Μια πρακτική άσκηση εργασίας είναι μια εξαιρετική εισαγωγή σε έναν κλάδο ή έναν ρόλο που ίσως να επιθυμείτε να ακολουθήσετε μελλοντικά. Η κατανόηση των πλεονεκτημάτων της πρακτικής άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν αυτή είναι η σωστή επαγγελματική πορεία για εσάς ή αν πρέπει να δραστηριοποιηθείτε σε κάτι άλλο μελλοντικά που ίσως να σας ταιριάζει περισσότερο.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε από μια καλύτερη σκοπιά την πρακτική άσκηση και δέκα κοινά οφέλη που αυτή προσφέρει. 

Τι είναι ουσιαστικά η πρακτική άσκηση;

Η πρακτική άσκηση είναι μια θέση εργασίας για καθορισμένη περίοδο. Μπορεί να είναι αμειβόμενη ή όχι, καθώς ο βασικός σκοπός είναι να αποκτήσει ο ασκούμενος πρακτική εργασιακή εμπειρία.

Συνήθως κάνετε αίτηση για πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα που έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε και στη συνέχεια εργάζεστε σε μια εταιρεία για έναν ή περισσότερους μήνες, είτε με πλήρη ή μερική απασχόληση. Μπορείτε να εργαστείτε ως ασκούμενος για ένα καλοκαίρι ή κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου ή τριμήνου. 

Η πρακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πολύτιμη εργασιακή εμπειρία, να εκπληρώσετε τις πανεπιστημιακές απαιτήσεις σας και να σας δώσουν υλικό για να προσθέσετε στο βιογραφικό σας. Μπορούν να σας μυήσουν σε πολλές πτυχές της πλήρους απασχόλησης, ενώ σας επιτρέπουν να εξερευνήσετε τα ενδιαφέροντά σας και να διαμορφώσετε τους προσωπικούς σας στόχους σταδιοδρομίας.

Οφέλη πρακτικής άσκησης

1. Εργασιακή εμπειρία

Οι αγγελίες θέσεων εργασίας συχνά περιγράφουν απαιτήσεις όπως η εκπαίδευση και η ελάχιστη επαγγελματική εμπειρία. Εάν μπαίνετε στο ανθρώπινο δυναμικό για πρώτη φορά μετά το πανεπιστήμιο ή ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, πιθανότατα δεν έχετε ακόμη την απαιτούμενη εμπειρία. 

Η πρακτική άσκηση είναι ένας τέλειος τρόπος για να καλύψει αυτό το κενό. Μπορείτε να αποκτήσετε πολύτιμη εμπειρία μέσω της έκθεσης σας στον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης στον τομέα της επιλογής σας, να λάβετε μέρος σε συσκέψεις και να εκτελέσετε εργασίες που σας έχουν ανατεθεί σε πραγματικό περιβάλλον.

2. Ερευνητική εμπειρία

Σε επιστημονικούς τομείς, για παράδειγμα, μια πρακτική άσκηση μπορεί να συνίσταται στην παροχή βοήθειας στην έρευνα σε ένα εργαστήριο. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις ερευνητικές δεξιότητες που μάθατε στα μαθήματα σας σε πρακτικό περιβάλλον και να συμβάλετε ουσιαστικά στην έρευνα που κάνει το εργαστήριο. Ορισμένες μόνιμες θέσεις εργασίας έρευνας απαιτούν αυτού του είδους την μετεκπαιδευτική κατάρτιση. Οι ευκαιρίες πρακτικής άσκησης μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι είδους εργαστηριακή εργασία θα θέλατε να κάνετε.

3. Πρόσβαση σε μια ποικιλία εργασιών (tasks) και τμημάτων

Ενώ ορισμένες πρακτικές, πολλά γραφεία ενδέχεται να επιτρέπουν την έκθεση σε άτομα σε διάφορα τμήματα και θέσεις εργασίας. Μπορείτε να βοηθήσετε τα ανώτερα στελέχη, να συμμετάσχετε σε συναντήσεις, να ολοκληρώσετε μικρές εργασίες για διάφορα πρότζεκτ ή να παρατηρήσετε τις καθημερινές λειτουργίες του γραφείου.

Εάν ο τομέας σπουδών σας ήταν γενικός, όπως πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων, για παράδειγμα, μια πρακτική άσκηση σε μια χρηματοοικονομική εταιρεία όπου βλέπετε πώς λειτουργεί κάθε τμήμα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι είδους δουλειά στον χρηματοοικονομικό τομέα θα θέλατε να ακολουθήσετε.

4. Καθοδήγηση (Mentorship)

Οι πιο πολύτιμες σχέσεις μέντορα-ασκούμενου ξεκινούν συχνά με μια προσωπική σύνδεση που ενισχύει την εμπειρία τόσο για τον μέντορα όσο και για τον ασκούμενο. Η εργασία ως ασκούμενος μπορεί να σας επιτρέψει να γνωρίσετε έναν πιθανό μέντορα φυσικά και να δημιουργήσετε μια σχέση που σας βοηθά να καθοδηγήσετε την επαγγελματική σας πορεία.

Προσωπικά, έχετε την ευκαιρία να αποκαλύψετε την προσωπικότητά σας και να δείξετε σεβασμό, αναζητώντας καθοδήγηση και συμβολές. Μια πρακτική άσκηση μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση όπου η σχέση σας εξελίσσεται σταδιακά, ακόμα κι αν καταλήξετε να εργάζεστε αλλού σε θέση πλήρους απασχόλησης.

5. Βοήθεια και καθοδήγηση επαγγελματικών στόχων σταδιοδρομίας

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής σας, μπορείτε να μελετήσετε διάφορα θέματα για να καθορίσετε τα ενδιαφέροντά σας. Για μερικούς, ένα πτυχίο είναι αρκετό για να προσδιορίσει τι είδους καριέρα επιθυμούν να ακολουθήσουν. Για άλλους, η μελέτη προσφέρει ένα ποικίλο σύνολο εμπειριών που παρουσιάζει πολλαπλές επιλογές σταδιοδρομίας.

Μια πρακτική άσκηση μπορεί να σας προσφέρει εργασιακή εμπειρία, εισάγοντάς σας σε καθημερινές δυσκολίες και καθήκοντα χωρίς σταθερή δέσμευση σε αυτό το ακριβές μονοπάτι σταδιοδρομίας. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν ορισμένες θέσεις εργασίας ταιριάζουν με την προσωπικότητά σας και τα ταλέντα σας και να σας επιτρέψει να συναντήσετε άτομα που μπορούν να σας δώσουν συμβουλές και καθοδήγηση σταδιοδρομίας.

6. Δημιουργία επαγγελματικού δικτύου

Η πιο επιτυχημένη αναζήτηση εργασίας συνήθως προέρχεται από τη συνάντηση με άτομα στον τομέα σας που μπορούν να σας προτείνουν σε ανοιχτές θέσεις. Η πρακτική άσκηση είναι ένας πρακτικός τρόπος για να επεκτείνετε το δίκτυο εργασίας σας. Οι επαγγελματίες που θα συναντήσετε μπορεί να είναι η πιο πολύτιμη σύνδεση με τις μελλοντικές σας δουλειές, επομένως η εκδήλωση περιέργειας, ενθουσιασμού και προθυμίας μπορεί να βοηθήσει τις επαγγελματικές επαφές να δουν τις δυνατότητές σας.

7. Δημιουργία ενός δυνατού βιογραφικού

Αυτή η πολύτιμη εργασιακή εμπειρία, σας δίνει τη δυνατότητα να συμπληρώσετε το βιογραφικό σας με ειλικρίνεια και ιδιαιτερότητα. Όχι μόνο θα μπορείτε να προσθέσετε τα καθήκοντα και τις εργασίες από την πρακτική σας άσκηση στην ενότητα εμπειρίας του βιογραφικού σας, αλλά θα μπορείτε επίσης να περιγράψετε με μεγαλύτερη σαφήνεια τον στόχο σας για μια μόνιμη θέση.

8. Εξασφάλιση συστάσεων

Οι υπεύθυνοι και οι μέντορες που συναντάτε κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας άσκησης μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμη πηγή αναφοράς για εσάς καθώς επιδιώκετε μια εργασία πλήρους απασχόλησης. Όσο πιο θετικοί και εργατικοί είστε, τόσο πιο πιθανό είναι οι μάνατζερ να είναι πρόθυμοι να σας προτείνουν για ανοιχτές θέσεις. 

Οι αναφορές που δημιουργούνται από μια πρακτική άσκηση μπορεί να είναι πολύτιμες κατά την αναζήτηση εργασίας, επειδή τα άτομα αυτά θα σας έχουν γνωρίσει προσωπικά και θα έχουν δει πώς έχετε συνεισφέρει στην εταιρεία. Μπορούν να μιλήσουν για λεπτομέρειες και να περιγράψουν τις αναπτυσσόμενες δεξιότητές σας και πώς η εκπαίδευσή σας, σας έχει προετοιμάσει. 

9. Μετάβαση σε μόνιμη εργασία

Εάν η πρακτική σας άσκηση αποτέλεσε για εσάς και τους ανθρώπους για τους οποίους εργάζεστε μια θετική εμπειρία, θα μπορούσατε να προσληφθείτε για μόνιμη θέση στην εταιρεία. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων χρησιμοποιούν συχνά την πρακτική άσκηση ως διαδικασία συνέντευξης για να καθορίσουν ποιοι ασκούμενοι θα ήταν κατάλληλοι για ανοιχτές θέσεις.

Οι πρακτικές μπορούν να λειτουργήσουν ως προκαταρκτική εκπαίδευση για την απασχόληση και το προσωπικό και οι διευθυντές μπορούν να σας παρατηρήσουν σε διάφορες καταστάσεις για να καθορίσουν εάν αποτελείτε μια πολύτιμη προσθήκη σε μια ομάδα. 

10. Χτίζει αυτοπεποίθηση

Η μετάβαση από το πανεπιστήμιο στην πλήρη απασχόληση μπορεί να σας γεμίσει με ενθουσιασμό, άγχος, ελπίδα και φιλοδοξίες ταυτόχρονα. Η πρακτική άσκηση είναι ένας καλός τρόπος για να γεμίσετε κάποιο μεταβατικό χρόνο με τη δουλειά που ελπίζετε να κάνετε μακροπρόθεσμα. Μπορεί να εξαλείψει κάποια πίεση για γρήγορη εύρεση μόνιμης εργασίας και να σας βοηθήσει να εφαρμόσετε τις δεξιότητες και τις γνώσεις που έχετε αποκτήσει σε μια πρακτική κατάσταση.

Οι πρακτικές ασκήσεις μπορούν να σας δείξουν πώς μια εταιρεία αναπτύσσει ηγέτες αντί απλώς να τους επιλέγει τυχαία και αφηρημένα. Μπορείτε να παρατηρήσετε εξαιρετικές δεξιότητες διαχείρισης χρόνου και να σημειώσετε αυτές που θέλετε να μιμηθείτε. Μπορεί να μάθετε για πολύτιμες δεξιότητες συνεργασίας και εάν σκέφτεστε μια πρακτική άσκηση ως επέκταση της εκπαίδευσής σας, είναι πιθανό να έχετε μια ολόκληρη σειρά χαρακτηριστικών οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα εφαρμόσετε στη μελλοντική σας απασχόληση.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager