«Οι ομάδες δεν αποδίδουν». Μια πρόταση που έχουν ακούσει από οργανισμούς και επιχειρήσεις ξανά και ξανά στο Harvard. Οργανισμοί και επιχειρήσεις οι οποίες δεν παίρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα από τις ομάδες τους. Που είναι το πρόβλημα; Η έρευνα έδειξε ότι δεν φταίνε τόσο οι ίδιοι οι υπάλληλοι όσο… οι μάνατζερς που αποτυγχάνουν να ξεχωρίσουν και να ενώσουν κατάλληλα τις διαφορετικές προσωπικότητες των υπαλλήλων.

Μερικοί μάνατζερς απλά δεν μπορούν να δουν πόσο εμφανής είναι οι διαφορές μεταξύ των υπαλλήλων, άλλοι δεν ξέρουν πως να ενεργήσουν σε καταστάσεις εντάσεων και διαφορών, ή να κατανοήσουν το κόστος του να μην ενεργήσουν καθόλου. Ως αποτέλεσμα, εξαιρετικές ιδέες δεν εισακούονται ή πάνε χαμένες, η παραγωγικότητα πέφτει, και η ομάδα υποφέρει.

Η Deloitte, για να βοηθήσει τους ηγέτες να κερδίσουν πίσω αυτή τη χαμένη αξία, δημιούργησε ένα σύστημα που λέγεται Εταιρική Χημεία (Business Chemistry). Το εν λόγω σύστημα αναγνωρίζει τα 4 βασικά στυλ εργασίας και τις σχετικές στρατηγικές για επίτευξη κοινών στόχων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με την έρευνα, κάθε ένας από εμάς ανήκει σε μια κατηγορία τα στοιχεία της οποίας είναι κυρίαρχα, και πολύ πιθανόν να ενσωματώνει στοιχεία και κάποιας άλλης. Πάμε να τα δούμε τις 4 κατηγορίες.

Pioneer (Δημιουργικός)

Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, τείνουν να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, χωρίς να τους απασχολούν πολύ οι λεπτομέρειες. Είναι αυθόρμητοι, προσαρμόζονται εύκολα, τους χαρακτηρίζει η φαντασία, η δημιουργικότητα και δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα. Ελκύονται από νέες ιδέες και νέες προσεγγίσεις στα πράγματα.

Driver (Οδηγός)

Στους ανθρώπους αυτής της κατηγορίας αρέσουν οι προκλήσεις, και το μόνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Είναι ανταγωνιστικοί, they want the job done και πάντα σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Συνήθως βλέπουν τα πράγματα ως άσπρο ή μαύρο και πάντα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οπλισμένοι με λογική και δεδομένα.

Guardian (Φύλακας)

Οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας αρέσκονται στη σταθερότητα και έχουν ταλέντο στο να βάζουν τα πράγματα σε τάξη. Είναι πραγματιστές και φοβούνται το ρίσκο, ενώ κολλούν συχνά στη λεπτομέρεια. Γι’ αυτούς, τα δεδομένα και οι αριθμοί είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες, και οι λεπτομέρειες μετρούν, καθώς είναι τελειομανείς. Είναι συνήθως συντηρητικοί και πιστεύουν ότι το παρελθόν πρέπει να είναι οδηγός.

Integrator (Ομαδικός)

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που δίνουν έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και που δένουν τις ομάδες. Γι’ αυτούς, οι διαπροσωπικές σχέσεις και η ευθύνη απέναντι στην ομάδα είναι υψίστης σημασίας, ενώ θεωρούν ότι τα πάντα είναι σχετικά. Είναι καλοί διπλωμάτες και επικεντρώνονται στην ομοφωνία. Δεν θα δημιουργήσουν ποτέ μια σύγκρουση και δεν χρειάζονται εξωτερικά κίνητρα για να αποδώσουν.

Γιατί είναι σημαντικό για τους Υπεύθυνους Προσλήψεων να γνωρίζουν τα 4 εργασιακά στυλ

Καταλαβαίνοντας από τι άτομα αποτελείται το Ανθρώπινο Δυναμικό της εταιρείας, μπορούν να καταλάβουν αυτόματα και ποιο στυλ ατόμου υπολείπεται και άρα να βελτιώσουν την αποδοτικότητα με τις σωστές προσλήψεις. Ίσως η ομάδα να χρειάζεται ένα δημιουργικό μυαλό. Ίσως να χρειάζεται ένα άτομο που να βοηθήσει στο δέσιμο. Ίσως να χρειάζεται και τους δύο.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό για τους Μάνατζερς

Γνωρίζοντας το στυλ εργασίας κάθε ατόμου στην ομάδα τους, οι μάνατζερς μπορούν να κάνουν ανακατανομή των εργασιών στα σωστά άτομα. Την ίδια ώρα, κατανοώντας ότι αυτό που φαινομενικά μοιάζει με αδυναμία στην ουσία είναι η δύναμη του υπαλλήλου, θα μπορούν να κάνουν καλύτερο μανατζάρισμα, κάνοντας την ομάδα να εκτιμήσει τις ξεχωριστές δυνάμεις του κάθε ατόμου, αντί να αναλώνονται σε διαφωνίες. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου αντίθετα στυλ εργασίας πρέπει να συνεργαστούν σε μια ομάδα των 2. Επίσης, ο μάνατζερ κατανοεί και ποια προσέγγιση διοίκησης θα πρέπει να ακολουθήσει, ανάλογα με τα άτομα που διοικεί.

Γιατί είναι σημαντικό για τους ίδιους τους Υπαλλήλους

Ένα συνηθισμένο φαινόμενο, είναι οι Φύλακες να νιώθουν ότι πιέζονται με τις αυστηρές προθεσμίες, οι Δημιουργικοί να νιώθουν ότι η δημιουργικότητα θάβεται κάτω από τους κανόνες, οι Οδηγοί να εκνευρίζονται γιατί η ομάδα αλλάζει συνεχώς αποφάσεις και η δουλειά τους δεν γίνεται, και οι Ενωτικοί να ενοχλούνται από την όλη κατάσταση. Μέσα από την κατανόηση λοιπόν των εργασιακών στυλ, τα άτομα πλέον εστιάζουν στις δυνάμεις του κάθε συναδέλφου και όχι στη διαφορετικότητα μεταξύ τους, με τις συγκρούσεις να μειώνονται και την ομαδικότητα να αυξάνεται. Και φυσικά, καταλαβαίνουν το εργασιακό στυλ του μάνατζερ τους και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισής του!

 

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *