Στον σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο, η αξιοποίηση της σοφίας ενός μέντορα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Είτε είστε νέος στο εργατικό δυναμικό είτε έχετε εδραιωθεί στη C-suite, η ύπαρξη ενός μέντορα μπορεί να σας προσφέρει κρίσιμες γνώσεις και να επιταχύνει την ανάπτυξή σας πέρα από ό,τι νομίζατε ότι είναι δυνατόν. Ακολουθούν δέκα θέματα υψηλής απόδοσης που θα πρέπει να συζητήσετε με τον μέντορά σας για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτή την ανεκτίμητη σχέση.

1. Επαγγελματικοί στόχοι και φιλοδοξίες

Ένα από τα πρώτα θέματα που πρέπει να συζητήσετε με τον μέντορά σας είναι οι επαγγελματικοί σας στόχοι και φιλοδοξίες. Συζητήστε τα είδη των δραστηριοτήτων και των έργων που σας αρέσει να κάνετε σε σχέση με αυτά που σας εξαντλούν- με ποιους σας αρέσει να συνεργάζεστε και από ποιους ανθρώπους τρέχετε μακριά. Ο μέντοράς σας μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξετε, τις εμπειρίες που πρέπει να αναζητήσετε και τις πιθανές παγίδες που πρέπει να αποφύγετε.

2. Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Αφού εντοπίσετε τις δεξιότητες που είναι ζωτικής σημασίας για την επαγγελματική σας ανέλιξη, συμβουλευτείτε τον μέντορά σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ανάπτυξής τους. Είτε πρόκειται για τεχνικές δεξιότητες, ηγετικές ικανότητες ή δεξιότητες ισχύος, όπως η επικοινωνία και η ενσυναίσθηση, η εμπειρία και το δίκτυο του μέντορά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να χαράξετε μια σαφή πορεία βελτίωσης.

3. Στρατηγικές δικτύωσης

Η δικτύωση και η οικοδόμηση επαγγελματικών σχέσεων είναι υψίστης σημασίας για την επαγγελματική ανέλιξη. Ρωτήστε τον μέντορά σας σχετικά με το με ποιους πρέπει να συναντηθείτε και πώς να οικοδομήσετε ουσιαστικές επαγγελματικές σχέσεις και, αν είναι σκόπιμο, ζητήστε να σας συστήσει (αν είστε ένας σούπερ σταρ μαθητευόμενος, μπορεί να σας το προτείνει πριν προλάβετε να το ζητήσετε). Μπορούν να σας συστήσουν σε επαφές με επιρροή και να σας δώσουν συμβουλές για το πώς να πλοηγηθείτε με επιτυχία σε εκδηλώσεις δικτύωσης.

4. Τάσεις του κλάδου

Το να ενημερώνεστε για τις τάσεις του κλάδου είναι απαραίτητο για να παραμείνετε σχετικοί στον τομέα σας. Συζητήστε τις τελευταίες τάσεις και καινοτομίες με τον μέντορά σας και πού βλέπετε προκλήσεις και ευκαιρίες. Η οπτική του μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις επιπτώσεις αυτών των τάσεων και πώς μπορείτε να τοποθετηθείτε ώστε να επωφεληθείτε από τις αναδυόμενες ευκαιρίες.

5. Πλοήγηση στις προκλήσεις

Μερικές φορές βρίσκεστε τόσο βαθιά μέσα στο βάζο, που δεν μπορείτε να διαβάσετε την ετικέτα. Κάθε πρόβλημα μοιάζει ανυπέρβλητο και η επιτομή της καταστροφής. Η αλήθεια είναι ότι όλοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην καριέρα τους, είτε αυτές σχετίζονται με δύσκολα έργα, είτε με τη δυναμική του χώρου εργασίας, είτε με προσωπικές αναποδιές. Ο μέντοράς σας μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε αυτές τις προκλήσεις, καθώς έχει μια πιο αντικειμενική οπτική γωνία. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ανθεκτικότητα και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

6. Ισορροπία εργασίας-ζωής

Η επίτευξη μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και ευημερία. Συζητήστε στρατηγικές για τη διαχείριση του φόρτου εργασίας σας, τον καθορισμό ορίων και την εξασφάλιση χρόνου για τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα και την οικογένεια. Οι γνώσεις του μέντορά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την επαγγελματική εξουθένωση και να διατηρήσετε μια ισορροπημένη προσέγγιση της καριέρας σας. Σημειώστε, αν ο μέντοράς σας δυσκολεύεται να θέσει αυτά τα όρια για τον εαυτό του, μπορεί να μην είναι το καλύτερο άτομο για να σας καθοδηγήσει σχετικά με το πώς θα πρέπει να έχετε ισορροπία.

7. Ανάπτυξη ηγεσίας

Αν φιλοδοξείτε να αναλάβετε ηγετικούς ρόλους, μιλήστε με τον μέντορά σας για το πώς μπορείτε να αναπτύξετε τις ηγετικές σας ικανότητες, τα μαθήματα που πρέπει να παρακολουθήσετε, τα εργαστήρια που πρέπει να παρακολουθήσετε και τους ανθρώπους με τους οποίους πρέπει να μιλήσετε. Συζητήστε τις ιδιότητες των αποτελεσματικών ηγετών και ζητήστε ανατροφοδότηση σχετικά με το στυλ ηγεσίας σας. Ο μέντοράς σας μπορεί επίσης να μοιραστεί τις εμπειρίες του και τα διδάγματα που πήρε από το δικό του ταξίδι στην ηγεσία. Όταν παρουσιαστεί μια ευκαιρία για ηγεσία, συζητήστε την με τον μέντορά σας και στη συνέχεια ρίξτε το καπέλο σας στο ρινγκ.

8. Προσωπικό branding

Δεν μπορείτε να βοηθήσετε τους ανθρώπους αν κανείς δεν γνωρίζει τι κάνετε ή τι αντιπροσωπεύετε. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, το προσωπικό branding είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Ζητήστε από τον μέντορά σας συμβουλές για το πώς να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε ένα ισχυρό προσωπικό brand. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από την παρουσία σας στο διαδίκτυο μέχρι τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεστε σε επαγγελματικά περιβάλλοντα. Μια ισχυρή προσωπική επωνυμία μπορεί να ενισχύσει τη φήμη σας και να ανοίξει πόρτες σε νέες ευκαιρίες.

9. Καθοδήγηση άλλων

Καθώς επωφελείστε από την καθοδήγηση του μέντορά σας, σκεφτείτε πώς μπορείτε να το ανταποδώσετε, καθοδηγώντας άλλους. Συζητήστε τις αρχές της αποτελεσματικής καθοδήγησης και ζητήστε τη συμβουλή του μέντορά σας για να γίνετε κι εσείς ένας καλός μέντορας. Αυτό όχι μόνο βοηθά τους άλλους αλλά ενισχύει και τη δική σας μάθηση και ανάπτυξη.

10. Αξιολόγηση ευκαιριών

Κατά τη διάρκεια της καριέρας σας θα συναντήσετε διάφορες ευκαιρίες, όπως νέες προτάσεις εργασίας, αναθέσεις έργων ή περαιτέρω εκπαίδευση. Συζητήστε αυτές τις ευκαιρίες με τον μέντορά σας για να αποκτήσετε την άποψή του σχετικά με τα πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα. Οι γνώσεις του μπορούν να σας βοηθήσουν να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις που ευθυγραμμίζονται με τους μακροπρόθεσμους στόχους σας.

Η συμμετοχή σε αυτές τις συζητήσεις υψηλής απόδοσης με τον μέντορά σας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την επαγγελματική σας ανάπτυξη. Να θυμάστε, το κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση μέντορα είναι η ανοιχτή επικοινωνία, η ενεργή ακρόαση και η προθυμία να ενεργήσετε σύμφωνα με τις συμβουλές που λαμβάνετε. Αντιμετωπίζοντας αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη σοφία του μέντορά σας για να επιτύχετε τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager