Η πανδημία έχει επιταχύνει δραματικά τον ρυθμό των αλλαγών, προκαλώντας μεγάλες αναταραχές στην πορεία. Καθώς ξεκινάμε το 2022 και μπαίνουμε στο τρίτο έτος ζωής και εργασίας μέσα από μια παγκόσμια πανδημία, μπορούμε να δούμε πέντε θέματα που διαμορφώνουν την αγορά εργασίας και αυτόν τον νέο κόσμο εργασίας.

  1. Εργασία εξ αποστάσεως και υβριδική εργασία

Πρώτον, η πανδημία έχει προκαλέσει την ανάγκη για μια βαθιά επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε. Οι εταιρείες πέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια εξετάζοντας προσεκτικά τα μοντέλα εργασίας τους, αλλά και την κουλτούρα και τις αξίες τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση για εξ αποστάσεως και υβριδική εργασία συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία.

Το μερίδιο των θέσεων εργασίας που προσφέρουν εξ αποστάσεως εργασία είχε σχεδόν διπλασιαστεί στο τέλος του 2021. Σε μόλις ένα χρόνο, οι ρόλοι που προσφέρουν εξ αποστάσεως εργασία αυξήθηκαν από 6,5% τον Νοέμβριο του 2020 σε 12,6% τον Νοέμβριο του 2021. Για να είναι ανταγωνιστικοί για τους υποψηφίους, οι εργοδότες πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τι μπορούν να προσφέρουν, αλλά και πώς μπορούν να κάνουν τους χώρους εργασίας τους χωρίς αποκλεισμούς όταν είναι υβριδικοί. Αυτό θα συνεχίσει να είναι το επίκεντρο και για το 2022. 

  1. Νέοι ρόλοι

Εκτός από το πώς εργάζονται, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βρεί τους εργαζόμενους να ξανασκέφτονται γιατί εργάζονται και τι θέλουν περισσότερο να κάνουν με την καριέρα και τη ζωή τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι αποχωρούν από δουλειές ή καταστάσεις που δεν τους αρέσουν και μεταβαίνουν σε άλλες που θεωρούν πιο ωφέλιμες, πράγμα που ίσως στο παρελθόν να φοβόντουσαν να κάνουν. Τον Οκτώβριο του 2021, το ποσοστό των εργαζομένων που άλλαξαν ρόλους αυξήθηκε κατά 25% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία τον Οκτώβριο του 2019, καθώς οι εργαζόμενοι μεταφέρουν την εμπειρία και τις δεξιότητές τους σε νέους ρόλους με επιταχυνόμενο ρυθμό.

  1. Διαφορετικές βιομηχανίες

Βλέπουμε επίσης ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να μεταβούν σε νέες βιομηχανίες. Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι αναφέρουν καλύτερες αμοιβές, ευθυγράμμιση με τις αξίες τους και εξέλιξη σταδιοδρομίας ως βασικούς παράγοντες στην αλλαγή βιομηχανίας εργασίας. Είναι σαφές ότι αυτή η επανεξέταση προκαλεί πραγματική αλλαγή στην αγορά εργασίας, με τους εργαζόμενους να έχουν πολύ μεγαλύτερη εξουσία να διαπραγματεύονται όρους σε σχέση με το παρελθόν. 

  1. Θέσεις εργασίας στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης

Ενώ οι εργαζόμενοι είναι πλέον πιο πιθανόν να αλλάξουν θέσεις εργασίας και κλάδους, η πανδημία δημιουργεί επίσης νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης σε μεγάλη κλίμακα. Τα ετήσια δεδομένα Jobs on the Rise του LinkedIn δείχνουν ότι στις ΗΠΑ, η απόκριση στην πανδημία διαμόρφωσε σαφώς τους ρόλους που αυξάνονταν ταχύτερα τον τελευταίο χρόνο, με τον «ειδικό εμβολίων» να ανεβαίνει στην κορυφή της λίστας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είδαμε τον «εργαστηριακό επιστήμονα» και τον «υπάλληλο δημόσιας υγείας» να μπαίνουν στη λίστα των 20 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενων ρόλων, καθώς οι οικονομίες συνεχίζουν να παλεύουν με τον αντίκτυπο της πανδημίας. Με την παραλλαγή omicron να δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για τις αρχές δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο, αυτό το θέμα δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης.

Η λίστα με τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ρόλους μας είναι επίσης μια έντονη υπενθύμιση του πώς η πανδημία έχει πλήξει γρήγορα την ψηφιοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση δημιουργούσε ήδη ένα κύμα ζήτησης για ρόλους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής, και τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ συνεχίζουμε να βλέπουμε τεράστια ανάπτυξη στους ρόλους της μηχανικής και τεχνητής νοημοσύνης.

  1. Ανησυχητικό χάσμα μεταξύ των φύλων

Ενώ οι οργανισμοί συνεχίζουν να αγωνίζονται για απόκτηση ταλέντων, εξακολουθούμε να βλέπουμε βαθιά ανησυχητικά σημάδια ότι αυτές οι θέσεις είναι ανδροκρατούμενες, με τους άνδρες να αντιπροσωπεύουν συχνά το 80-90% των προσλήψεων για τους παραπάνω ρόλους. 

Καθώς εξετάζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά ανισότητα μεταξύ των φύλων στις κοινωνίες μας, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες προσλαμβάνονται σε αυτούς τους ρόλους. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να γίνουν αυτοί οι ρόλοι ελκυστικοί για τις γυναίκες και να βοηθηθούν οι γυναίκες στο να προχωρήσουν σε ρόλους αναδυόμενης τεχνολογίας.

Η μεγαλύτερη εικόνα

Ενώ η πανδημία αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης τα τελευταία δύο χρόνια και τη βασική δύναμη στα πέντε θέματα που μόλις αναφέρθηκαν, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί η μεγαλύτερη εικόνα. 

Αλλά αν μπορούμε να πάρουμε θετικά αποτελέσματα από την πανδημία, είναι ότι μπορούμε να σημειώσουμε γρήγορη πρόοδο όταν χρειάζεται. Η τεράστια αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας από μόνη της είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε θετικές αλλαγές.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager