Νιώθεις ότι έφτασε ο καιρός να ζητήσεις εκείνη την αύξηση μισθού που σκεφτόσουν μήνες τώρα; Τότε είσαι στο σωστό άρθρο! Ακολουθούν 6 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να έχεις υπόψιν σου.

#1 Γνώριζε την αξία σου

Κάνε την απαραίτητη έρευνα: Πόσο αμείβονται οι επαγγελματίες σε παρόμοιες θέσεις; Πόσα πιστεύεις ότι αξίζεις;

#2 Καθόρισε το ποσό

Αφού έχεις κάνει την έρευνα σου και έχεις λάβει υπόψιν σου όλες τις παραμέτρους που μπορούν να επηρεάσουν το μισθό σου, όπως για παράδειγμα τις οικονομικές δυνατότητες της εταιρείας σου, καθόρισε ποιο ποσό θα σε άφηνε ευχαριστημένο/η.

#3 Εξασκήσου στη διαπραγμάτευση

Το να ζητάς αύξηση είναι μια δύσκολη συζήτηση. Διάλεξε ένα φίλο / μια φίλη που το έχει με τις διαπραγματεύσεις και εξασκήσου.

#4 Προγραμμάτισε ένα meeting

Βρες μια ώρα που βολεύει τόσο το αφεντικό σου όσο και εσένα και προγραμμάτισε το meeting.

#5 Κράτησε τη συζήτηση θετική

Για παράδειγμα, ξεκίνα με το “μου αρέσει πολύ το να εργάζομαι γι′ αυτή την εταιρεία και βρίσκω τη δουλειά μου αρκετά ενδιαφέρουσα. Πιστεύω ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι ευθύνες μου και ο ρόλος μου έχει περισσότερες προκλήσεις. Γι′ αυτό και θα ήθελα να επανεξετάσουμε το μισθό μου.” Απέφυγε τον αρνητισμό του τύπου “Νιώθω ότι δεν με εκτιμάτε όσο θα έπρεπε, ο μισθός μου δεν είναι δίκαιος” κτλ.

#6 Άκουσε τι έχει να πει το αφεντικό

Αφού έχεις εκδηλώσει τη θέση σου, άκουσε τι έχει να πει το αφεντικό σου. Ακόμα κι αν η απάντηση είναι όχι, το feedback που θα πάρεις πιθανόν να είναι αυτό που θα σε οδηγήσει στην πολυπόθητη αύξηση στους επόμενους 3-6 μήνες.

Φυσικά, για διάφορους λόγους, δεν ικανοποιούνται πάντα τα αιτήματα των υπαλλήλων μιας εταιρείας. Στην περίπτωση που η εταιρεία είναι κάθετη όσον αφορά την ικανοποίηση του αιτήματος αύξησης του μισθού σου και χρειάζεσαι αλλά και αξίζεις τα επιπλέον χρήματα, τότε ίσως να πρέπει να σκεφτείς την πιθανότητα να αποχωρήσεις.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *