Σχετικά με το αν μια προσωρινή εργασία είναι καλή ιδέα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Ενώ μερικοί άνθρωποι περιφρονούν την προσωρινή απασχόληση, άλλοι το βλέπουν ως μια φανταστική λύση και βιώσιμη επιλογή για την ανεργία. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν ακόμη και τις προσωρινές θέσεις εργασίας σε σχέση με μια μόνιμη εργασία. Ωστόσο, είναι η προσωρινή απασχόληση η καλύτερη επιλογή για εσάς; Ας δούμε πιο κάτω τα θετικά και τα αρνητικά που μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή θέση εργασίας.

Πλεονεκτήματα της προσωρινής εργασίας

  1. Οι προσωρινές θέσεις εργασίας προσφέρουν ευελιξία

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των προσωρινών θέσεων εργασίας είναι η ευελιξία. Έχετε τον έλεγχο της καριέρας σας και είναι πολύ πιο εύκολο να κάνετε διάλειμμα στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία. Παρόλο που δεν έχετε σταθερή δουλειά και μπορεί να είναι τρομακτικό στην αρχή, η προσωρινή εργασία σας επιτρέπει να είστε αυτός που έχει τον έλεγχο, όχι μόνο του χρονοδιαγράμματος σας, αλλά και των ρόλων που αποφασίζετε να αναλάβετε. Επιπρόσθετα, έχετε την ελευθερία να δοκιμάσετε καινούργια πράγματα όποτε νιώθετε εσείς έτοιμοι ότι θέλετε να προχωρήσετε.

  1. Μπορείτε να μάθετε νέες δεξιότητες

Διαφορετικές εταιρείες χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα για να κάνουν τη δουλειά τους, ακόμα κι αν οι ίδιες δουλειές ανήκουν στον ίδιο τομέα. Για παράδειγμα, οι θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής και του διαδικτύου έχουν εκατοντάδες διαφορετικά προγράμματα υπολογιστών, οι θέσεις εργασίας πωλήσεων χρησιμοποιούν διαφορετικές βάσεις δεδομένων και ακόμη και θέσεις εργασίας στην εστίαση  έχουν διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης των πελατών. Με το να ξοδεύετε χρόνο σε διάφορους ρόλους, μπορείτε να μάθετε νέες δεξιότητες και να δείτε πώς λειτουργούν διαφορετικές εταιρείες, καθιστώντας σας πολύ έμπειρους και εμπλουτίζοντας πραγματικά το βιογραφικό σας.

  1. Η προσωρινή εργασία μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τα κενά στην απασχόληση

Τα κενά σε ένα βιογραφικό δεν δημιουργούν καλή εντύπωση. Αναλαμβάνοντας μια προσωρινή θέση εργασίας ενώ αναζητάτε μια μόνιμη απασχόληση, θα σας δώσει την ευκαιρία να συμπληρώσετε αυτό το κενό. Έτσι, όταν τελικά υποβάλετε αίτηση για μια εργασία πλήρους απασχόλησης, δεν θα υπάρχει κάποιο κενό και το βιογραφικό σας θα είναι πιο ολοκληρωμένο. Ακόμα κι αν η προσωρινή εργασία δεν έχει καμία σχέση με τη βιομηχανία σας, θα δείξει στους υποψήφιους εργοδότες ότι είστε πρόθυμοι και παρακινημένοι.

  1. Οι προσωρινές θέσεις εργασίας μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη απασχόληση

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι εργοδότες να σας προσφέρουν μια θέση πλήρους απασχόλησης εάν είναι ικανοποιημένοι με την εργασία σας. Εάν κάνετε τη δουλειά σας καλά, μπορεί να ανοίξει άλλες, μεγαλύτερες πόρτες για εσάς. Παράλληλα, εάν καταφέρετε να εργαστείτε σε αρκετές εταιρείες, τότε αυτομάτως το βιογραφικό σας γίνεται πιο εντυπωσιακό, αφού περισσότερη εμπειρία και περισσότερες γνώσεις σημαίνουν ένα ακόμα πιο πλούσιο βιογραφικό.

Μειονεκτήματα προσωρινής εργασίας

  1. Οι θέσεις εργασίας είναι βραχυπρόθεσμες

Μια προσωρινή σύμβαση δεν θα σας προσφέρει καμία ασφάλεια στη δουλειά σας και ίσως να μην γνωρίζετε πότε μπορεί να τελειώσει. Μια προσωρινή εργασία μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από λίγες μέρες μέχρι και μήνες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σας αφήσει χωρίς δουλειά και καμία πηγή εισοδήματος, εάν είναι αυτό που έχετε ανάγκη. Αυτό από μόνο του μπορεί να σας οδηγήσει σε αίσθημα άγχους, οπότε φροντίστε να δικτυωθείτε και επίσης να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν διαρκέσει αρκετό καιρό η δουλειά σας.

  1. Μπορεί να μην αισθάνεστε πάντα σαν μέρος της ομάδας

Επειδή ένας προσωρινός εργαζόμενος λαμβάνει λιγότερες γνώσεις και οφέλη σε σύγκριση με τους μόνιμους εργαζόμενους, τότε η αίσθηση αφοσίωσης σε αυτή τη δουλειά είναι λιγότερη, κάτι το οποίο επηρεάζει και την απόδοση. Επίσης, οι προσωρινοί εργαζόμενοι μπορούν να εγκαταλείψουν μια δουλειά νωρίς επειδή δεν αισθάνονται ότι έχουν τόσο μεγάλη δέσμευση προς την εταιρεία. Οι προσωρινοί εργαζόμενοι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν πολλές σημαντικές συνομιλίες και ευκαιρίες να συνεργαστούν με άλλους εργαζόμενους. Δεδομένου ότι οι προσωρινοί εργαζόμενοι βρίσκονται εκεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, έχουν λιγότερο χρόνο για να δημιουργήσουν ένα κλίμα ομαδικής εργασίας. Επομένως, το μόνιμο προσωπικό μπορεί να αισθάνεται διστακτικό να συνεργαστεί με έναν προσωρινό εργαζόμενο επειδή δεν θα είναι εκεί για τόσο πολύ καιρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια προσωρινή εργασία που απαιτεί λιγότερη συνεργασία μπορεί να είναι καλύτερη για έναν προσωρινό εργαζόμενο.

  1. Η προσωρινή εργασία δεν προσφέρει αρκετά εργασιακά οφέλη

Ως προσωρινός εργαζόμενος ενδέχεται να μην έχετε τόσα δικαιώματα όσο οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, όπως για παράδειγμα η ασφάλιση υγείας και τα προγράμματα συνταξιοδότησης. Οι έκτακτοι εργαζόμενοι ενδέχεται να δυσκολεύονται να μεταβούν σε θέση πλήρους απασχόλησης με την ίδια εταιρεία και ενδέχεται να μην έχουν την ίδια ασφάλεια εργασίας με το προσωπικό πλήρους απασχόλησης.

  1. Οι προσωρινές θέσεις εργασίας ενδέχεται να προσφέρουν χαμηλότερες αμοιβές

Όχι μόνο θα είστε δυνητικά σε λιγότερες ώρες εργασίας από την υπόλοιπη ομάδα που είναι μόνιμη, αλλά μπορεί επίσης να είστε σε χαμηλότερο ποσό αμοιβής από όλους τους άλλους. Οι άνθρωποι που έχουν εργαστεί για την επιχείρηση ως μόνιμο μέλος του προσωπικού μπορεί να είχαν την ευκαιρία να εργαστούν για αρκετό καιρό και να έλαβαν διάφορες αυξήσεις στο μισθό τους. Λόγω του ότι ένας προσωρινός εργαζόμενος είναι εκεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, πιθανότατα θα προσφερθεί ο εθνικός ελάχιστος μισθός για την ανάλογη ηλικιακή κατηγορία.

Η επιλογή μεταξύ πλήρους και προσωρινής απασχόλησης έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Πριν επιλέξετε τον τύπο απασχόλησης που είναι καλύτερος για εσάς, είναι σημαντικό να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager