Το bullying δεν συναντάται μόνο στα σχολεία. Υπάρχει και έξω από αυτά, και συγκεκριμένα στον εργασιακό χώρο. Από τη μια, ο υπάλληλος δεν θέλει να κινδυνέψει να χάσει τη δουλειά του. Από την άλλη, η καθημερινότητα γίνεται αφόρητη. Τι μπορεί να κάνει λοιπόν;

Δεν φταις εσύ

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβεις ότι δεν φταις εσύ. Πολλοί νομίζουν ότι το φταίξιμο είναι δικό τους, ότι κάνουν κάτι λάθος. Η αλήθεια είναι ότι ένα αφεντικό που κάνει bullying, δεν το κάνει επειδή είναι κακός ο υπάλληλος, αλλά επειδή είναι κακό αφεντικό.

Κατάγραψε τα πάντα

Σε περίπτωση που το αφεντικό σε έχει ‘χαρακτηρίσει’ σε ένα email, σε κορόιδεψε σε μια ομαδική συνάντηση, ή οτιδήποτε ανάλογο, τότε καλό είναι να καταγράψεις τα πάντα, με αποδείξεις. Επίσης, καλό είναι να αναζητήσεις υποστήριξη από συναδέλφους οι οποίοι υπήρξαν μάρτυρες σε ένα τέτοιο γεγονός.

Μην χάσεις την αυτοπεποίθηση σου

Δείξε αυτοπεποίθηση. Μην επηρεαστείς από το bullying. Τα άτομα που αρέσκονται στο bullying, λατρεύουν τα άτομα που τα ‘χάνουν’, που επηρεάζονται και που πέφτει η ψυχολογία τους. Ενώ, σκέφτονται διπλά να κάνουν κάτι ανάλογο σε κάποιο άτομο που δεν δείχνει να επηρεάζεται καθόλου από αυτό.

Σπάσε τη σιωπή σου

Αυτό ίσως οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως να χειροτερέψει την κατάσταση ή ίσως να οδηγήσει και σε απόλυση. Όμως εάν η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, τότε ίσως να είναι αναγκαίο. Πες στο αφεντικό σου ότι αυτό δεν σε βελτιώνει σαν υπάλληλο, δεν σου δίνει κίνητρα και ότι δεν αξίζεις τέτοια συμπεριφορά. Εάν το αφεντικό αντιδράσει με θυμό, τότε πες ότι θα επιστρέψεις στη δουλειά σου και ότι καλό είναι να συνεχίσετε τη συζήτηση όταν η κατάσταση θα είναι ήρεμη.

Πες το στο HR

Εάν δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τότε ίσως να είναι καιρός να απευθυνθείς στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού. Ανέφερε το πώς έχει η κατάσταση με όλα τα στοιχεία που έχεις μαζέψει μέχρι στιγμής. Το πιο πιθανόν είναι ότι αυτά που έχεις να πεις τα έχουν ακούσει και στο παρελθόν. Είτε θα μιλήσουν μαζί του, είτε θα σας καλέσουν για μια συζήτηση ούτως ώστε να ξεδιαλύνουν τα πράγματα. Όπως και να έχει, το να έχεις στο πλευρό σου το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού σίγουρα είναι καλό.

Κράτησε επίπεδο

Μην αντιδράσεις με τον ίδιο τρόπο. Κράτησε το επίπεδο σου και συνέχισε να φέρεσαι επαγγελματικά. Μην δείξεις σε καμία περίπτωση ότι ίσως να ευθύνεσαι και εσύ γι’ αυτή την κατάσταση.

Βρες μια καλύτερη δουλειά

Μερικές φορές η καλύτερη λύση είναι να βρεις μια καλύτερη δουλειά. Εάν λοιπόν το αφεντικό δεν δείξει βελτίωση στη συμπεριφορά και το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού δεν κάνει κάτι γι’ αυτή την κατάσταση, τότε αναζήτησε αλλού δουλειά.

Να θυμάσαι ότι δεν είσαι αναγκασμένος/η να δέχεσαι bullying από κανέναν. Στάσου στο ύψος σου. Ανέφερε το πρόβλημα. Κι αν τίποτα δεν αλλάξει, βρες μια καλύτερη δουλειά και πες τους φεύγοντας τους ακριβείς λόγους που φεύγεις, και τι χάνουν χάνοντας σε εσένα!

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *