Είσαι έτοιμος/η να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου, αν και δεν έχεις εμπειρία σε διευθυντική θέση; Σίγουρα σκέφτεσαι πως θα είσαι εξαιρετικό αφεντικό, αλλά πώς μπορείς να πείσεις κάποιον να σου δώσει μια ευκαιρία όταν δεν έχεις σχετική εμπειρία;

Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις managerial θέση, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τους εργοδότες να δουν τις δυνατότητές σου.

Κάνε καλά την δουλειά σου

Κανείς δεν θα σου δώσει την ευθύνη εάν δεν μπορείς να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Το πρώτο βήμα για την προσέλκυση μιας managerial θέσης είναι η εξαιρετικά καλή δουλειά που κάνεις στη θέση που είσαι τώρα.

Η κατανόηση της τρέχουσας θέσης σου, της δυναμικής της ομάδας που ανήκεις και της φύσης της βιομηχανίας σου, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα καθώς πλοηγείσαι στον πρώτο σου managerial ρόλο. 

Να επιλύεις προβλήματα

Οι managers δεν περιμένουν να τους πουν τι να κάνουν – σκέφτονται στρατηγικά για το τι πρέπει να γίνει και μετά το κάνουν. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσεις μια πρόκληση, μην αναφέρεις απλά στο αφεντικό σου το πρόβλημα και να περιμένεις μια έτοιμη λύση. Αντ ‘αυτού, πρότεινε και λύσεις!

Επίσης, εξέτασε εσωτερικά ζητήματα. Εάν πιστεύεις ότι υπάρχουν τρόποι να κάνεις τη δουλειά σου πιο αποτελεσματικά,πρότεινέ τους. Δεν θα κάνεις μόνο τη ζωή σου πιο εύκολη – θα αποδείξεις στον υπεύθυνο ή υπεύθυνη σου ότι είσαι έτοιμος/η να βελτιώσεις τις λειτουργίες ολόκληρου του τμήματος.

Πάρε πρωτοβουλίες

Πρόσφερε εθελοντικά τη βοήθεια σου στο αφεντικό ή στους συναδέλφους σου όταν χρειαστεί. Ανάλαβε ό,τι μπορείς χωρίς να επηρεάσεις αρνητικά την απόδοση της κύριας εργασίας σου.

Επένδυσε στην εκπαίδευσή σου

Εάν αισθάνεσαι ότι δεν διαθέτεις μεταβιβάσιμη εμπειρία ή θέλεις να ενισχύσεις τις ηγετικές σου ικανότητες, τότε μπορείς να παρακολουθήσεις σχετικά μαθήματα, να δουλέψεις στο να κερδίσεις πιστοποιήσεις ή ένα μεταπτυχιακό, κτλ.

Οι πιθανοί εργοδότες πιθανόν να εντυπωσιαστούν ότι ανέλαβες την πρωτοβουλία να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξεις τη δέσμευσή σου.

Ζήτα τη θέση

Τέλος, εάν θέλεις να εξεταστείς για μια διοικητική θέση, ζητησε το. Προσεγγίσε το αφεντικό σου και πες του ότι θέλεις να ακολουθήσεις το παράδειγμά τους και να προχωρήσεις σε διευθυντική θέση. Ζήτησε τους να σε έχουν υπόψη την επόμενη φορά που θα χρειαστούν κάποιον να διευθύνει μια μικρή ομάδα ή κάτι παρόμοιο. Με αυτόν τον τρόπο, θα γνωρίζουν ότι σε ενδιαφέρει ένας τέτοιος ρόλος και θα σε παρακολουθούν. Όταν δουν ότι μπορείς να χειριστείς μικρότερα πράγματα, θα αρχίσουν να σου μεταβιβάζουν μεγαλύτερα, οδηγώντας σε τελικά στη θέση που επιθυμείς.

Στόχος σου είναι να αποδείξεις ότι μπορείς να προσθέσεις αξία στην εταιρεία σου και μέσω μιας managerial θέσης – ίσως και περισσότερης. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος, αλλά αυτό είναι εντάξει: Θα σε βάλει στο κατάλληλο φως όταν έρθει η ευκαιρία!

Δημοσιεύθηκε από admin