Η πρωτοπόρος καλλυντικών, Estée Lauder, γεννήθηκε ως Josephine Esther Mentzer στο Queens της Νέας Υόρκης. Η ημερομηνία γέννησης της αναφέρεται συνήθως ως η 1η Ιουλίου 1908, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα γεννήθηκε δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 1906. Η μητέρα της, Rose, ήταν από την Ουγγαρία και ο πατέρας της, Max, από τη Τσεχία.

Ο πατέρας της ήταν ράφτης, αλλά θεωρούσε ότι μπορούσε να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια του έχοντας ένα κατάστημα σιδηρικών. Με αυτό τον τρόπο η Estée είχε γνωρίσει το χώρο της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, ο θείος της John Shotz επηρέασε τη μελλοντική της επιχείρηση. Ο Shotz ήταν ένας χημικός που δημιουργούσε κρέμες προσώπου σε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο που είχε στηθεί πίσω από το σπίτι της οικογένειας της Estée. Ο ίδιος, την αποθάρρυνε να χρησιμοποιεί απορρυπαντικά σαπούνια στο πρόσωπο της και της έδειξε πώς να φτιάχνει την κρέμα που σταδιακά θα βελτίωνε και θα κυκλοφορούσε με το όνομα της. 

Η Estée αποφοίτησε από το γυμνάσιο του Newtown. Μετά το γυμνάσιο, επικεντρώθηκε στην επιχείρηση του θείου της. Ονόμασε μια από τις κρέμες του Super Rich All-Purpose Cream και άρχισε να πουλά προϊόντα ομορφιάς στις φίλες της αλλά και κρέμες όπως η Six-in-One Cold Cream και η Dr Schotz Viennese Cream σε καταστήματα ομορφιάς.

Η Estée στα 19 της, γνώρισε τον Joseph Lauder, γιο της Lillian και του William Lauder, μεταναστών από τη Γαλικία. Παντρεύτηκαν στις 15 Ιανουαρίου 1930. Ο γιος τους Leonard γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1933. Περίπου το 1937 η Estée Lauder άρχισε να χρησιμοποιεί το Lauder του ονόματος της για τα προϊόντα της. Χώρισε τον σύζυγο της το 1939 και τον παντρεύτηκε ξανά το 1942. Αυτή τη φορά ο γάμος τους αποτέλεσε έναν ισόβιο δεσμό και ήταν επίσης η αφορμή να ξεκινήσει μια επιχειρηματική συνεργασία. Ο Joseph παράτησε την επιχείρηση του για να ενταχθεί στη δική της, με σκοπό να διευθύνει το εργοστάσιο και να ασχοληθεί με την παραγωγή και τα οικονομικά, ενώ η Estée ανέλαβε το προσωπικό πωλήσεων και το τμήμα του marketing. Το ζευγάρι απέκτησε ένα δεύτερο παιδί, τον Ronald, το οποίο γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1944.

Η Estée Lauder ήταν μια εξαιρετικά ταλαντούχα και επιτυχημένη νέα επιχειρηματίας αφού ήξερε να αφήνει ευχαριστημένους τους πελάτες της. Ήταν πρωτοπόρα με δώρα στις παραγγελίες που ετοίμαζε, αφού συμπεριλάμβανε πάντα ένα κραγιόν. Οι γυναίκες δοκίμαζαν τα προϊόντα της, τους άρεσαν και έλεγαν και σε άλλες γυναίκες για αυτά. Μεγάλο μέρος της αρχικής της επιτυχίας προήλθε με αυτό τον τρόπο, από τη διαφήμιση “από στόμα σε στόμα”. Ονόμασε τη στρατηγική marketing της αυτή, «Tell-a-Woman». Τελικά όμως, επένδυσε σε πιο δραστικές στρατηγικές marketing, που αποτελούνταν από όμορφα μοντέλα έτσι ώστε να προωθήσει και να πουλήσει τα προϊόντα της. Η Estée Lauder επέλεξε προσεκτικά τα μοντέλα για τη διαφήμιση των προϊόντων της, επιλέγοντας το «Estée Lauder kind of woman».

Η Estée Lauder έγινε γνωστό όνομα το 1953, όταν παρουσίασε ένα άρωμα, το Youth Dew, ένα λάδι μπάνιου που μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις και ως άρωμα. Έδωσε στους φίλους και τους γνωστούς της δείγματα των προϊόντων της για τις τσάντες τους. Ήθελε το brand της να βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων που ήταν γνωστοί ότι πάντα είχαν τα καλύτερα προϊόντα. Για αυτό τον λόγο προσέγγισε ακόμη και την πριγκίπισσα Grace του Μονακό, η οποία έγινε και φίλη της αφού η Lauder της έστελνε συνέχεια προϊόντα ομορφιάς. Αργότερα λάνσαρε πολλά άλλα δημοφιλή αρώματα όπως Azurée, Aliage, Private Collection, White Linen, Cinnabar και Beautiful.

Ως αποτέλεσμα της έντονης φιλοδοξίας της, η Lauder έγινε μια από τις πιο πλούσιες αυτοδημιούργητες γυναίκες στον κόσμο. Το 1973, η Lauder μείωσε τον ρόλο της στις καθημερινές λειτουργίες της εταιρείας. Παραιτήθηκε από τη θέση της ως πρόεδρος αλλά παρέμεινε ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Ο μεγαλύτερος γιος της Leonard ανέλαβε τη διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης. Η Lauder υπέστη μια τρομερή απώλεια το 1983 με τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου Joseph. 

Η Lauder μοιράστηκε το ταξίδι της προς την υψηλή θέση και τον πλούτο στην αυτοβιογραφία της το 1985 “Estée: A Success Story”. Ιδιωτική για δεκαετίες, η εταιρεία του Lauder εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1995. Εκείνη την εποχή, η αξία της επιχείρησης ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη μετέπειτα ζωή της, η Lauder αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου της στις φιλανθρωπικές της προσφορές. Σε ηλικία 97 ετών όμως πέθανε από καρδιοπνευμονική ανακοπή και συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου 2004 στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, αλλά η σημασία της στη βιομηχανία ομορφιάς παρέμεινε. Άφησε πίσω της μια διαρκή κληρονομιά που αποτελείται από ένα εμπορικό σήμα με 25 brands που αναγνωρίζεται σε περισσότερες από 150 χώρες, με ετήσια έσοδα άνω των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων και με πάνω από 60.000 απασχολούμενους.

“I didn’t get there by wishing for it or hoping for it, but by working for it.”

  • Estée Lauder

Δημοσιεύθηκε από admin