμφίβολα, η ζωή έχει τα πάνω της και έχει και τα κάτω της. Δεν έχει σημασία να προσπαθήσεις να αποφύγεις τα κάτω. Δεν μπορείς. Αυτό που μπορείς να κάνεις και αυτό που έχει σημασία να κάνεις, είναι να βρεις το τι δουλεύει καλύτερα για σένα όταν θα γίνεσαι δέκτης αυτών των “κάτω”. Στο… κάτω κάτω, “ζωή δεν είναι να επιβιώνεις στην καταιγίδα, αλλά το να χορεύεις στη βροχή!”

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *