Πολλοί τον αποκαλούν ως τον Έλληνα Αϊνστάιν, και κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία και πιο ιδιοφυή μυαλά παγκοσμίως. Τράβηξε την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας και όλου του κόσμου όταν έδωσε λύση στο μαθηματικό γρίφο του θεωρήματος του John Nash, μια μαθηματική εξίσωση που οι μαθηματικοί σε όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να λύσουν εδώ και 60 χρόνια. Ποιός είναι όμως ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης;

Τα πρώτα βήματα και η επαφή με τα μαθηματικά

Γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή του είναι από την Κρήτη. Ο πατέρας του ήταν μαθηματικός και η μητέρα του φιλόλογος, γεγονός που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του τόσο για τα μαθηματικά όσο και για τις θεωρητικές επιστήμες. Όπως δηλώνει και ο ίδιος, οι δύο πρωταγωνιστές και ήρωες στη ζωή του ήταν οι γονείς του. Από πολύ μικρός δέχτηκε πάρα πολλά ερεθίσματα από τους γονείς του, αφου εξερευνούσε από μικρός τη βιβλιοθήκη των γωνιών του μέχρι που ανακάλυψε τα βιβλία των μαθηματικών του πατέρα του, κάτι που τον προσέλκυσε σε αυτό τον κλάδο. Όταν ο Δασκαλάκης ήταν στην τρίτη τάξη, ο πατέρας του αγόρασε ένα Amstrad CPC, το οποίο ο Δασκαλάκης έμεινε ξύπνιος όλη τη νύχτα προσπαθώντας να μάθει πώς λειτουργεί.

Σπουδές και η πρώτη επαφή με το άλυτο θεώρημα του Nash

Φοίτησε στο Βαρβάκειο Γυμνάσιο και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου το 2004 έλαβε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών. Στο προτελευταιο έτος των σπουδών του, γνωρίζει σε ένα συνέδριο τον Χρίστο Παπαδημητρίου, ο οποίος μετέπειτα έγινε ο μέντορας του, απο τον οποίο και άκουσε για πρώτη φορά για το άλυτο θεώρημα του John Nash. Ολοκλήρωσε την προπτυχιακή του διατριβή με θέμα “περί της ύπαρξης καθαρής ισορροπίας Nash στα γραφικά παιχνίδια με συνοπτική περιγραφή” υπό την επίβλεψη του Στάθη Ζάχου. Ως προπτυχιακός φοιτητής, ο Δασκαλάκης πέτυχε τέλειες βαθμολογίες σε όλα εκτός από ένα του μάθημα, και κατάφερε να αποφοιτήσει με βαθμό 9,98 / 10, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί προηγουμένως στην ιστορία του Πανεπιστημίου. 

Μεταπτυχιακές σπουδές και η λύση του “άλυτου” γρίφου

Το γεγονός που τον έβαλε ανάμεσα στα πιο έξυπνα μυαλά και τράβηξε την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας και του κοινού ήταν ότι ενώ ήταν μόνο 27  και ακόμα στο μάστερ του  αποφάσισε να σταθεί ενάντια στο άλυτο “Nash equilibrium.” Το αναπάντητο αυτό επιστημονικό ερώτημα ήταν στη δημοσίευση του John Nash το 1950 όπου αναφέρει ότι σε σύνθετα οικονομικά συστήματα δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει το σημείο ισορροπίας  ούτε καν κατά προσέγγιση, για αυτή τη δημοσίευση ο John Nash κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας του 1994. Αφου το ερώτημα παρέμεινε άλυτο για έξι δεκαετίες, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης κατάφερε να το λύσει μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Για την επιτυχία του αυτή, βραβεύτηκε το 2009 με το Βραβείο Θεωρίας Παιγνίων, και στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο ίδιος ο Nash, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει.

Μετέπειτα πορεία μέχρι σήμερα

Ακολούθησαν διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ, όπου αποφάσισε να συνεχίσει τη ζωή του. Προσλήφθηκε από τη Microsoft, μόνο για να παραιτηθεί λίγο αργότερα, ώστε να γίνει επίκουρος καθηγητής στο MIT, σε ηλικία 27 ετών. Σήμερα, οι συνεισφορές του Δασκαλάκη έχουν αναγνωριστεί με το βραβείο Rolf Nevanlinna, το οποίο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια και θεωρείται μία από τις υψηλότερες τιμές στη θεωρητική επιστήμη των υπολογιστών. 

Η Διεθνής μαθηματική Ένωση τονίζει ότι ο κ. Δασκαλάκης βραβεύεται επειδή “διαμόρφωσε την κατανόησή μας για την υπολογιστική πολυπλοκότητα σε θεμελιώδη προβλήματα” που σχετίζονται με τα μαθηματικά και τα οικονομικά.

Έχει λάβει πολλά άλλα βραβεία και διακρίσεις όπως το βραβείο καριέρας από το Ινστιτούτο Επιστημών των ΗΠΑ, το βραβείο πληροφορικής από το Ίδρυμα Sloan, το Βραβείο Εξαιρετικής έκδοσης από τη Διεθνή Ένωση Εφαρμοσμένων Μαθηματικών SIAM, την ερευνητική υποτροφία της Microsoft και το Βραβείο Έρευνας από το Ινστιτούτο Giuseppe Sciacca του Βατικανού.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager