Εδώ και μήνες οι εργοδότες φαίνεται να αναφέρουν έντονα την συνθήκη έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας, καθώς δίνουν ένα αγώνα για να καλύψουν τις διάφορες θέσεις εργασίας τους. 

Συγκεκριμένα, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ διεξήγαγε δημοσκόπηση ανάμεσα σε 529 ατόμων αμερικανικής καταγωγής που έμειναν άνεργα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν επέστρεψαν στην εργασία τους από τις αρχές Νοεμβρίου.

Από τους ερωτηθέντες, περισσότεροι από τους μισούς (53%) δήλωσαν ότι είναι κάπως ενεργοί ή δεν είναι «πολύ δραστήριοι» στην αναζήτηση εργασίας τους. Ένα τεράστιο ποσοστό της τάξης του 65% ανέφερε ότι δεν αναμένει να επιστρέψει πριν από το 2022 και το ένα τρίτο δεν αναμένει να επιστρέψει πριν από τον Απρίλιο του 2022 στην αγορά εργασίας. 

Τέλος, το 8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «δεν σχεδιάζει ποτέ να επιστρέψει στη δουλειά». Οι ερευνητές της Goldman Sachs υπολόγιζαν προηγουμένως ότι 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό. Περίπου 1,5 εκατομμύρια ήταν πρόωροι συνταξιοδοτούμενοι και 1 εκατομμύριο ήταν έγκαιρες συνταξιοδοτήσεις. Ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων έχει επίσης αυξηθεί εν μέσω αυτών των ελλήψεων στο εργατικό δυναμικό. 

Τα πιο πάνω φτάνουν στα εξής συμπεράσματα : Οι εργαζόμενοι μπορεί να μην επιστρέψουν σύντομα στην απασχόληση. Απαιτούν υψηλότερους μισθούς, περισσότερα μέτρα ασφαλείας και καλύτερα οφέλη. Σε πολλές περιπτώσεις, αποφάσισαν αφού επιβίωσαν από μια πανδημία ότι η ζωή ήταν πολύ σύντομη για να παραμείνουν σε μια δουλειά που δεν τους αρέσει.

Η έρευνα του οργανισμού υποδηλώνει ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα μπορούσαν να είναι πιο μόνιμες καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του συνηθισμένου εργατικού δυναμικού παραμένει στο περιθώριο και ίσως για πάντα.

Η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού θα παραμείνει δύσκολη το 2022

Ένα σημείωμα από παγκόσμιους οικονομολόγους της S&P με επικεφαλής την Beth Ann Bovinos ανέφερε ότι θα παραμείνει «πιθανότατα δύσκολο» να βρεθούν εργαζόμενοι το 2022 και αυτοί οι εργαζόμενοι θα κοστίσουν περισσότερο στις επιχειρήσεις. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με την S&P, το 45% των ανθρώπων που εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό είναι ηλικίας 25-54 ετών και η επιστροφή τους είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας. Αυτό αντιστοιχεί σε 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι, το 68% των οποίων είναι γυναίκες.

Οι περιορισμοί στην εργασία οδηγούνται από άτομα που εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με την S&P, δηλαδή άτομα που δεν εργάζονται ενεργά ή δεν αναζητούν εργασία. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για άτομα που δεν επιλέγουν να μείνουν άνεργοι και να λαμβάνουν επιδόματα.

Ενώ η S&P εκτιμά ότι το 58% των 3 εκατομμυρίων “εξόδων” από το εργατικό δυναμικό είναι προσωρινές, είναι ακόμα ασαφές πότε θα επιστρέψουν. Για αυτά τα 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους, πιθανότατα η έξοδος τους δεν θα διαρκέσει μέχρι να επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία. Καθώς η Omicron, μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού, αρχίζει να διασχίζει τις ΗΠΑ, φαίνεται πιθανό ως σενάριο ότι τα θέματα αυτά θα παραμείνουν για αρκετό ακόμα διάστημα.

Τον Σεπτέμβριο, 4,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους, σχηματίζοντας τον έκτο μήνα αποχωρήσεων σχεδόν ως ρεκόρ. Με άλλα λόγια, για το ήμισυ του 2021, οι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν όσο ποτέ άλλοτε και δεν έδειξαν σημάδια επιβράδυνσης.

Οι εταιρικοί οργανισμοί είχαν επιτυχία στη διατήρηση και πρόσληψη εργαζομένων διατηρώντας τους μισθούς και τα επιδόματα εργασίας υψηλά. Πολλά από αυτά έχουν αποδοθεί στους εργαζομένους που διαθέτουν μεγαλύτερη μόχλευση, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν σημειώσει ότι τα κέρδη στους μισθούς εξακολουθούν να είναι μια σταγόνα στον κάδο και μπορεί να μην παραμείνουν χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ωστόσο, καθώς οι εργαζόμενοι αρχίζουν να ξαναβλέπουν την εργασία και τι σημαίνει για αυτούς ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες συμμετέχουν στη γραμμή εύρεσης εργασίας για να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες,  οι επικεφαλής των συντεχνιών και εργασιακών σχέσεων ελπίζουν να εκμεταλλευτούν μια κομβική στιγμή στον τομέα της απασχόλησης έτσι ώστε να αντλήσουν δύναμη και συλλογική δράση.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager