Σύμφωνα με το Αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό Forbes, τους τελευταίους μήνες, ο αριθμός των εργαζομένων που εγκαταλείπει την δουλειά του ή προσπαθεί να  αλλάξει εργασία έχει γίνει τόσο μεγάλος που η περίοδος αυτή έχει χαρακτηριστεί ως η περίοδος της “Μεγάλης παραίτησης”. Το γεγονός βασίζεται σε μια έρευνα της Microsoft της οποίας τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι πάνω από το 40% των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο σκέφτεται να εγκαταλείψει την δουλειά του ή να αλλάξει επάγγελμα.

Ο συγγραφέας Pavel Krapivin αναφέρει τους σωστούς και τους λανθασμένους τρόπους να παραιτηθείς από την δουλειά σου αλλά και 4 βήματα για την επίτευξη μιας ιδανικής αναχώρησης, ας τα δούμε πιο κάτω. 

Λανθασμένος τρόπος παραίτησης

Αν ο φόρτος εργασίας είναι υπερβολικός, έχεις ένα κακό αφεντικό ή και τοξικούς συναδέλφους, τότε το πιθανότερο είναι ότι περιμένεις την καλύτερη στιγμή για να παραιτηθείς, όταν δηλαδή η αποχώρηση σου θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην εταιρεία λόγο των άδικων συμπεριφορών που αντιμετώπισες. Πιθανόν επίσης να σκέφτεσαι την επικρότηση όλων των συναδέλφων σου λόγω του θάρρους της κίνησης σου που δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν.  

Ακόμα, είναι πιθανόν να θελήσεις να σαμποτάρεις τον εργοδότη ή το αφεντικό σου πριν αποχωρήσεις, ειδικά στην περίπτωση που έχεις πρόσβαση σε ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα, ίσως σκέφτεσαι επιπλέον την σκληρή σου δουλειά στην συγκεκριμένη θέση και το ενδεχόμενο να διαγράψεις τα δεδομένα ή ακόμα και προεργασίες για ένα ολόκληρο Project. 

Είναι αυτονόητο ότι τα παραπάνω αποτελούν πολύ κακό παράδειγμα ιδεών για την αποχώρηση σου, μάλιστα μερικές από αυτές τις ιδέες ίσως να προκαλέσουν νομικά ζητήματα. Την ίδια ώρα αν και είναι αρκετά απίθανο να ενεργήσει κάποιος βάσει αυτών των πειρασμών, υπάρχουν τρόποι να αποχωρήσεις με το κεφάλι ψηλά και να διασφαλίσεις μια ήρεμη μελλοντική επαγγελματική μετάβαση.

Σωστός τρόπος παραίτησης 

Για να μπορέσεις να διασφαλίσεις μια καθόλα ήρεμη και αξιοπρεπή αποχώρηση από την δουλειά σου και να αποφύγεις καταστροφικές προσεγγίσεις ή εντάσεις, θα πρέπει να παραδώσεις απλά την προειδοποίηση σου στον εργοδότη σου, ενώ κατά την περίοδο αυτή να κάνεις τα απολύτως απαραίτητα. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία που είναι σημαντικό να υπάρχει ανθρωπιά τόσο προς την εταιρεία αλλά και τους συναδέλφους σου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσεις ήρεμα και ελεύθερα να συνεχίσεις για το καλύτερο μέλλον που σε περιμένει. 

Τα 4 βήματα για μια ιδανική αναχώρηση

Οι ακαδημαϊκοί Μπιλ Μπέρνετ και  Ντέιβ Έβανς του πανεπιστημίου Στάνφορντ,  περιγράφουν 4 βήματα για την επίτευξη μιας ιδανικής αναχώρησης, τα οποία απορρέουν από την κατάσταση “Τwo-week lame duck”. Αυτός ο ορισμός αναφέρεται στην περίοδο προειδοποίησης, και καταδεικνύει ότι ο πιο ανώδυνος τρόπος να αποχωρήσει κάποιος με ηρεμία και επαγγελματικότητα είναι κατά την διάρκεια των δύο εβδομάδων προειδοποίησης να μην κάνει σχεδόν τίποτα. 

Ακολουθούν αναλυτικότερα οι 4 τρόποι:

  1. Αφήστε την θέση εργασίας σας καλύτερα απ ότι την βρήκατε

Πολλοί από τους συναδέλφους σου δεν θα σε ξεχάσουν μετά την αποχώρηση σου, πιθανόν να είναι και πολύ σημαντικοί υποστηρικτές στην νέα σου αρχή. Οπότε, να είσαι σίγουρος ότι πρέπει να τους αντιμετωπίσεις με σεβασμό. Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε ότι όταν αφήσουμε την δουλειά μας στα άτομα που θα την αναλάβουν, θα βρίσκονται σε θέση να το κάνουν με ευκολία. Αυτό θα διατηρήσει μια καλή σχέση με τους πρώην συναδέλφους αλλά και το πρώην αφεντικό σου.

  1. Ανανεώστε το δίκτυο γνωριμιών σας

Κατά την αποχώρηση αλλά και σε όλα τα στάδια της καριέρας μας, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να έχουμε πολλές και σημαντικές γνωριμίες που να γνωρίζουν καλά την ποιότητα της δουλειάς αλλά και τα προσόντα μας όπως οι πελάτες και οι πρώην συνάδελφοι. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο μας με ευνοϊκό τρόπο για εύρεση μιας νέας και επιτυχημένης καριέρας.  

  1. Ρυθμίστε την αντικατάσταση σας

Αν και είναι σε κάποιο βαθμό απίθανο να έρθεις αντιμέτωπος  με τον αντικαταστάτη σου, μπορείς να παίξεις σημαντικό ρόλο στην πρώιμη επιτυχία ενός συναδέλφου σου κατά την αποχώρηση σου. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι τυχόν εκκρεμότητες πρόκειται να τακτοποιηθούν ενώ παράλληλα μπορείς να αφήσεις αρκετή βιβλιογραφία και οδηγίες έτσι ώστε ο αντικαταστάτης σου να μπορεί να μπει εύκολα και γρήγορα στο νόημα και την φύση της εργασίας. 

  1. Αποχωρήστε σωστά 

Ο τρόπος με τον οποίο θα αποχωρήσεις από την δουλειά σου, θα διαμορφώσει την τελική εικόνα των συναδέλφων σου για εσένα. Θα ήταν συνετό να αφήσεις μια θετική εικόνα. Σε μια ιδανική κατάσταση, θα πρέπει να επιδιώξεις να σου ζητούν να επιστρέψεις αντί να μην επιθυμούν να συνεργαστούν ποτέ ξανά μαζί σου. Ένα σημαντικό βήμα, είναι η “Ιστορία αποχώρησης” σου. Κατά την αναχώρηση σου, πολλοί θα σε ρωτήσουν επανειλημμένα γιατί φεύγεις, αντιστάσου στην επιθυμία να μιλήσεις αρνητικά για τον εργοδότη ή το αφεντικό σου και αντ’ αυτού, δοκίμασε να επινοήσεις ένα θετικό λόγο για την αποχώρηση σου.

Αν μπεις στον πειρασμό να αλλάξεις σημείο επαγγελματικής πλεύσης κατά την διάρκεια της λεγόμενης αυτής περιόδου της “Μεγάλης Παραίτησης”, τότε είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί η όλη διαδικασία με τον πιο ήρεμο και αποτελεσματικό τρόπο για την καριέρα σου. Με τις πιο πάνω συμβουλές, μπορείς να εξασφαλίσεις ότι αυτό θα γίνει με επιτυχία. 

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou