Επιτέλους πήρες το email που περίμενες μέρες τώρα μα σου φάνηκαν αιώνες. Με άγχος το ανοίγεις και ένα μείγμα αισιοδοξίας – απαισιοδοξίας σε κατακλύζει. Κοντοστέκεσαι για μια στιγμή, το διαβάζεις τελικά. Απόρριψη. Και κάπου εκεί καλωσορίζεις και τη λύπη και το θυμό στην παρέα. Πριν αρχίζεις να βασανίζεις το μυαλό σου με άσκοπες σκέψεις όμως, καλό είναι να θέσεις στον εαυτό σου 5 παραγωγικές αλλά συνάμα και… σκληρές ερωτήσεις.
1) Ήθελα πραγματικά αυτή τη δουλειά;

Είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς με το πρεστίζ του ονόματος μιας εταιρείας ή τις φήμες που προηγούνται του ονόματος της. Πρέπει όμως να σκεφτείς: Είμαι σίγουρος/η ότι θα μπορούσα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της δουλειάς; Είμαι σίγουρος ότι ήθελα αυτή τη θέση; Μήπως απλά ήθελα να δουλέψω σε αυτή την εταιρεία επειδή θα φαινόταν καλό στο βιογραφικό μου; Μήπως απλά ήθελα τον μισθό; Οι συνεντευξιαστές μπορούν εύκολα να καταλάβουν εάν ο υποψήφιος είναι ενθουσιασμένος με τη θέση ή αν έχει άλλα κίνητρα.
2) Ήμουν προετοιμασμένος/η αρκετά;

Εάν το ταξίδι για εξεύρεση εργασίας διαρκέσει περισσότερο από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το άτομο κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα του αυτόματου πιλότου
. Να στέλνει βιογραφικά παντού δηλαδή, χωρίς να τα προσαρμόζει πρώτα και χωρίς να προετοιμάζεται αρκετά για κάθε συνέντευξη. Έκοψες και έραψες σωστά το βιογραφικό σου σύμφωνα με τη θέση για την οποία αιτείσαι; Έκανες έρευνα για την εταιρεία; Είναι λογικό να μην μπορείς να το κάνεις αυτό, εάν έστειλες βιογραφικό σε κάθε εταιρεία με ανοικτή θέση εργασίας. Ίσως όμως θα έπρεπε να επικεντρωθείς στις θέσεις που πραγματικά σε ενδιαφέρουν.

“Ποτέ μην ξεχνάς να κάνεις έρευνα για την εταιρεία”


3) Τι άλλο μπορεί να συνείσφερε στην απόρριψη μου;


Ίσως τα πράγματα να πήγαν τόσο καλά που πραγματικά απορείς γιατί απορρίφθηκες από τη δουλειά. Το βιογραφικό σου ήταν άψογο και η συνέντευξη πήγε πολύ καλά. Τι έφταιξε λοιπόν; Είναι πιθανόν να έχασες ένα κομμάτι από το παζλ.  Μήπως ήσουν αγενής στην ρεσεψιόν; Μήπως δεν φρόντισες την εικόνα των social media σου αρκετά, και όταν ‘ψάχτηκε’ το προφίλ σου, να έδωσε λανθασμένη εντύπωση; Μήπως δεν εμφανίστηκες καν στα search results στο LinkedIn; Εν έτη 2016 είναι λανθασμένο να θεωρείς ότι, το γεγονός του αν θα πάρεις τη δουλειά ή όχι, θα κριθεί μέσα στους 4 τοίχους ενός γραφείου. Η όλη διαδικασία εξαπλώνεται πέρα από αυτούς, διαδικτυακά.
4) Έπρεπε να το περιμένω;

Ίσως επιστρέφοντας στο σπίτι να μη θυμάσαι καν εκείνη την ερώτηση που δεν απάντησες, ή εκείνη την απάντηση για την οποία δεν ήσουν σίγουρος/η. Εξάλλου, απάντησες όλες τις άλλες, σωστά; Λάθος. Εκείνη η ερώτηση που δεν κατάφερες να καλύψεις επαρκώς ίσως να ήταν μείζονος σημασίας για τη θέση που αιτήθηκες. Σκέψου όλη τη συνέντευξη από την αρχή. Παίξε την σαν βίντεο στο μυαλό σου. Προσπάθησε να δεις ποια ήταν τα αδύναμα σημεία της συνέντευξης σου (δες εδώ τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις σε μια συνέντευξη). Κατ’ ακρίβεια, κάνε το πριν καν πάρεις απάντηση από την εταιρεία.
 

“Σκέψου όλη τη συνέντευξη από την αρχή”

5) Τι θα μπορούσα να κάνω καλύτερα;


Πιθανότατα να έχεις ήδη σκεφτεί αρκετά σημεία τα οποία θα μπορούσες να βελτιώσεις. Εστίασε στο πιο κύριο από αυτά και ξόδεψε τις δυνάμεις σου προσπαθώντας να το βελτιώσεις. Ίσως να πρέπει να κάνεις πρόβα τις πιο συνήθεις ερωτήσεις που γίνονται κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Ίσως να χρειάζεται να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στο βιογραφικό σου. Ή ίσως να χρειάζεται να βελτιώσεις απλά την αναζήτηση εργασίας σου σε κάτι που σου ταιριάζει. Ότι κι αν είναι, προτίμησε να συγκεντρωθείς πάνω σε ένα πράγμα και να το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς, αντί σε πάρα πολλά πράγματα μαζί.
Το να σε απορρίπτουν από μια δουλειά δεν είναι ποτέ εύκολο. Ακόμα και για τους πιο δυνατούς χαρακτήρες. Όμως θυμήσου, είναι το τι κάνεις μετά από την απόρριψη που παίζει ρόλο. Ο θυμός, η λύπη και το άγχος είναι αχρείαστα, δεν οδηγούν πουθενά και πάνω απ’ όλα, δεν είναι παραγωγικά. Η αυτό-κριτική και η αυτό-βελτίωση, είναι.�

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *