Ο Pierre Omidyar γεννήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας από γονείς που κατάγονταν από το Ιράν. Μετακόμισε στο Maryland με την οικογένειά του όταν ο γιατρός πατέρας του άρχισε να εργάζεται στο Johns Hopkins University Medical Center. Ο Pierre γοητεύτηκε με τους υπολογιστές όταν ήταν ακόμη στο γυμνάσιο και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Tufts το 1988 με πτυχίο στο Computer Science.

Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για την Claris, θυγατρική της Apple Computer, αναπτύσσοντας λογισμικό για το Macintosh. Το 1991, συνίδρυσε την Ink Development Corp. με τρεις φίλους του. Η εταιρεία περιλάμβανε ένα τμήμα αγορών μέσω Διαδικτύου και αργότερα μετονομάστηκε σε eShop Inc. Ο Omidyar εργάστηκε ως μηχανικός λογισμικού για το eShop μέχρι τα τέλη του 1994, όταν έγινε μηχανικός υπηρεσιών προγραμματισμού για την General Magic, μια εταιρεία πλατφόρμας κινητής επικοινωνίας. Το 1996, το eShop πωλήθηκε στη Microsoft, αλλά ο Omidyar παρέμεινε γοητευμένος από τις τεχνικές προκλήσεις που αφορούσαν το διαδικτυακό εμπόριο.

Ενώ ζούσε και εργαζόταν στην περιοχή του San Francisco, γνώρισε και παντρεύτηκε την Pamela Wesley, μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη βιολογία που αργότερα ξεκίνησε μια καριέρα ως σύμβουλος διαχείρισης. Σε μια επαναλαμβανόμενη ιστορία, ο Omidyar δημιούργησε αρχικά έναν διαδικτυακό ιστότοπο δημοπρασιών για να βοηθήσει τη σύζυγό του να εμπορεύεται και να συλλέγει διανομείς καραμελών Pez. Στην πραγματικότητα, ο Omidyar είχε ήδη ιντριγκάρει το τεχνικό πρόβλημα της δημιουργίας ενός διαδικτυακού χώρου για την απευθείας δημοπρασία από άτομο σε άτομο συλλεκτικών αντικειμένων. 

Δημιούργησε ένα απλό πρωτότυπο στην προσωπική του ιστοσελίδα και ξεκίνησε μια διαδικτυακή υπηρεσία που ονομάζεται Auction Web ως ιδιωτική επιχείρηση. Το πρώτο αντικείμενο που πωλήθηκε στον ιστότοπο δεν ήταν ένας διανομέας Pez, αλλά ένας σπασμένος δείκτης λέιζερ. Ο Omidyar ήταν έκπληκτος που κάποιος θα πλήρωνε για τη συσκευή σε χαλασμένη κατάσταση, αλλά ο αγοραστής τον διαβεβαίωσε ότι μάζευε σκόπιμα σπασμένους δείκτες λέιζερ. Ακολούθησαν ανάλογες εκπλήξεις. Κάπου εκεί η επιχείρηση εκτοξεύτηκε καθώς οι χρήστες ανταπορκίθηκαν και άρχισαν να καταχωρούν εμπορικά αγαθά μιας ασύλληπτης ποικιλίας.

Στη συνέχεια ο Omidyar ίδρυσε την επιχείρηση αυτή επίσημα, η μικρή αμοιβή που εισέπραττε σε κάθε πώληση χρηματοδότησε την επέκταση του ιστότοπου. Τα έσοδα σύντομα ξεπέρασαν τον μισθό του στη General Magic και ο Omidyar αποφάσισε να αφιερώσει την πλήρη προσοχή του στη νέα του επιχείρηση. Η επιχείρηση επεκτάθηκε από στόμα σε στόμα και η Auction Web πρόσθεσε ένα φόρουμ σχολίων, επιτρέποντας στους αγοραστές και τους πωλητές να αξιολογούν ο ένας τον άλλον ως προς την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία τους. 

Από συλλεκτικά αντικείμενα, ο ιστότοπος επεκτάθηκε γρήγορα σε μια τεράστια γκάμα εμπορεύσιμων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων επίπλων, ηλεκτρονικών, οικιακών συσκευών, αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων. Το 1996, ο Omidyar υπέγραψε συμφωνία αδειοδότησης για να προσφέρει αεροπορικά εισιτήρια online. Το 1996, το Auction Web φιλοξένησε 250.000 δημοπρασίες. Τον πρώτο μήνα του 1997 φιλοξένησε 2 εκατομμύρια. Στα μέσα εκείνης της χρονιάς, η ιστοσελίδα φιλοξενούσε σχεδόν 800.000 δημοπρασίες την ημέρα.

Ο Pierre Omidyar άλλαξε το όνομα της εταιρείας σε eBay το 1997 και άρχισε να διαφημίζει την υπηρεσία επιθετικά. Υπηρέτησε ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου από την ίδρυσή του. Στην αρχή, διετέλεσε επίσης οικονομικός διευθυντής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αλλά παραιτήθηκε από αυτές τις θέσεις σταδιακά. Εκείνη την εποχή, το eBay είχε μόλις 30 υπαλλήλους , μισό εκατομμύριο χρήστες και έσοδα των ΗΠΑ 47 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το 2002, η eBay εξαγόρασε την εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών στο διαδίκτυο PayPal, την οποία χρησιμοποιεί για να διεκπεραιώνει τις περισσότερες διαδικτυακές συναλλαγές της, αναγκάζοντας πολλούς διαδικτυακούς πωλητές να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία. Ταυτόχρονα, το eBay διαφοροποίησε τις υπηρεσίες του, επιτρέποντας στους πωλητές να συμμετέχουν σε πωλήσεις σταθερής τιμής και «καλύτερης προσφοράς», καθώς και σε συμβατικές δημοπρασίες. 

Οι προγραμματιστές λογισμικού μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογές για ενσωμάτωση στον ιστότοπο μέσω του προγράμματος eBay. Το 2005, το eBay άνοιξε μια κατηγορία για την αγορά και πώληση πλεονασματικών βιομηχανικών μηχανημάτων και επιχειρηματικού εξοπλισμού. Πολλές μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον το eBay για να καθορίσουν τιμές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του στο χρηματιστήριο, το eBay είχε επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, απασχολώντας περισσότερα από 15.000 άτομα για να εξυπηρετήσει μια βάση πελατών που αριθμούσε εκατοντάδες εκατομμύρια, που δραστηριοποιείται σε 30 χώρες, με ιδιαίτερα μεγάλες παρουσίες στην Κίνα και την Ινδία.

Ο Pierre Omidyar ήταν ο 24ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο το 2021, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 21,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δημοσιεύθηκε από admin