Όταν έχετε ήδη εξαντληθεί από την δουλειά σας, τη φροντίδα της οικογένειας και τη διαχείριση αυτού του νέου τρόπου ζωής εντός πανδημίας, είναι δύσκολο να συγκεντρώσετε την απαραίτητη ενέργεια για να αλλάξετε καριέρα και να κυνηγήσετε νέες θέσεις εργασίας.
Αυτές οι 5 αρχές διαχείρισης της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενθουσιασμένοι και με κίνητρο καθ’ όλη την διάρκεια αναζήτησης, που μπορεί να μοιάζει απόλυτα κουραστική και εξαντλητική.
- Καθορίστε το γιατί και γιατί τώρα
Η κατανόηση του γιατί θέλετε μια νέα δουλειά θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στον τελικό σας στόχο. Θα σας επιτρέψει να δείτε την αναζήτηση από μία οπτική εξερεύνησης και ενδυνάμωσης, κάτι που θα σας παρακινήσει να βρείτε χρόνο για αναζήτηση εργασίας αντί να γεμίσετε αυτόν τον χρόνο με φόβο ή αβεβαιότητα. Με το να ορίσετε το «γιατί τώρα;» θα σας παρακινήσει σε δράση για να κάνετε το πρώτο βήμα.
- Οπτικοποιήστε την τρέχουσα κατάσταση και τον στόχο σας
Καθίστε και κλείστε τα μάτια σας. Οραματιστείτε μια στιγμή που ήσασταν ενθουσιασμένοι για μια νέα δουλειά ή χαρούμενοι με την τρέχουσα. Τι συναισθήματα σας δημιουργούν οι εικόνες; Ποια μέρη των εικόνων σας ενθουσιάζουν; Στη συνέχεια, σκεφτείτε τη δουλειά σας σήμερα. Έχετε διαφορετικά συναισθήματα; Τι δεν έχετε στην τρέχουσα δουλειά σας που θα θέλατε να κάνατε;
Τέλος, φανταστείτε πώς θα αισθανθείτε όταν βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας. Νιώστε αυτή την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και τη δέσμευση και νιώστε την σε όλο σας το σώμα.
Ποια σημεία της νέας σας δουλειάς θα σας κάνουν να νιώσετε έτσι; Η χρήση της οπτικοποίησης για να καθορίσετε τι είναι σημαντικό για εσάς και το να αγκαλιάσετε το συναίσθημα που προέρχεται από τις εικόνες θα σας βοηθήσει να περάσετε από την “επίπονη” διαδικασία αναζήτησης εργασίας εάν υπάρχει απογοήτευση ή διαρκεί περισσότερο από ό, τι περιμένατε.
- Δημιουργήστε ένα πλάνο
Ο φόβος για το άγνωστο, για το πόσο χρόνο θα πάρει η διαδικασία ή το να μην ξέρετε τι θέλετε να κάνετε θα σας εμποδίσει να αποκτήσετε δυναμική στην αναζήτηση εργασίας. Αλλά αν δημιουργήσετε ένα πλάνο σε πρώτο στάδιο και το ακολουθήσετε μεθοδικά, θα αντλήσετε ενέργεια από την ολοκλήρωση κάθε βήματος.
Αρχικά, καθορίστε πόσο χρόνο είστε πρόθυμοι και ικανοί να αφιερώσετε στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας και δεσμευτείτε να αξιοποιείτε αυτό το χρονικό διάστημα κάθε μέρα ή εβδομάδα.
Αν μπορείτε να το αλλάξετε, σκεφτείτε να προσθέσετε λίγο επιπλέον χρόνο κάθε μέρα για να κάνετε κάτι που σας αρέσει ακριβώς πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας, όπως άσκηση, χορός, ή να περνάτε χρόνο με την οικογένεια σας. Αυτό θα σας ενεργοποιήσει, θα βάλει το μυαλό σας σε μία χαρούμενη διάσταση και θα το προετοιμάσει για παραγωγικότητα.
Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Τι θα κάνετε και πότε; Χρειάζεται να προετοιμάσετε το βιογραφικό σας, να ενημερώσετε το προφίλ σας στο LinkedIn ή να αναπτύξετε ιστορίες γύρω από την εμπειρία σας για να πείτε κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων;
Τέλος, καθορίστε από ποιον θα χρειαστείτε υποστήριξη κατά την αναζήτηση εργασίας. Χρειάζεται να ζητήσετε από κάποιον άλλο άνθρωπο να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη στο νοικοκυριό, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να αναζητήσετε εργασία. Χρειάζεται να θέσετε όρια για το χρόνο που θα αφιερώσετε στην αναζήτηση και να μην αφήσετε κανέναν (ή οτιδήποτε) να σας διακόψει.
- Επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε
Οι διαδικασίες πρόσληψης όλων των εταιρειών είναι διαφορετικές και θα χρειαστούν διάφορα χρονικά διαστήματα. Ορισμένες εταιρείες έχουν το πολύ τέσσερις συνεντεύξεις εργασίας, ενώ άλλες μπορεί να έχουν 10 συνεντεύξεις, μια τεχνική δοκιμή και ελέγχους αναφοράς.
Μερικές εταιρείες χρειάζονται 30 ή 60 ημέρες για να προσλάβουν το προσωπικό. Άλλες χρειάζονται 90 ημέρες ή περισσότερο. Οι θέσεις εργασίας, οι διεύθυνση ή οι προϋπολογισμοί μπορούν να αλλάξουν μετά την ανάρτηση μιας εργασίας ή μετά από συνέντευξη, αφήνοντάς σας να αναρωτιέστε τι έχει συμβεί.
Δεν μπορείτε να ελέγξετε τίποτα από αυτά. Επίσης, δεν μπορείτε να ελέγξετε αν είστε κατάλληλος για την κουλτούρα, αν ένας υπεύθυνος προσλήψεων δεν επικοινωνήσει ξανά μαζί σας, αν υπάρχουν θέσεις εργασίας στον επιλεγμένο τομέα σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή σε πόσες εταιρείες θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση πριν να βρείτε την ιδανική. Η εστίαση σε όλα αυτά τα πράγματα θα καταστρέψει την ενέργειά σας και θα σας κάνει να μην θέλετε καν να ξεκινήσετε την διαδικασία.
Αλλά αν εστιάσετε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε, θα αυξήσετε τη θετική σας ενέργεια και θα δημιουργήσετε ορμή. Ακολουθούν μερικά πράγματα για τα οποία μπορείτε να ξοδέψετε την ενέργειά σας αντί για τους παράγοντες που είναι εκτός του δικού σας ελέγχου:
- Μάθετε τι θέλετε να ακολουθήσετε και αναπτύξτε ένα βιογραφικό με λέξεις κλειδιά που αποδεικνύουν τις ικανότητες και τις δυνατότητές σας.
- Προγραμματίστε ευκαιρίες συναντήσεις και γνωριμίες με άτομα στον τομέα σας.
- Προετοιμαστείτε για συνεντεύξεις.
- Αναπνεύστε και πιστέψτε ότι η ιδανική δουλειά είναι αυτή που θα εξασφαλίσετε
Η ψυχική προετοιμασία είναι εξίσου σημαντική με την προετοιμασία του βιογραφικού σας. Η διαδικασία αναζήτησης εργασίας είναι συναισθηματική και έρχεται με πολλά σκαμπανεβάσματα (υπέροχες συνεντεύξεις) και πτώσεις.
Ακόμα και η απόκτηση μιας νέας εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε άγχος σχετικά με την προετοιμασία των τρεχόντων μελών της ομάδας σας, την εκτόπιση και, στη συνέχεια, την ενσωμάτωση σε μια νέα εταιρεία. Η απόρριψη μετά από μια σειρά από συνεντεύξεις μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ότι χάσατε πολύ χρόνο.
Τι γίνεται όμως αν αλλάξετε αυτήν την προοπτική για να βρείτε επιτυχία σε κάθε αποτυχία; Κάθε συνέντευξη, κάθε συνάντηση, είναι πρακτική για τη σωστή δουλειά. Όταν απορρίπτεστε από μια δουλειά που πραγματικά θέλετε, αισθάνεστε να έχετε μια χαμένη ευκαιρία. Τι γίνεται όμως αν αλλάξετε την εικόνα στον εγκέφαλό σας για να πιστέψετε πραγματικά ότι δεν ήταν η κατάλληλη ευκαιρία;
Προετοιμάστε για το πώς θα δουλέψετε την απόρριψη εκ των προτέρων. Για παράδειγμα, δώστε στον εαυτό σας το πολύ μία ημέρα για να στεναχωρεθείτε για την εργασιακή απώλεια, καθορίστε τι μάθατε από την εμπειρία και, στη συνέχεια, καταλάβετε ότι δεν ήταν ο κατάλληλος ρόλος για εσάς.