Πρέπει οι εταιρείες να προσλαμβάνουν ή να απολύουν; Η ζήτηση για ταλέντα έχει επανέλθει τα τελευταία δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή οι φόβοι της ύφεσης είναι ευρέως διαδεδομένοι. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ανταποκριθούν και δίνουν διαφορετικές απαντήσεις.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι οι Αμερικανοί εργοδότες, εξαιρουμένου του τομέα της γεωργικής εκμετάλλευσης, προσέλαβαν 315.000 εργαζόμενους τον Αύγουστο. Το report του Bureau of Labor Statistics που κυκλοφόρησε λίγες μέρες νωρίτερα, ανέφερε  ότι περίπου 11,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ανοίχτηκαν μόνο τον μήνα Ιούλιο. Δηλαδή υπήρχαν σχεδόν δύο κενές θέσεις για κάθε άνεργο. Η κατάσταση στη Βρετανία είναι παρόμοια. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει μια πικρή ύφεση, αλλά οι κενές θέσεις βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Γιατί αυτό; Πίσω από το σημερινό εργασιακό παράδοξο βρίσκονται τρεις παράγοντες. Πρώτον, η υψηλή αναταραχή στην αγορά εργασίας, δεύτερον, η μετα-πανδημική αναταραχή αυτής της αγοράς, και τέλος, οι περισσότερες επιχειρήσεις, που αγωνίζονται καθημερινά, έχουν περιορισμένο εύρος ζώνης για να αντιμετωπίσουν τις λεπτές κυκλικές μετατοπίσεις.�


Η αγορά εργασίας βρίσκεται σε κατάσταση πολυετούς αλλαγής. Τα απλά οικονομικά μοντέλα αντιμετωπίζουν όλες τις επιχειρήσεις ως ίδιες και την οικονομία ως “αντιπροσωπευτική εταιρεία.”Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις είναι πολύ διαφορετικές. Ορισμένες επιχειρήσεις επεκτείνονται, ενώ άλλες συρρικνώνονται. 

Το διπλανό γράφημα δείχνει το ρυθμό ροής των εργαζομένων σε ένα μόνο μήνα. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός ατόμων μετακινείται από εργασία σε εργασία ή από μη εργασία σε εργασία (και αντίστροφα). Κατά κανόνα, οι θέσεις εργασίας ρέουν με βραδύτερο ρυθμό από τους εργαζόμενους. Σε ύφεση, η μείωση θέσεων εργασίας είναι μεγαλύτερη. 

Στη μεταποίηση, η ανάγκη περικοπής θέσεων εργασίας σημαίνει πάντοτε ότι οι άνθρωποι απολύονται. Υπάρχουν όμως βιομηχανίες, ιδίως στο λιανικό εμπόριο, όπου ο κανονικός ρυθμός κύκλου εργασιών είναι τόσο υψηλός ώστε οι θέσεις εργασίας μπορούν να μειωθούν χωρίς τερματισμούς. 

Τι γίνεται με τον δεύτερο παράγοντα, τη μετα-πανδημική μετατόπιση στην αγορά εργασίας; Ο Στίβεν Ντέιβις της Σχολής Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Σικάγο το αποκαλεί “μεγάλο ανασχηματισμό”. Η πλευρά της ζήτησης της αγοράς δεν έχει αλλάξει πολύ από το covid-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Eliza Forsythe του Πανεπιστημίου του Illinois και τριών άλλων συγγραφέων. Πολλοί από τα 20 εκατομμύρια Αμερικανούς που απολύθηκαν τον Απρίλιο του 2020 ανακλήθηκαν γρήγορα από τους εργοδότες τους. 

Η πλευρά της προσφοράς άλλαξε ριζικά. Η αναλογία απασχόλησης προς πληθυσμό, παραμένει κάτω από την κορυφή πριν από την πανδημία, κυρίως ως αποτέλεσμα της εξόδου των ηλικιωμένων εργαζομένων από το εργατικό δυναμικό, λένε οι συγγραφείς. Η αύξηση των κενών θέσεων είναι ιδιαίτερα έντονη στις βιομηχανίες αναψυχής, φιλοξενίας και προσωπικής φροντίδας.

Οι εργοδότες στην Αμερική εντείνουν την ένταση των προσλήψεων. Οι απαιτήσεις δεξιοτήτων στις αγγελίες εργασίας έχουν πλέον χαλαρώσει. Η αμοιβή έχει αυξηθεί πιο έντονα από ό, τι σε άλλα είδη εργασίας. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ανέργων και εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης να μετακινηθούν σε θέσεις εργασίας. Οι ευκαιρίες στις υψηλότερες βαθμίδες της κλίμακας θέσεων εργασίας φαίνεται να έχουν ανοίξει, λόγω των συνταξιοδοτήσεων.

Ο συνδυασμός μιας επικείμενης ύφεσης, της υψηλής αναταραχής και των μετατοπίσεων στην προσφορά εργασίας είναι εξαιρετικά περίπλοκος για τη διαχείριση των περισσότερων επιχειρήσεων. Κατ ‘ αρχήν, μια καλά διοικούμενη επιχείρηση θα μπορούσε να προσλάβει στρατηγικά σε όλο τον επιχειρηματικό κύκλο. Στην πράξη, ακόμη και η βεβαιότητα μιας ύφεσης σε 12 μήνες δεν θα ήταν αρκετή για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να τελειοποιήσουν τις προσλήψεις. Θα πρέπει να γνωρίζουν το μέγεθος, τη διάρκεια και τα χαρακτηριστικά της βιομηχανίας οποιασδήποτε ύφεσης. Η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της πρόσληψης ως απάντηση σε λεπτές κυκλικές μετατοπίσεις είναι ανέφικτη.

Μπορούν οι επιχειρήσεις να πλοηγηθούν καλά στη σημερινή δύσκολη αγορά εργασίας; Η Apple φαίνεται να το κάνει. Στην Ευρώπη, η Ryanair προσέλαβε προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και άρχισε να προσλαμβάνει επιθετικά καθώς η οικονομία ξεκίνησε να αναπτύσσεται ξανά. Έχει συνεχίσει να πετάει αυτό το καλοκαίρι, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς καθώς οι αντίπαλοι έχουν ακυρώσει πτήσεις. Αλλά για πολλές επιχειρήσεις η εύρεση μιας απάντησης στο παράδοξο της εργασίας δεν είναι εύκολη.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager