- Ποιά είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;
Να είσαι ειλικρινής. Όλοι έχουμε αδυναμίες και είναι εντάξει να αναφέρεις μία από αυτές. Ωστόσο, δώσε στην αδυναμία σου μια ωραία μορφή και χρησιμοποίησε την απάντησή σου ως ευκαιρία για να επισημάνεις άλλα δυνατά σημεία και να υπογραμμίσεις την αποφασιστικότητά σου να συνεχίσεις να βελτιώνεσαι.
- Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;
Δεν χρειάζεται να πεις ότι βλέπεις τον εαυτό σου στην ίδια εταιρεία. Αντίθετα, απάντησε με τρόπο που να δείχνει τη δέσμευσή σου να αναπτυχθείς στον τομέα αυτό. Οι εργοδότες θέλουν να προσλάβουν άτομα που έχουν κίνητρα για τον εαυτό τους και που έχουν μια εσωτερική ώθηση να βελτιώσουν τον εαυτό τους και να συνεχίσουν να μαθαίνουν. Ωστόσο, πρέπει να ξέρεις ότι ένας εργοδότης μπορεί να δώσει συνέχεια σε μια τέτοια ερώτηση σχετικά με λεπτομέρειες, οπότε ίσως να θέλεις να ετοιμάσεις μερικούς στόχους που θα ήθελες να επιτύχεις.
- Γιατί θέλεις να φύγεις από την εταιρεία που είσαι τώρα;
Αυτή η ερώτηση απαιτεί να βρεις μια πτυχή της τρέχουσας εταιρείας όπου εργάζεσαι, η οποία σου αρέσει και η οποία υπάρχει επίσης στην εταιρεία για την οποία είσαι εκεί για συνέντευξη. Στη συνέχεια μπορείς να μιλήσεις για αυτήν με ειλικρίνεια. Δώσε έμφαση στο τι κατάφερες να επιτύχεις στον τελευταίο σου ρόλο και μην μιλήσεις ποτέ αρνητικά για έναν προηγούμενο εργοδότη.
- Τι μπορείς να προσφέρεις σε εμάς που δεν μπορούν οι άλλοι υποψήφιοι;
Ρίξτε μια ματιά στην περιγραφή της θέσης εργασίας και εντοπίστε τις δεξιότητες και τις ικανότητες που αναζητά η εταιρεία. Μίλησε για μερικά από τα βασικά σου επιτεύγματα και προσπάθησε να τα ποσοτικοποιήσεις.
Ενώ η ερώτηση ουσιαστικά σου ζητά να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους, πρέπει να προσπαθήσεις να διατηρήσεις την ιδιότητα σου ως ομαδικός παίκτης. Μείνε θετικός, απόφυγε να καυχιέσαι ή να δείξεις ότι επικρίνεις άλλους υποψηφίους.
- Πες μας για ένα λάθος που έκανες και πως το αντιμετώπισες;
Θα ήταν καλό να αναγνωρίσεις το λάθος σου, ωστόσο δεν πρέπει να παρουσιαστεί το γεγονός με τρόπο κατά τον οποίο μπορεί να υπάρξει ο κίνδυνος να χάσεις την ευκαιρία για εργοδοτήση στην συγκεκριμένη εταιρεία. Απόφυγε να μιλήσεις για λάθη που αφορούν απροσεξία ή έλλειψη προσπάθειας. Είναι καλύτερα να μιλήσεις για λάθος που έγινε επειδή δεν είχες βιώσει παρόμοια κατάσταση προηγουμένος ή δεν είχες τη σωστή γνώση. Και τότε εδώ είναι το κλειδί, να μιλήσεις για το τι έμαθες από την εμπειρία αυτή και πώς έγινες καλύτερος/η.
- Ποιες είναι οι μισθολογικές σου απαιτήσεις;
Θα πρέπει να κάνεις την έρευνα σου σε ιστοσελίδες όπως το Glassdoor και το PayScale για να μάθεις ποιο είναι το αναμενόμενο εύρος μισθών του ρόλου, στη συνέχεια, να στοχεύσεις στο υψηλότερο μέρος αυτού του εύρους που ισχύει βάσει των δεξιοτήτων, της εμπειρίας και της εκπαίδευσής σου.
Αφήνεις έτσι να καταλάβουν ότι είσαι σίγουρος για τις ικανότητές σου και ταυτόχρονα, τους δίνεις την ευκαιρία να κερδίσουν τον σεβασμό σου κάνοντας μια δίκαιη προσφορά. Παίζοντας σκληρά για το ζήτημα του μισθού δείχνεις επίσης στην εταιρεία ότι θα αποκτήσει έναν έξυπνο και έμπειρο διαπραγματευτή εάν σε προσλάβει. Αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για μια καλύτερη προσφορά μισθού.
- Έχεις κάποια ερώτηση για εμάς;
Αυτή η ερώτηση είναι κοινή στο τέλος κάθε συνέντευξης για δουλειά και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος/η. Ανάπτυξε μια λίστα με ερωτήσεις που θέλεις να απαντηθούν και να έχεις κατά νου ότι οι ερωτήσεις αυτές ενδέχεται να αλλάξουν ελαφρώς ανάλογα με τον συνεντευκτή.
Εάν, για παράδειγμα, συναντήσεις κάποιον από το ανθρώπινο δυναμικό, οι ερωτήσεις σου μπορεί να επικεντρωθούν στη διαδικασία της συνέντευξης ή στη συνολική οργάνωση της εταιρείας. Εάν συναντήσεις το άτομο που θα είναι ο διευθυντής σου, μπορείς να κάνεις συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο που θέλεις να έχεις ή σχετικά με τη διαδικασία πρόσληψης νέων εργαζομένων.