Οι πρώτες δουλειές συνήθως δεν είναι και η εκπλήρωση των επαγγελματικών ονείρων σας, όπου μπορείτε να κάνετε κάτι που αγαπάτε. Αυτές οι δουλειές ωστόσο είναι αναγκαίες, ώστε να μπορείτε να κάνετε συνδέσεις, να αποκτήσετε εμπειρία και να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας για να διεκδικήσετε καλύτερες ευκαιρίες στο μέλλον.

Έτσι, ενώ μπορεί να αισθάνεστε απογοητευμένοι με το ρόλο σας ή το πώς εξελίχθηκε αυτός, είναι σημαντικό να τον αξιοποιήσετε όσο περισσότερο γίνεται.

Δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την πρώτη σας πραγματική δουλειά:

Σκεφτείτε γιατί επιλέξατε τη δουλειά

Η επιτυχία είναι διαφορετική για όλους, οπόταν είναι σημαντικό να θυμάστε τους λόγους που σας ώθησαν να επιλέξετε το ρόλο. Είναι η καλή ομάδα; Η ηθική της εταιρείας; Η ανάπτυξη των ικανοτήτων σας; Ό, τι κι αν σας ώθησε, να το θυμάστε όταν ξεκινάτε την κάθε μέρα!

Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε

Επειδή τώρα ξεκινάτε, συχνά θα διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι θα είναι πιο υπομονετικοί μαζί σας. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε ερωτήσεις και να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την εταιρεία σας και τον τομέα σας. Αυτή είναι επίσης μια υπέροχη στιγμή και ευκαιρία να μάθετε από άτομα που είναι ανώτεροι σας. Μπορούν να σας διδάξουν για κάτι περισσότερο από τη συγκεκριμένη δουλειά σας, και μπορεί ακόμη και να μοιράζονται λάθη που έχουν κάνει τα οποία μπορείτε στη συνέχεια να αποφύγετε. Μπορείτε επίσης να μάθετε από τα λάθη του προϊσταμένου σας και να μάθετε τις στρατηγικές τους.

Επίσης, εάν είναι δυνατόν, πάρτε επιπλέον μαθήματα και πιστοποιήσεις τώρα. Καθώς προχωράτε περισσότερο στην καριέρα σας, πιθανόν να είστε πιο απασχολημένοι και θα έχετε λιγότερο χρόνο να αφιερώσετε στην εκμάθηση νέων πραγμάτων.

Να είστε ανοιχτοί στην κριτική

Σε κανέναν δεν αρέσει να επικρίνεται, αλλά όσο πιο εποικοδομητική κριτική λαμβάνετε, τόσο καλύτεροι θα γίνετε. Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για να μάθετε τα ελαττώματά σας. Εάν μπορείτε να εστιάσετε στη βελτίωση των ελαττωμάτων σας, τότε αυτό θα βοηθήσει όταν έρθει η ώρα να αναζητήσετε μια καινούρια δουλειά ή να ανεβείτε στην εταιρεία. Όταν το αφεντικό σας σας προτείνει ότι θα μπορούσατε να έχετε κάνει κάτι καλύτερο, φροντίστε να ρωτήσετε πώς. Δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για το πού πρέπει να βελτιωθείτε θα ενθαρρύνει το αφεντικό σας να σας δείξει πώς μπορείτε να γίνετε καλύτεροι στη δουλειά σας και ίσως να θυμάται πόσο πρόθυμοι είστε να βελτιωθείτε μόλις εμφανιστεί μια νέα θέση.

Για να φαίνεστε δεκτοί στην κριτική, είναι σημαντικό να ακούτε αντικειμενικά, να ζητάτε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, να απαντάτε ήρεμα, να ζητάτε βοήθεια ή συμβουλή για να διορθώσετε το ζήτημα και ακόμη και να δημιουργήσετε μια λίστα με το τι μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε το πρόβλημα.

Δικτυωθείτε

Θα πρέπει ιδανικά να δικτυώνεστε σε κάθε εργασία που έχετε και σε κάθε ευκαιρία. Είναι σημαντικό για εσάς να δικτυωθείτε εάν θέλετε να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας για μια επιτυχημένη καριέρα. Όσο περισσότερες επαφές κάνετε, τόσο περισσότερα άτομα θα έχετε ενδεχομένως με το μέρος σας για να αποκτήσετε μια συγκεκριμένη δουλειά ή ακόμη και να σας ενημερώσουν για μια ευκαιρία που ίσως δεν γνωρίζετε.

Μπορείτε επίσης να δικτυωθείτε σε συνέδρια. Εάν η εταιρεία σας σας στέλνει σε διασκέψεις, χρησιμοποιήστε το για να γνωρίσετε καινούρια άτομα και να συζητήσετε σημαντικά νέα στον τομέα σας. Άλλοι τρόποι δικτύωσης περιλαμβάνουν τον εθελοντισμο και τη διατήρηση επαφής.

Να είστε θετικοί

Αντί να σκέφτεστε πόσο βαρετή θα είναι η ημέρα σας ή πόσο θα προτιμούσατε να κάνετε οτιδήποτε άλλο, βρείτε κάποια πράγματα που θέλετε να πετύχετε στη δουλειά εκείνη την ημέρα. Δεν χρειάζεται να είναι τεράστια επιτεύγματα. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο μια συνομιλία με έναν συνάδελφο. Εάν έχετε ένα σύνολο σκοπών όλη την ημέρα και πετύχετε αυτούς τους στόχους, θα τελειώσετε τη μέρα σας με μια πιο ικανοποιητική νότα.

Χτίστε τις δεξιότητές σας.

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στη καριέρα σας, μπορείτε πάντα να αποκτήσετε νέες δεξιότητες ή να βελτιώσετε αυτές που έχετε.

Μάθετε όσο μπορείτε για το τι κάνει η εταιρεία σας, ποιος το κάνει και τι εμπλέκεται σε αυτές τις θέσεις εργασίας. Εάν ο στόχος σας είναι να προχωρήσετε στη δουλειά σας σε κάποιο υψηλότερο επίπεδο, τότε η μετάβαση των δεξιοτήτων σας στο επόμενο επίπεδο θα σας βοηθήσει να το πετύχετε πιο γρήγορα.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, σίγουρα θα αξιοποιήσετε στο έπακρο την πρώτη σας δουλειά και θα ανοίξετε περισσότερες πόρτες για μελλοντικές εργασίες. Δεν θα μείνετε πάντα στην πρώτη σας δουλειά, αλλά οι γνώσεις και οι δεξιότητες που θα αποκτήσετε από αυτήν θα σας διαμορφώσουν για το μέλλον της καριέρας σας.

Δημοσιεύθηκε από admin