Η αίσθηση ότι σας παραβλέπουν, δεν σας εκτιμούν, χάσατε άδικα μια προαγωγή και αμείβεστε πολύ χαμηλά, έχει εμπνεύσει μια νέα τάση σταδιοδρομίας στο TikTok. Το “Rage Application” για θέσεις εργασίας, αυτό διαφημίζεται στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ως ένας πολύ καλός τρόπος για να τα βγάλετε πέρα με το κακό προϊστάμενό σας, στέλνοντας επιθετικά το βιογραφικό σας σε πολλές εταιρείες για να βρείτε μια νέα δουλειά και να αυξήσετε γρήγορα την αμοιβή σας.

Οι Gen-Zers και οι νεότεροι Millennials μοιράζονται τις ιστορίες τους στο TikTok σχετικά με το πώς τους κακομεταχειρίζονται, τους εκμεταλλεύονται και τους αρνούνται άδικα προαγωγές και αυξήσεις. Αφού φτάσουν στο οριακό τους σημείο, κάνουν αίτηση σε δεκάδες ή εκατοντάδες θέσεις εργασίας για να απεγκλωβιστούν από τις εταιρείες τους. Οι TikTokers ισχυρίζονται ότι εντός ημερών ή λίγων εβδομάδων από την υποβολή βιογραφικών, έχουν λάβει πολλές προσφορές εργασίας με σημαντικές αυξήσεις στο εισόδημα τους. Μοιράζονται επίσης ότι οι νέες τους δουλειές είναι καταπληκτικές και ότι οι διευθυντές τους είναι υπέροχοι.

Με τους ρυθμούς πληθωρισμού να κυμαίνονται γύρω στο 8%, πρέπει να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες για τη δημιουργία υψηλότερων απολαβών για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ταχέως αυξανόμενου κόστους του νοικοκυριού τους. Οι μαινόμενοι “κυνηγοί” εργασίας δεν αποθαρρύνονται από τις προοπτικές μιας ύφεσης στο να βρουν μια νέα δουλειά μόνο για να γίνουν ο τελευταίος που προσλαμβάνεται και ο πρώτος που απολύεται.

Οι Προκλήσεις για τους Νέους Ενήλικες

Θα ήταν εύκολο να χαρακτηρήσει κάποιος αυτές τις ενέργειές ως παρορμητικές. Ωστόσο, οι νέοι ενήλικες στο εργατικό δυναμικό δεν τα έχουν και όλα εύκολα. Τα σαράντα χρόνια, με υψηλά ποσοστά πληθωρισμού σε επίπεδο ρεκόρ, μαζί με τα αυξημένα επιτόκια των τραπεζών, κάνουν το κόστος των πάντων, από τα τρόφιμα μέχρι τα αυτοκίνητα να γίνονται παραβολικά και να επηρεάζουν αρνητικά τους νέους ενήλικες. Το επιπλέον κόστος είναι αυτό που τρώει τις πενιχρές οικονομίες τους.

Η νέα γενιά μπορεί να είναι η πρώτη που δεν θα έχει καλύτερη ζωή από τους γονείς της. Με υψηλά επιτόκια δανεισμού, τα νεαρά ζευγάρια έχουν εκμηδενιστεί από την αγορά κατοικίας. 

Με ένα βαρύ φορτίο για τα δίδακτρα πανεπιστημίου, ένα άτομο μένει με μικρό προαιρετικό εισόδημα. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα. Σε σύγκριση με τους Baby Boomers, η Gen-Z αναζητά ευκαιρίες που προσφέρουν νόημα, σκοπό και εκπλήρωση. Σύμφωνα με την SHRM, η Gen-Z είναι «η γενιά με τη μεγαλύτερη εθνοτική και φυλετική ποικιλομορφία και λένε ότι θέλουν αυτό να αντικατοπτρίζεται στον χώρο εργασίας τους. Θέλουν επίσης καλή αμοιβή και αίσθηση σκοπού».

Η αποσύνδεση μεταξύ των γενεών στο εργατικό δυναμικό

Υπάρχει ένα μεγαλύτερο κοινωνικό ζήτημα στο παιχνίδι. Εκτός από την οργή που ισχύει για θέσεις εργασίας, το εργατικό δυναμικό έχει ήδη δει ήσυχα να εγκαταλείπουν, να ενεργούν με τον μισθό σας, να φαντάζεστε και τη Μεγάλη Παραίτηση. Αντί να έρθουν αντιμέτωποι με τα αφεντικά τους και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις, αυτοί οι εργαζόμενοι φαντάζουν έναν εργοδότη, απλώς κάνουν το ελάχιστο για να διατηρήσουν τη δουλειά τους, ρυθμίζοντας τον μισθό τους και αποστέλλοντας άμεσα βιογραφικά σε άλλους εργοδότες.

Η νεότερη ομάδα είναι πιο απεχθής στο να σηκώσει ένα τηλέφωνο, να καλέσει τον διευθυντή της και να ζητήσει μια προσωπική συνομιλία ή συνάντηση. Σύμφωνα με την Alison Papadakis, διευθύντρια κλινικών ψυχολογικών μελετών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, «Οι Gen-Z και οι Millennials έχουν πολύ λιγότερη εμπειρία να μιλάνε στο τηλέφωνο, επειδή τα γραπτά μηνύματα και τα άμεσα μηνύματα ήταν ο κύριος τρόπος επικοινωνίας για τη γενιά τους». είπε. «Δεδομένου ότι έχουν πολύ λιγότερη εμπειρία να μιλάνε στο τηλέφωνο, έχουν λιγότερη άνεση με αυτό». Στον κόσμο των επιχειρήσεων, η επικοινωνία είναι κρίσιμη.

Ο δυσαρεστημένος εργαζόμενος μπορούσε να μοιραστεί τα συναισθήματά του και να εκφράσει γιατί νιώθει ότι δεν τον εκτιμούν. Επιπλέον, ο δυσαρεστημένος εργαζόμενος θα μπορούσε να μοιραστεί με το αφεντικό όλη τη σκληρή δουλειά και την παραγωγικότητά του και να αναφέρει παραδείγματα για το πώς επηρέασαν θετικά την εταιρεία. Αυτή η συνομιλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε προαγωγή, αύξηση και υψηλότερο μπόνους.

Δεν είναι αποτελεσματική στρατηγική να παίρνετε βιαστικές αποφάσεις όταν είστε θυμωμένοι. Η αδρεναλίνη σας εκτοξεύεται και δεν σκέφτεστε καθαρά. Μπορεί να καταλήξετε να αποδεχτείτε μια δουλειά για την οποία αργότερα μετανιώνετε, καθώς δεν αφιερώσατε χρόνο για να εκθέσετε ένα δομημένο σχέδιο για να χτίσετε την καριέρα σας και να λάβετε ισότιμες αποφάσεις.

Ένα μέρος σας αισθάνεται καλά επειδή αναλαμβάνετε δράση και τηρείτε τις υποσχέσεις προς τον εαυτό σας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα πάει καλά αν μεταφέρε την απογοήτευση και την αγανάκτησή σας στη συνέντευξη εργασίας σας. Οι διευθυντές προσλήψεων δεν θέλουν να ακούσουν πολλά παράπονα για τον εργοδότη και τους συναδέλφους σας. Είναι μια κόκκινη σημαία στις συνεντεύξεις και το ανθρώπινο δυναμικό.

Για αυτούς, δεν είναι σαφές εάν το πρόβλημα είναι ή όχι με τον εργοδότη σας ή εσάς. Οι έμπειροι μάνατζερ γνωρίζουν ότι αν κάποιος έρθει σε μια συνέντευξη επικρίνοντας τα αφεντικά του, θα κάνει το ίδιο πράγμα όταν φύγει από τη νέα εταιρεία και κανείς δεν θέλει να τον επικρίνουν πίσω από την πλάτη του. 

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager