Συμβουλές χρήσης των LinkedIn, Facebook και Twitter για εύρεση εργασίας

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν εισχωρήσει για τα καλά στην καθημερινότητα μας, και πλέων χρησιμεύουν σε κάτι παραπάνω από το να μένεις σε επαφή με τους φίλους σου και να δικτυώνεσαι με συναδέλφους. Η επανάσταση των σελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης σαν το Facebook, το Twitter και το LinkedIn έχουν επηρεάσει τις διαδικασίες πρόσληψης των εταιριών. Μελέτη έδειξε πως το 94% των εταιριών, συμπεριλαμβάνουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στις διαδικασίες εύρεσης και πρόσληψης υποψηφίων. Από αυτό το ποσοστό, το 93% χρησιμοποιούν το LinkedIn, το 66% το Facebook και το 54% το Twitter. Αυτά τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους. Οι καιροί αλλάζουν και οι διαδικασίες πρόσληψης μαζί τους. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι αναζητούν εργασία.

Ενημερώστε τα Κοινωνικά σας Δίκτυα ότι αναζητάτε εργασία

Η Κοινωνική Δικτύωση μπορεί να προσφέρει πολλά. Ένα εξ αυτών και πιθανώς το σημαντικότερο είναι η δυνατότητα δικτύωσης, όχι μόνο με φίλους και συναδέλφους, αλλά κυρίως με άτομα κοινών ενδιαφερόντων καθώς και επαγγελματικών γνωριμιών. Οι αναζητούντες εργασία πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τη δικτύωσή τους με σκοπό να ενημερώνουν αυτά τα άτομα ότι βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας. Ενημερώστε τους για τη θέση που ψάχνετε, ίσως είναι σε θέση να προτείνουν μία.

Ρίξτε μια ματιά στις ρυθμίσεις προστασίας σας στο Facebook

Αν και οποιοσδήποτε φίλος ή δικτύωση έχετε στο Facebook μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει σχετικά με την εξεύρεση εργασίας, καλό είναι να ελέγχετε τι θα μπορούσε πιθανότατα να δει ένας Διευθυντής Προσλήψεων ή αντιστοίχως μια Εταιρία Προσλήψεων. Το Facebook παρέχει στους χρήστες του μια εύρωστη επιλογή από προσωπικές ρυθμίσεις και, ως Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης που εστιάζει στην προσωπική σας ζωή, ίσως να υπάρχουν πράγματα στο προφίλ σας που δεν θα θέλατε να δει ένας μελλοντικός εργοδότης.

Κάντε το Βιογραφικό σας προσιτό όσον αφορά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και δημοσιεύστε το στο Twitter και στο LinkedIn

Με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να επικρατούν των υπολοίπων τόσο ως διαδικασία πρόσληψης όσο και ως τρόπος εύρεσης εργασίας, είναι καιρός να ενσωματώσετε το βιογραφικό σας σε αυτά. Επισυνάψτε συνδέσμους στο βιογραφικό σας οι οποίοι θα παραπέμπουν το χρήστη στον προσωπικό σας λογαριασμό στο LinkedIn, στο Twitter (εάν το χρησιμοποιούσατε για επαγγελματικούς σκοπούς ή για να ‘’τιτιβίζετε’’ για θέματα σχετικά με το επάγγελμά σας), όπως επίσης και ένα σύνδεσμο για την προσωπική σας σελίδα ή blog. Όταν θα έχετε προσθέσει αυτούς τους συνδέσμους στο βιογραφικό σας, παραθέστε και ένα σύνδεσμο για το βιογραφικό σας στο LinkedIn και το Twitter, κάνοντας το πιο εύκολο για κάθε ενδιαφερόμενο να βρει τις πληροφορίες που χρειάζεται.

Ακολουθήστε τις εταιρίες για τις οποίες θα θέλατε να δουλέψετε σε LinkedIn, Facebook, Twitter

Οι εταιρίες δεν χρησιμοποιούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μόνο για να ‘’ψαρέψουν’’ υποψηφίους, αλλά και για να γνωστοποιήσουν θέσεις εργασίας. Για να γίνουμε πιο σαφής, οι ζητούντες εργασία πρέπει να ακολουθήσουν όλες τις εταιρίες για τις οποίες διατηρούν έστω και το ελάχιστον ενδιαφέρον. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σίγουροι πως θα ενημερώνονται εγκαίρως για κάθε ευκαιρία που μπορεί να παρουσιαστεί από μια τέτοια εταιρία, μέχρις ότου βρουν τη θέση που στοχεύουν.

Χρησιμοποιήστε το LinkedIn για να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τους Υπεύθυνους προσλήψεων και τις εταιρίες τους

Με την έξαρση της δημοτικότητας και της υιοθέτησης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης σε παγκόσμια κλίμακα, είναι εξαιρετικά πιθανό οι Υπεύθυνοι Προσλήψεων των εταιριών για τις οποίες ενδιαφέρεστε, να διατηρούν παρουσία τόσο στο LinkedIn, όσο και στο Facebook αλλά και στο Twitter. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το γεγονός μαθαίνοντας κάτι σχετικά με αυτούς, καθώς επίσης και για τις εταιρίες για τις οποίες δουλεύουν. Μπορεί και να ανακαλύψετε ότι δημοσιεύουν νέες θέσεις εργασίας μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που σημαίνει αυτόματα πως θα είστε άμεσα ενήμεροι για κάθε ευκαιρία που μπορεί να παρουσιαστεί. Τέλος, η παρουσία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μπορεί να φανεί χρήσιμη, όχι μόνο σχετικά με Υπεύθυνους Προσλήψεων, αλλά και με συναδέλφους. Έτσι, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη μια δικτύωση με ανθρώπους που δουλεύουν στον ίδιο τομέα και την ίδια θέση με αυτή που στοχεύετε και εσείς, με αποτέλεσμα να αποκομίσετε πληροφορίες σχετικά με την κουλτούρα της εταιρίας ή οτιδήποτε άλλο θα σας ενδιέφερε. Αυτό θα σας παρείχε μια περαιτέρω ματιά μέσα στην εταιρία για την οποία θέλετε να δουλέψετε.

Καταλήγοντας, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρέχουν σε οποιονδήποτε αναζητά εργασία μια πραγματική περιουσία δυνατοτήτων με τις οποίες μπορεί να κλείσει με απόλυτη επιτυχία το ταξίδι αναζήτησης εργασίας. Οπόταν, βεβαιωθείτε πως θα εκμεταλλευτείτε πλήρως κάθε ευκαιρία η οποία σας παρέχεται, ούτως ώστε να προσληφθείτε στη θέση των ονείρων σας!

Αρθρογράφος: Alexander Goodenough

Μετάφραση: Αντώνης Παπαδόπουλος

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *