Είναι μια κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλές ομάδες ανθρώπινου δυναμικού και προσλήψεων, ειδικά τώρα: Η μη λήψη ποιοτικών βιογραφικών για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας σας. 

Παρά το γεγονός ότι βλέπουν σημαντικό ενδιαφέρον για μια θέση εργασίας, πολύ συχνά δεν λαμβάνονται βιογραφικά από υποψήφιους που έχουν τα κατάλληλα προσόντα, πιστοποιήσεις, εκπαίδευση ή/και σχετική εμπειρία για να είναι επιτυχείς.

Τώρα, με τις προσλήψεις να αυξάνονται σχεδόν σε κάθε κλάδο, οι ομάδες ανθρώπινου δυναμικού ανταγωνίζονται ακόμη περισσότερο για τα ταλέντα, δημιουργώντας ένα υπερ ανταγωνιστικό περιβάλλον, ειδικά για ρόλους με γνωστές ελλείψεις, όπως η νοσηλευτική, η φιλοξενία, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες τροφίμων κλπ. 

Πρόκληση 1 

Έλλειψη προσοντούχων υποψηφίων για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας

Πολλοί κλάδοι και ρόλοι απαιτούν σημαντική, ειδική εκπαίδευση, κατάρτιση και εμπειρία στην εργασία.

Ενδείξεις 

Λαμβάνετε αρκετή επισκεψιμότητα ή αιτήσεις για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας της εταιρείας σας, ωστόσο τα οι υποψήφιοι δεν έχουν τα προσόντα που αναζητάτε. 

Επόμενα βήματα  

Επανεξετάστε τις θέσεις εργασίας και την περιγραφή του ρόλου, και αφαιρέστε τυχόν δεξιότητες ή προσόντα που δεν είναι 100% απαραίτητα, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Επίσης δείτε το ενδεχόμενο εκπαίδευσης στην δουλειά έτσι ώστε να γεφυρόσετε τυχόν κενά εμπειρίας. 

Ταυτόχρονα, ελέγξτε τα πλεονεκτήματα και τα προνόμιά που προσφέρετε για να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεστε καλύτερα ή ανταγωνιστικά με άλλες εταιρείες του κλάδου, για να φτάσετε στο σημείο να λαμβάνεται τα ιδανικά βιογραφικά από τους κατάλληλους υποψηφίους. 

Βεβαιωθείτε ότι:

  1. Οι περιγραφές των θέσεων εργασίας σας αναφέρουν με σαφήνεια τις απαιτούμενες δεξιότητες, την κατάρτιση και άλλα στοιχεία. Κάντε ξεκάθαρο τι προτιμάτε και τι είναι αναγκαίο να έχει ένας υποψήφιος. 
  2. Το τι προσφέρετε συγκλίνει με το τι ψάχνουν από ένα εργοδότη σήμερα οι υποψήφιοι. 
  3. Βελτιστοποιείτε τις θέσεις εργασίας Ο αντίκτυπος της «μαύρης τρύπας» στην επωνυμία εργοδότη (Employer Branding). 
  4. σας. 

Πρόκληση 2

Οι υποψήφιοι που παραγκωνίζονται ή παραμερίζονται και βρίσκουν άλλη δουλειά

Ενδείξεις 

Χάνετε κορυφαία ταλέντα επειδή χρειάζονται εβδομάδες ή περισσότερο για να μεταβείτε από αίτηση σε συνέντευξη για πρόσληψη.

Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων δεν είναι αποτελεσματική και πολλοί υποψήφιοι χάνονται στην «μαύρη τρύπα» της διαδικασίας προσλήψεων και βρίσκουν άλλες θέσεις εργασίας σε εταιρείες που ελέγχουν, συνεντεύξεις και προσλαμβάνουν γρηγορότερα.

Η πρόκληση, ωστόσο, δεν είναι μόνο η απώλεια ενός μεμονωμένου υποψηφίου. Πολλοί

υποψήφιοι που περίμεναν εβδομάδες ή και μήνες για να αποκτήσουν έναν ρόλο ή που δεν έλαβαν καμία απάντηση μετά τη συνέντευξη μπορεί να έχουν λιγότερο θετικά πράγματα να μοιραστούν σχετικά με την εμπειρία τους με την εταιρεία σας. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επωνυμία εργοδότη και μπορεί να επηρεάσει ακόμη περισσότερο τις προσλήψεις.

Πρόκληση 3

Πίεση για προσλήψεις εντός ενός σύντομου χρονικού πλαισίου

Ενδείξεις 

Νιώθετε την πίεση να επεκτείνετε μια προσφορά εργασίας για να περιορίσετε τον αντίκτυπο του αριθμού εργαζομένων ή να διασφαλίσετε ότι ο αριθμός απασχολουμένων δεν θα χαθεί σε πιθανές περικοπές προϋπολογισμού. Κάτι που οδηγεί σε «κακές προσλήψεις».

Δεν έχετε έναν αρκετά ισχυρό «πάγκο» κορυφαίων ταλέντων. Δηλαδή άτομα που έχετε δεσμεύσει εδώ και εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν καλά στοιχεία για την ομάδα.

Επόμενα βήματα  

Επικεντρωθείτε στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου ταλέντων, ακόμα κι αν δεν έχετε ρόλους για αυτούς. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω διασυνδέσεων με πανεπιστήμια, με τη συμμετοχή οργανισμών του κλάδου, την έναρξη ή την ανάπτυξη του προγράμματος πρόσληψης υπαλλήλων σας και τη συνέχιση της πρόσληψης για βασικούς ρόλους μόλις καλυφθούν οι θέσεις.

Εφαρμογή προγράμματος πρόσληψης εργαζομένων

Αυτοί οι τύποι προγραμμάτων μπορούν να απλοποιήσουν την διαδικασία πρόσληψης και μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη διατήρηση και επιτυχία των εργαζομένων. Επειδή οι τρέχουσες ομάδες σας κατανοούν καλύτερα την οργανωτική κουλτούρα και τις καθημερινές απαιτήσεις, μπορούν να διατυπώσουν καλύτερα την εμπειρία των εργαζομένων. 

Ταυτόχρονα, από αυτό το πλεονέκτημα,θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να εντοπίσετε άτομα που θα ταιριάζουν καλύτερα στο χώρο εργασίας σας. Έτσι μπορεί επίσης να αποφευχθούν λάθη που σχετίζονται με ομοιογενείς προσλήψεις. Ωστόσο προσέξτε να διασφαλίσετε ότι τα προγράμματα δεν αποτρέπουν τη διαφοροποίηση.

Μην σταματήσετε ποτέ την διαδικασία πρόσληψεων  

Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να προσλαμβάνετε ταλέντα υψηλής ζήτησης για ρόλους που επίσης έχουν υψηλή ζήτηση. Λαμβάνοντας υπόψην τα υψηλά επίπεδα ανακύκλωσης ανθρώπινου δυναμικού (Turnover Rates). Αυτά τα ταλέντα είναι πιθανόν να σας φανούν χρήσιμα συντομότερα από ότι θα περιμένατε. 

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager