Η αναζήτηση εργασίας είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία για ένα άτομο χωρίς εμπειρία. Πώς όμως αποκτάς εμπειρία χωρίς δουλειά;

Είτε ψάχνετε για μεταπτυχιακή εργασία είτε για πρακτική, ή ακόμη και μερική απασχόληση στον τομέα σας, η απόκτηση της πρώτης σας εργασίας είναι δύσκολη.

Η Ergodotisi μας δίνει μερικές συμβουλές για το πώς οι μαθητές μπορούν να εντυπωσιάσουν τους εργοδότες χωρίς να έχουν εργασιακή εμπειρία.

1) Συντάξτε το βιογραφικό σας

Το πιο δύσκολο είναι να κάνετε την αρχή, ειδικά αν δεν έχετε μεγάλη εργασιακή εμπειρία! Πριν ξεκινήσετε να γράφετε, λάβετε υπόψη τις συγκεκριμένες δεξιότητες που αναζητά μια εταιρεία. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε γενικότερες δεξιότητες που θεωρείτε εσείς σημαντικές. Επίσης οι εργοδότες αναζητούν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με την εργασιακή τους κουλτούρα.

2) Προσαρμόστε το βιογραφικό σας

Οι εργοδότες δεν αναμένουν απαραιτήτως ότι τα βιογραφικά χωρίς προϋπηρεσία θα διαμορφωθούν με τον παραδοσιακό τρόπο (π.χ. εκπαίδευση ακολουθούμενη από εργασιακή εμπειρία, ακολουθούμενη από χόμπι κ.λπ.).

Αφιερώστε χρόνο για την επεξεργασία του βιογραφικού σας, διαμορφώνοντας το με τρόπο που πιστεύετε θα είναι πιο προσιτό για έναν εργοδότη. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι ξεκινάτε με την εκπαίδευσή σας και δίνοντας έμφαση στα δυνατά σας προσόντα.

3) Εξηγήστε την έλλειψη εργασιακής εμπειρίας

Να είστε ειλικρινείς χωρίς να ζητάτε συγνώμη!

Το να είσαι ειλικρινής για την εμπειρία σου είναι ζωτικής σημασίας, αλλά το να ζητάς συγγνώμη για την έλλειψη εμπειρίας σου μπορεί να εμποδίσει τις πιθανότητές σου να βρεις δουλειά. Παρόλο που η σχετική εργασιακή εμπειρία είναι κάτι που ξεχωρίζει για τους εργοδότες, άλλοι παράγοντες όπως η φιλοδοξία, η ορμή, η ενέργεια, η δέσμευση στο ρόλο και η κατανόηση του εργοδότη θα σας βοηθήσουν επίσης να αυξήσετε τις πιθανότητες πρόσληψης σας.

4) Ξεχωρίστε τον εαυτό σας στους εργοδότες

Υπάρχουν πολλά πράγματα που οι εργοδότες ελπίζουν να βρουν στο βιογραφικό ενός πτυχιούχου:

·  Δημοσιές σχέσεις – Οι εργοδότες θέλουν να είστε σε θέση να δημιουργήσετε ισχυρές σχέσεις με πελάτες και συναδέλφους.

·  Η ικανότητα αντιμετώπισης των προκλήσεων – Προκλήσεις όπως η τήρηση των προθεσμιών και η υπέρβαση των προβλημάτων προκύπτουν συχνά στο εργασιακό περιβάλλον.  

·  Πρέπει να διασφαλίσετε στους εργοδότες ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε στην εργασία σας εγκαίρως.

Πώς μπορείτε να αποδείξετε αυτές τις ιδιότητες ως μαθητής;

«Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να επισημανθούν μέσω εξωσχολικών δραστηριοτήτων και χόμπι»,

Οι δεξιότητες που έχετε αναπτύξει σε αυτές τις δραστηριότητες μπορούν να μεταφερθούν στο εργασιακό περιβάλλον.

Δημοσιεύθηκε από admin