Ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ, γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου το 1926 στο Smaland της Σουηδίας. 

Όπως οι περισσότεροι επιχειρηματίες, το όραμα του Ingvar Kamprad ξεκίνησε με μια σπίθα. Το 1931, ο πεντάχρονος άρχισε να πουλά σπίρτα, ένα απαραίτητο είδος σε κάθε σπίτι. Πώς λοιπόν ένα αγόρι από τη σουηδική επαρχία έγινε έφηβος ιδρυτής μιας παγκόσμιας επιχείρησης;

Οι περιστάσεις έκαναν ένα έξυπνο παιδί πιο έξυπνο

Ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ έκανε τα πράγματα διαφορετικά από την αρχή. Αντί να πουλάει σπίρτα για πένες, θα έπρεπε να έχει δουλέψει σκληρά στο οικογενειακό αγρόκτημα του πατέρα του στο Elmtaryd, όταν η κατάθλιψη και φτώχεια ήταν ευρέως διαδεδομένη. Ο κόσμος έκανε ουρές για φαγητό, για δουλειές, για όλα. Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, δεν πρέπει να χάνουν τίποτα ούτε καν χρόνο.

Στη σουηδική επαρχία Småland όπου ζούσε ο Ingvar, η πετρώδης γη παρήγαγε φτωχές καλλιέργειες. Η γεωργία δεν ήταν αρκετή για να επιβιώσει μια οικογένεια. Οι άνθρωποι έπρεπε να είναι καινοτόμοι, δημιουργικοί, δυνατοί και πεισματάρηδες. Οι οικογένειες ζούσαν οικονομικά και με λιτότητα, ενώ πολλοί έγιναν επιχειρηματίες για να τα βγάλουν πέρα, πουλώντας σπιτικά προϊόντα ή κονσέρβες.

Αυτό ίσχυε και για την οικογένειά του Ίνγκβαρ. Η μητέρα του ξεκίνησε έναν ξενώνα. Ο πατέρας της είχε το μεγαλύτερο εξοχικό κατάστημα στο Älmhult, μια πόλη 20 χλμ. από το Elmtaryd. Πριν μετακομίσει στο αγρόκτημα, ο Ίνγκβαρ περνούσε συχνά ολόκληρες μέρες στο μαγαζί, παίζοντας και δουλεύοντας.

Καλός με τους αριθμούς και εξαιρετικός μαθητής, ο Ingvar συνειδητοποίησε ότι μπορεί να ήταν σε θέση να πουλήσει περισσότερα πράγματα. Οι αγρότες που δεν είχαν αλιευτικά δικαιώματα χρειάζονταν ψάρια. Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες, τα περιοδικά και οι σπόροι κήπου ήταν επίσης απαραίτητα. Για να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες, οδήγησε το ποδήλατο της μητέρας του σε φάρμες μέχρι να κερδίσει αρκετά για να αγοράσει το δικό του ποδήλατο.

Όταν το ψάρεμα για ψάρια δεν έφερε μεγάλα αλιεύματα, ο Ίνγκβαρ έπεισε τον πατέρα του να αγοράσει δίχτυα για μεγαλύτερη απόδοση. Πούλησε τα ψάρια που έπιανε, μοίρασε τα κέρδη με τον πατέρα του και έβαζε τα κέρδη του από το ψάρεμα σε ένα κουτί πούρων.

Σε ηλικία 17 ετών, ίδρυσε μια εταιρεία με το όνομα ΙΚΕΑ, το όνομα της οποίας βασίστηκε στα δικά του αρχικά και στα πρώτα γράμματα της φάρμας (Elmtaryd) και του χωριού (Agunnaryd) όπου μεγάλωσε.

Αρχικά πούλησε αντικείμενα όπως κορνίζες, κοσμήματα και νάιλον κάλτσες μέσω τηλεφώνου. καθώς η επιχείρηση μεγάλωνε, άρχισε να διανέμει καταλόγους. Το 1948 ο Kamprad άρχισε να πουλά φθηνά έπιπλα και το νέο εμπόρευμα αποδείχθηκε τόσο δημοφιλές που το 1951 η ΙΚΕΑ άρχισε να προσφέρει μόνο έπιπλα σπιτιού. 

Δύο χρόνια αργότερα άνοιξε έναν εκθεσιακό χώρο στο Almhult της Σουηδίας. Οι χαμηλές τιμές της ΙΚΕΑ εξόργισαν τους ανταγωνιστές και πίεσαν τους Σουηδούς προμηθευτές να μποϊκοτάρουν την εταιρεία. Ο Kamprad απάντησε ζητώντας από την ΙΚΕΑ να σχεδιάζει τα δικά της εμπορεύματα καθώς και την σύναψη συμβάσεων με ξένες επιχειρήσεις για υλικά.

Το 1956 ο Kamprad εισήγαγε στο απόθεμα της ΙΚΕΑ έπιπλα με επίπεδη συσκευασία που είχαν σχεδιαστεί για συναρμολόγηση στο σπίτι (DIY). Αυτό αποδείχθηκε η σημαντική ανακάλυψη της εταιρείας. Τα νέα είδη μείωσαν δραματικά το κόστος αποστολής και εργασίας και επέτρεψαν στους πελάτες να μεταφέρουν εύκολα τα εμπορεύματα στο σπίτι. 

Το συμπαγές μέγεθος των συσκευασμένων εμπορευμάτων σήμαινε επίσης ότι τα αντικείμενα μπορούσαν να αποθηκευτούν στο σημείο πώλησης αντί σε μια αποθήκη, και το 1958 άνοιξε το πρώτο κατάστημα λιανικής της ΙΚΕΑ. 

Ακολούθησαν τα καταστήματα ΙΚΕΑ, αρχικά σε αρκετές χώρες της δυτικής Ευρώπης και αργότερα σε άλλες περιοχές. Τα επόμενα 50 χρόνια, σχεδόν 300 καταστήματα IKEA άνοιξαν σε όλο τον κόσμο. Τα ξεχωριστά καταστήματα, το καθένα τονίζεται από μια ζωντανή μπλε και κίτρινη οροφή ενώ είχαν συνήθως περισσότερα από 80.000 είδη σε απόθεμα και επίσης διέθεταν χώρους παιχνιδιού για παιδιά και σουηδικά εστιατόρια.

Το 2000 η ΙΚΕΑ άρχισε να πουλά εμπορεύματα στο Διαδίκτυο και η εταιρεία επεκτάθηκε γρήγορα. Μέχρι το 2003 ήταν τόσο δημοφιλής που ο κατάλογός του είχε τη μεγαλύτερη ετήσια εκτύπωση στον κόσμο και μέχρι το 2009 ο κατάλογος εκδίδονταν σε περισσότερες από δύο δωδεκάδες γλώσσες. 

Η εκπληκτική επιτυχία της ΙΚΕΑ έκανε τον Κάμπραντ έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο στις αρχές του 21ου αιώνα. Έγραψε (με τον Bertil Torekull) Historien om IKEA (1998, Leading by Design: The IKEA Story). Το βιβλίο περιελάμβανε αυτοβιογραφικές πληροφορίες για τον Κάμπραντ, κυρίως τη συμμετοχή του με ναζιστικές και φασιστικές ομάδες τη δεκαετία του 1940, για τις οποίες ζήτησε δημόσια συγγνώμη.

Τον Ιούνιο του 2015, ο Κάμπραντ κατατάχθηκε ως ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο στον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 58,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Forbes ανέφερε ότι η καθαρή περιουσία του Kamprad τον Μάρτιο του 2015 ήταν 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager