Αν είσαι λάτρης του Χάρι Πότερ, πιθανότατα έχεις ακούσει γι′ αυτήν. Όχι μόνο έχτισε το σύμπαν του Χάρι Πότερ, αλλά αυτή τη στιγμή είναι επίσης η δεύτερη πιο ακριβοπληρωμένη συγγραφέας στον κόσμο. Η ιστορία της είναι μια ιστορία θριάμβου και έμπνευσης. Από τον Μάιο του 2022, η J.K Rowling έχει περιουσία 1 δισεκατομμύριο δολάρια. 

Η J.K. Rowling γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1965 στο Yate του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεγαλώνοντας, έγραφε μικρές ιστορίες φαντασίας και τις μοιραζόταν με τους φίλους και την οικογένειά της. Ως παιδί, αγωνίστηκε σε μια τεταμένη σχέση με τον πατέρα της. Επιπλέον, η μητέρα της είχε συνεχόμενα προβλήματα υγείας με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Έχει πει ότι βάσισε στον εαυτό της στον χαρακτήρα της Ερμιόνης Γκρέιντζερ στην ηλικία των 11 ετών, όσον αφορά εκείνες τις άσχημες στιγμές.

Η Ρόουλινγκ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ το 1986, όπου σπούδασε γαλλικά και κλασικές σπουδές. Αμέσως μετά, μετακόμισε στο Πόρτο της Πορτογαλίας για να γίνει δασκάλα Αγγλικών. Το 1990, βρέθηκε σε απόγνωση καθώς η μητέρα της είχε πεθάνει μετά από δεκαετή μάχη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Εκείνη την εποχή, η Ρόουλινγκ έγραφε το πρώτο βιβλίο του Χάρι Πότερ. Περιγράφει αυτή την περίοδο ως καύσιμο για να παρουσιάσει λεπτομερώς τη θλίψη του Χάρι στο πρώτο βιβλίο.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Ρόουλινγκ ερωτεύτηκε, αλλά η σχέση της πήρε μια απαίσια τροπή καθώς ο σύντροφός της φέρεται να κακοποίησε σωματικά την συγγραφέα. Παίρνοντας μαζί της την κόρη της, οι δυο τους κατέφυγαν στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, αναζητώντας μια νέα αρχή. Η J.K Rowling περιγράφει αυτή την περίοδο ως πολύ δύσκολη και επίπονη, αλλά κρίσιμη για τη φιλοδοξία και την έμπνευσή της στη συγγραφή των βιβλίων της.

Ολοκλήρωση και κυκλοφορία του Χάρι Πότερ

Το 1995, η J.K Rowling ολοκλήρωσε το πρώτο της αντίγραφο του Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Το βιβλίο δακτυλογραφήθηκε σε μια παλιά χειροκίνητη γραφομηχανή και κοινοποιήθηκε σε μερικούς συναδέλφους. 

Σύντομα, η Ρόουλινγκ βρήκε το θάρρος να προσπαθήσει να εκδώσει το βιβλίο της. Η Ρόουλινγκ ήταν συντετριμμένη όταν ανακάλυψε ότι και οι δώδεκα εκδότες στους οποίους υπέβαλε την ιστορία της απέρριψαν την ιδέα της. Ωστόσο, η συγγραφέας ήταν αποφασισμένη. Για τον επόμενο χρόνο, αφιέρωσε κάθε μέρα στη βελτίωση και την επιμέλεια του βιβλίου της.

Τον Ιούνιο του 1997, έκανε τελικά το πρώτο της μεγάλο βήμα. Ένας εκδοτικός οίκος στο Λονδίνο, το Bloomsbury, τύπωσε 1.000 αντίτυπα του πρώτου βιβλίου Χάρι Πότερ. Μέσα στον πρώτο μήνα εξαντλήθηκαν όλες οι εκδόσεις. Ο εκδότης ανέβασε γρήγορα την παραγωγή και το όνομα της J.K Rowling εξαπλώθηκε σε όλη την Αγγλία. Μέσα σε πέντε μήνες, το βιβλίο έλαβε το πρώτο του βραβείο, το Βραβείο Βιβλίου Nestlé Smarties. Τον Φεβρουάριο του 1998, το μυθιστόρημα κέρδισε το Βρετανικό Βραβείο Βιβλίου για το Παιδικό Βιβλίο της Χρονιάς.

Στις αρχές του 1998, πραγματοποιήθηκε δημοπρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα δικαιώματα έκδοσης του μυθιστορήματος και κέρδισε η Scholastic Inc., έναντι 105.000 δολαρίων. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό άλλαξε το παιχνίδι για την J.K Rowling. Αυτή η συμφωνία επέτρεψε σε εκείνη και την κόρη της να μετακομίσουν σε μια καλύτερη γειτονιά και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Το δεύτερο βιβλίο, ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα των Μυστικών κυκλοφόρησε το 1998. Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά. Και τα δύο βιβλία κέρδισαν το βραβείο Smarties στην Rowling για την απαράμιλλη προσφορά της στην τέχνη. Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς κυκλοφόρησε το έτος 2000 και πούλησε 3 εκατομμύρια αντίτυπα μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την κυκλοφορία του, σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ πωλήσεων βιβλίων.

Ο Χάρι Πότερ πάει στο Χόλιγουντ

Τον Οκτώβριο του 1998, η Warner Bros αγόρασε τα δικαιώματα ταινιών για τα δύο πρώτα μυθιστορήματα σε μια επταψήφια συμφωνία! Κάθε ταινία μετά την επόμενη είχε μεγαλύτερη επιτυχία. Η σειρά ταινιών κράτησε αρκετά χρόνια. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι η JK Rowling έχει κερδίσει 700 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής μόνο από τις ταινίες του Χάρι Πότερ.

Τελικά, η Universal Studios αποφάσισε να δημιουργήσει ένα θεματικό πάρκο βασισμένο στη σειρά ταινιών. Αυτό το επόμενο βήμα ήταν τεράστιο για την καθαρή αξία της περιουσίας της J.K Rowling. Αυτή η συμφωνία διασφάλισε στην J.K Rowling αύξηση της περιουσίας της κάθε χρόνο. 

Η περιουσία της J.K Rowling το 2022

Από τον Μάιο του 2022, η J.K Rowling έχει καθαρή περιουσία 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Αν και η Ρόουλινγκ έχει βγάλει εκατομμύρια από τα βιβλία της, η κύρια πηγή εσόδων της προέρχεται πλέον από συμφωνίες θεματικών πάρκων. Επιπλέον, έχει κερδίσει πολλά χρήματα από μια μεγάλη σειρά ταινιών υπερπαραγωγής του Χόλιγουντ. Η J.K Rowling έζησε την δυστυχία και τις πραγματικές δυσκολίες της ζωής. Εξαιτίας αυτού, δεν πήρε ποτέ τον πλούτο της ως δεδομένο.

Η ίδια χρησιμοποίησε τον πλούτο και τη δύναμή της για να υποστηρίξει έναν μεγάλο αριθμό φιλανθρωπικών σκοπών και οργανώσεων. Συμμετέχει σε πολλά άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα για τη φτώχεια και την κοινωνική ανισότητα, μαζί με φιλανθρωπικά ιδρύματα που εργάζονται για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. 

Συγκεκριμένα, ζήτησε από την Coca-Cola, η οποία κέρδισε την δημοπρασία προϊόντων για τη σειρά ταινιών, να δωρίσει 18 εκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση Reading is Fundamental και σε άλλα κοινωνικά προγράμματα.

Key Takeaways

  • Βρείτε έμπνευση στις δύσκολες στιγμές της ζωής: Η J.K Rowling είχε μια πολύ σκληρή παιδική ηλικία και στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Ενώ μερικές φορές φαινόταν ότι έφτασε στον πάτο, δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται. Επιπλέον, χρησιμοποίησε τον αγώνα της ως έμπνευση. Ομοίως, πρέπει πάντα να προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο. Κάθε αγώνας μπορεί να θεωρηθεί είτε ως εμπόδιο είτε ως ευκαιρία βελτίωσης. Επιλέξτε την ανάπτυξη κάθε φορά.
  • Βρείτε κάτι για το οποίο έχετε πάθος και αναπτύξτε το: Πολλές φορές, το μεγάλο μας διάλειμμα μπορεί να προέλθει από μία μόνο ιδέα. Αυτή ήταν σίγουρα η περίπτωση της Rowling. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έχεις την επόμενη μεγάλη ιδέα ή το χόμπι σου ως ξεκίνημα μιας μεγάλης και επικερδούς καριέρας.
  • Αξιοποιήστε την επωνυμία σας: Η J.K Rowling χειρίστηκε πολύ έξυπνα την επωνυμία που δημιούργησε. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο λόγος που έκλεισε συμφωνίες για το Χόλιγουντ και τα θεματικά πάρκα. Εργαστείτε για να δημιουργήσετε ένα εμπορικό σήμα και να διατηρήσετε τη φήμη του.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager