Κατά την δημιουργία ή ενημέρωση του βιογραφικού σας θα πρέπει να σκέφτεστε τον εργοδότη στον οποίο απευθύνεστε. Μια έρευνα που διεξήχθη το 2014, για το CareerBuilder όπου συμμετείχαν περίπου 2,200 διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού, κατέδειξε ότι ένας στους έξι ερωτηθέντες ξοδεύει περίπου 30 δευτερόλεπτα ή λιγότερο για την εξέταση των βιογραφικών.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν έχετε πολύ χρόνο για να εντυπωσιάσετε τους εργοδότες. Οι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού ενδιαφέρονται κυρίως για την αξία που μπορείτε να προσθέσετε ως υποψήφιος στην εταιρεία τους. Ποια όμως είναι τα τέσσερα στοιχεία του βιογραφικού σας που οι υπεύθυνοι προσλήψεων παρατηρούν πρωτίστος;

1. Έρευνα με λέξεις κλειδιά (Keyword Research)

Αρχικά, οι εργοδότες θέλουν να μάθουν σε ποιο βαθμό είστε κατάλληλοι για την θέση εργασίας. Οι διευθυντές προσλήψεων ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους στα βιογραφικά εντοπίζοντας λέξεις – κλειδιά που ταιριάζουν με την περιγραφή της συγκεκριμένης θέσης εργασίας για την οποία ο υποψήφιος υποβάλλει αίτηση.

Κάθε φορά που δημοσιεύεται μια αγγελία, αναλύστε προσεκτικά την ανάρτηση. Δημιουργήστε μια λίστα με δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες που να ταιριάζουν με αυτές που ζητά η ανάρτηση της θέσης.  Αφού δημιουργήσετε αυτή την λίστα, προσδιορίστε τα σημεία που ταιριάζουν σε πιο μεγάλο βαθμό με αυτά που ζητά η θέση εργασίας. Αυτές οι ”Λέξεις – Κλειδιά” θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε ολόκληρο το βιογραφικό σας.

2. Ελκυστικές Δεξιότητες

Οι εργοδότες δεν περιμένουν από τους υποψήφιους να διαθέτουν κάθε δεξιότητα που επιθυμούν, για τον λόγο αυτό οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν επιθυμούν ”υπερβολικά” βιογραφικά. Σύμφωνα με μια δεύτερη μελέτη της Careerbuilder, το 57% των υπευθύνων προσλήψεων δήλωσε ότι το πιο συνηθισμένο ψέμα που εντοπίζουν σε ένα βιογραφικό είναι ένα υπερφορτωμένο σύνολο δεξιοτήτων.

Καθώς συντάσσετε το βιογραφικό σας, προσέξτε να μην συμπεριλαμβάνετε λέξεις – κλειδιά, δεξιότητες ή εμπειρία που δεν αντικατοπτρίζουν πραγματικά τις ικανότητες σας ως επαγγελματίες. Για να αποφύγετε αυτό το λάθος, συμπεριλάβετε υποστηρικτικές προτάσεις – εμπειρίες που να επιβεβαιώνουν την κάθε δεξιότητα που αναφέρετε.

3. Συνολική Εξέλιξη Σταδιοδρομίας

Οι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού, θέλουν να διαβάζουν βιογραφικά που αφηγούνται μια ιστορία για την καριέρα και την κατάρτιση ενός υποψηφίου. Αυτή η ιστορία τους βοηθά να εντοπίσουν τον λόγο για τον οποίο υποβάλλετε αίτηση για την συγκεκριμένη θέση και αν πραγματικά ταιριάζετε στην περιγραφή της θέσης.

Βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας περιγράφει τις βασικές ευθύνες ή τις βασικές πτυχές της κατάρτισης σας που έχουν μέχρι σήμερα συμβάλει στην επιτυχημένη σταδιοδρομία σας. Οι τίτλοι εργασίας ή σπουδών σας θα πρέπει επίσης να είναι προσαρμοσμένοι έτσι ώστε να δώσουν στον εργοδότη μια ιδέα για το είδος της εμπειρίας ή γνώσεων που αποκτήσατε με την πάροδο του χρόνου.

4. Εναλλαγή και Εργασιακά Κενά

Ακόμα ένα στοιχείο που τραβάει την προσοχή των υπευθύνων προσλήψεων είναι οι λίστες με πάρα πολλές θέσεις εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η εναλλαγή θέσεων εργασίας, μπορεί να δείξει απροθυμία ή ακόμα και αποτυχία του υποψήφιου στην πορεία της καριέρας του. Τείνει να κάνει τους εργοδότες να αμφιβάλλουν αν αυτό το άτομο θα παραμείνει στην εταιρεία για μεγάλη χρονική περίοδο.

 Παράλληλα, τα μεγάλα σε διάστημα εργασιακά κενά, είναι ένα στοιχείο που οι εργοδότες προσέχουν άμεσα κατά την εξέταση ενος βιογραφικού. Συνήθως τα μεγάλα κενά εργασίας δεν ενοχλούν τους υπεύθυνους προσλήψεων φτάνει να υπάρχει μια επαρκής εξήγηση. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μια περίοδος που ο υποψήφιος έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο ή να μεγαλώσει ένα παιδί. Ωστόσο, η απουσία επαρκούς επεξήγησης μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τον υποψήφιο. 

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager