Πολλοί εργοδότες αποτυγχάνουν στο να βρουν και να κρατήσουν καλούς υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να μην βλέπουν απόδοση στην επένδυση τους. Κι αυτό γιατί το κόστος του να χάσεις έναν υπάλληλο πρώτης γραμμής κοστίζει από 30% μέχρι και 150% των ετήσιων του απολαβών. Πως λοιπόν ένας εργοδότης καταφέρνει να βρει, να προσλάβει και να κρατήσει εξαιρετικούς υπαλλήλους;

Μην περιμένεις τελευταία στιγμή

Η πίεση του να προσλάβεις κάποιο άτομο σε αρκετά περιορισμένο χρόνο σε αναγκάζει να είσαι λιγότερο επιλεκτικός και κατά συνέπεια οι πιθανότητες κακής πρόσληψης αυξάνονται. Διατήρησε λοιπόν στην επίσημη σελίδα της εταιρείας ένα tab καριέρας όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία, 24/7, 365 μέρες το χρόνο.

Κάνε την εταιρεία σου ‘μαγνήτη’

Όπως είπε κάποτε και ο Yogi Berry, ‘αν δεν θέλουν να δουλέψουν για σένα, κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει’. Από την άλλη, υπάρχουν εταιρείες οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στις προσλήψεις τους. Όταν χρειαστούν καλούς υπαλλήλους, υπάρχουν πολλοί που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Κάνε λοιπόν την εταιρεία σου μαγνήτη υποψηφίων. Είτε μετατρέποντας τους υπάρχοντες υπαλλήλους σε ‘brand advocates’, είτε αναφέροντας το Mission statement, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις.

Διευκόλυνε τους υποψήφιους

Για να προσλάβεις τους καλύτερους, πρέπει να διευκολύνεις τους καλύτερους να αιτηθούν. Αν δέχεσαι τηλέφωνα, βιογραφικά και αιτήσεις μόνο τις εργάσιμες ώρες, τότε δεν μπορούν οι καλύτεροι να αιτηθούν, καθώς είναι απασχολημένοι με το να εργάζονται ήδη.

Επίσης, οι σημερινοί υποψήφιοι είναι απασχολημένοι. Ανοίγουν τον υπολογιστή και περνούν αρκετές ώρες αναζητώντας την ιδανική γι’ αυτούς εργασία. Αν δεν χρησιμοποιείς την Ergodotisi, τότε σίγουρα χάνεις αρκετούς (αν όχι τους περισσότερους) εξαιρετικούς υποψήφιους, καθώς αποτελεί τη #1 σελίδα για εύρεση εργασίας στην Κύπρο.

Γράψε εύστοχες αγγελίες

Το πρώτο βήμα είναι να σιγουρευτείς ότι έχεις μια εύστοχη περιγραφή της θέσης εργασίας σου. Η αγγελία θα πρέπει να αντανακλά το ρόλο, τις ευθύνες, τις ικανότητες, τα προσόντα, την εμπειρία και το τι προσφέρεις.

Επικοινώνησε με τους υποψήφιους γρήγορα

Οι περισσότεροι υποψήφιοι κάνουν αίτηση σε 3 δουλειές ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος ανταπόκρισης του εργοδότη παίζει μεγάλο ρόλο στις προσλήψεις. Έτσι, εάν αναζητάς υπάλληλο, επικοινώνησε μαζί του αμέσως και ενημέρωσέ τον για το ενδιαφέρον σου.

Εργαλεία αξιολόγησης

Ένα βιογραφικό και μια τηλεφωνική συνέντευξη ίσως να μην μπορούν να σου πουν και πολλά για τον υποψήφιο. Έτσι, πιθανόν να χρειαστείς ένα εργαλείο αξιολόγησης για να σε βοηθήσει να αναλύσεις τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων. Ένα καλό τεστ θα σου πει εάν ο υποψήφιος είναι ανοικτόμυαλος ή στενόμυαλος, δεκτικός ή ασυμβίβαστος, σταθερός συναισθηματικά ή ασταθής, κτλ.

Το προφίλ του ατόμου που έχεις δημιουργήσει για τη θέση, θα σου καταδείξει πιο άτομο είναι το καταλληλότερο για τη θέση. Για παράδειγμα, θα περίμενες από έναν επιτυχημένο πωλητή να είναι εξωστρεφής χαρακτήρας, ενώ ένας επιτυχημένος γραμματέας να είναι πιο εσωστρεφής.

Τέλος, μη ξεχνάς να ρωτήσεις τον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Ικανότητα: Έχει το άτομο αυτό τις απαραίτητες ικανότητες για να εκπληρώσει τα καθήκοντα του;

Ταλέντο: Μπορεί αυτό το άτομο να εκπληρώσει, όχι μόνο τα εύκολα καθήκοντα αλλά και να βρει τρόπους να εκπληρώσει και πιο περίπλοκες εργασίες, οι οποίες απαιτούν περισσότερη προσπάθεια και δημιουργικότητα;

Ταίριασμα: Μπορεί αυτό το άτομο να ταιριάξει με τους υπάρχοντες υπαλλήλους, πελάτες και συνεργάτες;

Δέσμευση: Είναι διατεθειμένο το άτομο να δεσμευτεί και να επενδύσει το μέλλον του στην εταιρεία;  Ή απλά περνάει κι από εκεί μέχρι να βρει κάτι άλλο;

Χαρακτήρας: Έχει το άτομο αυτό τις αξίες που συμβαδίζουν με αυτές της εταιρείας; Είναι ειλικρινής; Είναι άτομο ομαδικό;

Κουλτούρα: Κάθε εταιρεία έχει τη δική της κουλτούρα, ή τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν οι υπάλληλοι. Η κουλτούρα βασίζεται σε συγκεκριμένες αξίες, προσδοκίες, πολιτικές και διαδικασίες οι οποίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά των μάνατζερ και υπαλλήλων. Εάν ένα άτομο δεν μπορεί να ταιριάξει σε μια τέτοια κουλτούρα, δύσκολα θα αποδώσει.

Μισθός: Ως εργοδότης, σιγουρέψου ότι ο υποψήφιος δεν θα πάρει λιγότερα από αυτά που καθορίζονται από την αγορά, και είναι ευχαριστημένος. Αλλιώς, πιθανόν να νιώσει υποτιμημένος και έτσι να μην αποδίδει τα μέγιστα.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *